Kultūras ziņas

Sestdien, 20. februārī, koncertzālē “Cēsis” kopā ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri (LNSO) uzstāsies pasaulslavenā akordeoniste, publikas mīlule Ksenija Sidorova un jaunais franču diriģents Žiljēns Masmondē (Masmondet). Koncerta programmai francisku piesitienu dod slavenās operas “Karmena” autora Žorža Bizē mazāk zināmā Simfonija Domažorā un Albēra Rusela skaņdarbi. Savukārt Ksenijas Sidorovas solo varēsim klausīties čehu komponista Vāclava Trojana svītā “Pasakas”.

Kseniju Sidorovu dēvē par modernā akordeona vadošo vēstnesi, presē viņu raksturo kā “ārkārtīgi smalku un virtuozu” mūziķi. Viņa lauž joprojām iesīkstējušus stereotipus par savu instrumentu klasiskās mūzikas vidē, programmās atskaņojot Baha, Skarlati, Mendelszona un citu komponistu darbu pārlikumus un laikmetīgas, speciāli akordeonam rakstītas partitūras, no kurām dažas veltītas tieši Ksenijai.

2009. gadā Ksenija debitē Vigmorzālē, 2012. gadā viņa kļūst par pirmo Brina Tervela fonda starptautiskās balvas laureāti un uzstājas izcilā baritona jubilejas koncertā Karaliskajā Alberta zālē. 2014. gadā akordeoniste debitē Night of the Proms koncertā. 2015. gada augustā Sidorova kļūst par Dortmundes Konzerthaus rezidējošo mākslinieci jeb Junge wilde. Viņa uzstājusies TV ARTE koncertā Stars von Morgen kopā ar Rolando Viljasonu, sadarbojusies ar ģitāristu Milošu Karadagliču, dziedātājiem Huanu Djego Floresu un Džozefu Kalleju, vijolniekiem Nikolu Benedeti un Tomasu Gūldu, mandolīnistu Avi Avitalu.

Koncertā skanēs Žorža Bizē Simfonija Domažorā, kuru viņš sacerējis 17 gadu vecumā. Simfonija pacietīgi gaidīja gandrīz 80 gadu, līdz to atkal cēla dienasgaismā un tā kļuva par simfonisko orķestru pamatrepertuāra iecienītu sastāvdaļu. Simfonijas mūzika ir dzidra, gaiša, finālā enerģiska un īsteni līksma.

Savukārt Albēra Rusela stāsts par Ariadni un Bakhu pamatveidolā tapa kā balets. Pēc tam komponists izveidoja divas svītas, un šajā koncertā dzirdēsim otro no tām. Bakhs nolaupījis Ariadni, viņa izmisumā grib mesties jūrā, taču ar runām un vēl jo vairāk ar vīnogu dzērienu Bakhs prot grozīt Ariadnes domas, un viss beidzas ar līksmu bakhanāli, kuras kulminācijas brīdī Ariadnes galvā tiek likts no debesīm ņemtu zvaigžņu kronis.

Koncertā skanēs arī Vāclava Trojana svīta “Pasakas”. Tajā zīmētas apburtas princeses, negants pūķis, nerātns karuselis un jūrnieks ar apburtu akordeonu. Šajā mūzikā koši varēs izpausties Ksenijas Sidorovas nepārspējamā virtuozitāte.

19. februārī koncerts izskanēs Rīgas Lielajā ģildē, bet 20. februārī plkst. 19.00 jau koncertzālē “Cēsis”.

Biļetes nopērkamas koncertzāles “Cēsis” kasē“ un “Biļešu paradīze” tirdzniecības tīklā.

 

Vairāk informācijas:

Egija Saļņikova

Koncertzāles “Cēsis”

Mārketinga un komunikācijas vadītāja

E-pasts: egija.salnikova PIE cesukoncertzale PUNKTS lv

Tālr.: +371 26171151

16.02.2016

Notikumi

«Jūlijs 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031