Kultūras ziņas

Atzīmējot Valmieras 733. dzimšanas dienu, 13. augustā no plkst. 9.00 līdz 16.00 Valmieras muzeja teritoriju būs pārņēmusi ne tikai senatnīga svētku kņada, bet arī krāšņu aktivitāšu programma.

Senpilsētā darbosies tradicionālais amatnieku un mājražotāju tirdziņš, kurā ik gadu pulcējas vairāki simti tirgotāju no visas Latvijas un ierodas viesi arī no tuvākajām kaimiņvalstīm – Igaunijas un Lietuvas. Savukārt pils iekšpagalmā darbosies laukums “Svētki pilī”, kurā varēs ne tikai aplūkot un iegādāties  meistardarbus, kas darināti, izmantojot senās  amatu prasmes un paņēmienus, bet arī paši “iemēģināt roku” kādā amatā. Būs iespēja izzināt senos maizes cepšanas paņēmienus un alus darīšanas procesu, atklāt grozu pīšanas meistarstiķus, kā arī  piedalīties rotaslietu darināšanā un citu seno amatu prasmju izzināšanā. Drošsirdīgākie varēs pārbaudīt savas spējas, darbojoties ar zobenu un loka šaušanu. Muzeja iekšpagalms būs pārvērties līdz nepazīšanai – tajā ņirbēs grezni viduslaiku tērpi, skanēs tradicionāla svētku mūzika, kā īstā tirgus atmosfērā būs dzirdamas čalas, smiekli un ēverģēlības,  laukumu piepildīs dažādu ēdienu un dzērienu smaržas un garšas.

“Tirgošanās viduslaiku pilī allaž ir nozīmējusi svētkus – danči, mūzika, atrakcijas, spēles, grezni tērpi un jautrība. Tāpēc Valmieras muzejs būs parūpējies par to, lai apmeklētāji, ierodoties tirdziņā, spētu iejusties viduslaiku pilsētas noskaņā no matu galiņiem līdz pat papēžiem. Ikviens interesents varēs pielaikot viduslaiku ietērpu, doties viduslaiku rotaļās, iestiprināties ar saimnieču sarūpētiem gardumiem un parādīt savas kaulēšanās prasmes,” stāsta Valmieras muzeja direktore Iveta Blūma.

Svētku tirdziņā aktīvi iesaistīsies arī Beverīnas amatnieku tirgotava, kas gādās par to, lai apmeklētāji vairākās radošās darbnīcās izzinātu paša radītas lietas izgatavošanas prieku.

Svētku laikā atvērtas būs arī Valmieras muzeja Izstāžu nama durvis – 13. augustā plkst. 12.00 tiks atklāta tēlnieka Matiasa Jansona skulptūru un fotogrāfiju personālizstāde. Savukārt savu meistara prasmi M.Jansons demonstrēs bronzas miniatūrskulptūru liešanas meistardarbnīcā no plkst.13.00 līdz 15.00.

Valmieras pilsētas svētkus “Valmiera virmo!” organizē Valmieras pilsētas pašvaldība un Valmieras Kultūras centrs, informatīvi atbalsta portāli “Valmiera24.lv”, “Valmieras Ziņas” un reklāmas laikraksts Vidzemē “Tava Izvēle”. Plašāka svētku programma: www.valmiera.lv

 

Informāciju sagatavoja:

Justīne Deičmane

Valmieras pilsētas pašvaldības

Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja

Mob. tālr.: 26186068

 

03.08.2016

Notikumi

«Jūlijs 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031