Kultūras ziņas

Īpašais koncerts - sarunu un mūzikas vakars notiks 8.decembrī plkst. 19.00 Amatas kultūras centrā, kur ar saviem starptautiskajiem priekšnesumiem klausītājus priecēs septiņi profesionāli mūziķi, kuru vārdi koncerta apmeklētājiem tiks atklāti tikai noslēgumā, izskanot pēdējām koncerta notīm.

Koncerts tumsā akcentēs projekta galveno būtību – „Starpkultūru dialogs”, akcentējot mākslas, mūzikas nozīmi komunikācijas veidošanas procesā. Koncerta ietvaros tā dalībniekiem un apmeklētājiem būs iespēja iepazīt dažādu tautu kultūras daudzveidību, kas veidota uz vieniem un tiem pašiem pīlāriem (simboliem), kas pieejami visā pasaulē – mūzikas notis.

Pēc koncerta apmeklētājiem būs iespēja iepazīt dažādu tautu mūzikas instrumentus, ko mākslinieki būs izmantojuši koncerta laikā, kā arī iepazīties ar mūziķu starptautisko pieredzi. Kopumā koncertā 7 mūziķi spēlēs uz 20 dažādiem mūzikas instrumentiem.

Koncertā piedalīsies tiešām atpazīstami mūziķi, kas ar savu muzikālo pieredzi ir ieguvuši plašu un sirsnīgu atpazīstamību.

Par koncertu - https://www.facebook.com/events/562868357236148/

 

Par projektu „7 notis – viena valoda”

Āraišu biedrība sadarbībā ar Amatas novada pašvaldību šā gada nogalē realizē projektu „7 notis – viena valoda”. Projekts tiek rīkots ar Valmieras novada fonda un Kultūras ministrijas atbalstu, piesaistot projektu konkursa “Starpkultūru dialogs Vidzemē 2016” finansējumu.

Projekta mērķi ir

-       Veicināt starpkultūru dialogu, ļaujot plašākai sabiedrībai iepazīt dažādu tautu kultūru, vienlaicīgi mazinot neiecietību pret dažādu tautu pārstāvjiem;

-       Ļaut sabiedrībai iepazīt mūzikas valodu, kurā svarīgais akcents ir mūzikas saturs un kvalitāte, nevis tautība un dzimums;

Projekta īstenošanas laikā ir vēlēšanās parādīt, ka starpkultūru dialogs veidojas, ja akcents jeb galvenā uzmanība ir pievērsta dialoga saturam nevis formai.

Projekta galvenie notikumi - 3 sarunu cikls par cittautiešu un latviešu mijiedarbību kultūrā, iepazīstinot ar dažādām kultūrām, tradīcijām, izvirzot kā galveno sarunu tēmu – DAŽĀDU TAUTU MŪZIKAS BAGĀTĪBA.

Šā gada 20.oktobrī Nītaures Kultūras namā norisinājās pirmais sarunu un mūzikas vakars. Pasākums darbdienas vakarā pulcināja kuplu klausītāju skaitu – gan Amatas novada mūzikas un mākslas skolas audzēkņus un viņu vecākus, pedagogus, draugus un vietējos iedzīvotājus.  

Pasākuma pirmajā daļā klausītāji varēja iepazīt multimākslinieka, profesionāla bundzinieka Reiņa Reķa muzikālo pieredzi, dzirdēt viņa izpildījumā dažādu tautu mūzikas instrumentu skanējumu un redzēt Reiņa virtuozos paraugdemonstrējumus, spēlējot dažādu veidu un tautu mūzikas instrumentus. Pasākuma laikā Reinim tika uzdoti vairāki jautājumi par starpkultūru atšķirībām un līdzībām. Uz jautājumu – „Vai tautībai ir nozīme, radot mūziku?”, Reinis Reķis pauda viedokli, ka tautībai nav nozīmes, mūzika vieno visus. Vakara otrajā daļā ar saviem talantiem un prasmēm klausītājus iepriecināja Amatas novada mūzikas un mākslas audzēkņi. Jaunie mūziķi izpildīja gan latviešu tautas dziesmas, gan latviešu oriģinālskaņdarbus, gan arī krievu mūzikas skaņdarbu.

Otrais sarunu cikla pasākums notika 21.novembrī Ieriķos, Amatas pamatskolas telpās, kur savā muzikālajā un radošajā pieredzē dalījās Latvijā dzīvojošs lietuviešu multimākslinieks Vilius Matutis. Viņš demonstrēja savas prasmes ar pūšamiem instrumentiem, gan dūdām, gan dažādu tautu stabulēm, gan dienvidu zemju mūzikas instrumentiem. Vilius pastāstīja gan par kopīgām un atšķirīgām mūzikas instrumentu iezīmēm Lietuvā un Latvijā. Viņš klausītājiem vērsa arī uzmanību par nacionalitāšu kopīgām mūzikas vērtībām. Vilius mudināja iepazīt tautu kultūras un mūzikas, jo tas veicina savstarpēju saprašanos un draudzību. Viņa pieredzē ir ne tikai latviešu un lietuviešu mūzikas spēle, bet arī skotu, krievu, ukraiņu, igauņu. Arī šajā tikšanās reizē Amatas mūzikas un mākslas skolas audzēkņi bija sagatavojuši īso koncertprogrammu ar dažādu tautu melodijām. Uzstājās bērni gan no kora klasēm, gan no klavierklasēm.

 

Informāciju sagatavoja:
Jolanta Sausiņa
Amatas novada pašvaldības
projektu koordinatore
mob.tālr.: +371 28377783
e-pasts: jolanta.sausina PIE and PUNKTS lv
www.amatasnovads.lv

07.12.2016

Notikumi

«Jūlijs 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031