Kultūras ziņas

Vakar Valmieru apmeklēja Francijas vēstniecības Latvijā padomnieks sadarbības un kultūras jautājumos Francijas institūta direktors Žils Bonviāls (Gilles Bonnevialle), lai Valmieras muzeja Izstāžu namā atklātu mākslinieces Ievas Epneres fotoizstādi “Esparū pils”, kas tapusi sadarbībā ar Francijas institūtu, kā arī lai tiktos ar pilsētas pašvaldības vadību un kultūras jomas pārstāvjiem. Ž.Bonviālu vizītē pavadīja arī Francijas institūta kultūras projektu koordinatore Dita Podskočija un komunikācijas un jauno tehnoloģiju koordinatore Florī Belēna (Florie Baelen).

Francijas institūta direktors tikās ar Valmieras pilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāju Jāni Baiku, domes priekšsēdētāja vietnieku Ričardu Gailumu un Valmieras Kultūras centra direktoru Tomu Upneru. Tikšanās laikā tika pārrunāta Valmieras pilsētas attīstība un tās galvenie attīstības virzieni, izglītības pilnais spektrs, ar kuru Valmieras pilsēta patiesi var lepoties. Valmieras pilsētas pašvaldības vadība izteica pateicību Francijas institūtam un Ž.Bonviāla kungam personīgi, ka Valmiera ir pamanīta daudzo Latvijas pilsētu vidū un tādējādi varam savstarpēji bagātināties gan valodas, gan kultūras jomā. Arī Valmieras Kultūras centra direktors T.Upners pauda gandarījumu par līdz šim veiksmīgo sadarbību ar Francijas institūtu – 2015.gada Mākslas mēneša programmā Kultūras centrā, mūzikas gardēžiem piedāvājot mūziķu dueta Sūzenas Abuelas un Stefano Olivas koncertprogrammu “The Listening”.

Tiekoties ar Vidzemes Augstskolas (ViA) rektoru Gati Krūmiņu, Ž.Bonviāls tika iepazīstināts ar ViA starptautisko iespēju piedāvājumu studentiem. Kopīgi tika diskutēts par savstarpējas sadarbības veidošanu tuvākajā nākotnē, piesaistot vieslektorus no Francijas, lai studentu un Valmieras iedzīvotāju vidū popularizētu Francijas kultūru un valodu. Tā kā ViA noslēgusi sadarbības līgumu ar Esme Sudria universitāti Parīzē, Francijā par apmaiņas studentu uzņemšanu, Francijas vēstniecības padomnieks sadarbības un kultūras jautājumos un Francijas institūta direktors Ž.Bonviāls tikās ar franču studentiem. Jāpiebilst, ka šajā semestrī ViA no Esme Sudria universitātes apgūt studiju programmas Informācijas tehnoloģijas studiju kursus ieradušies 24 apmaiņas programmas studenti, savukārt viens students – Erasmus+ programmas ietvaros.

Francijas institūta direktors tikās ar Valmieras drāmas teātra (VDT) direktori Evitu Ašeradenu un teātra režisoru, scenogrāfu Reini Suhanovu.  Ž.Bonviāls izrādīja ļoti lielu interesi par kultūras un teātra procesiem Latvijā un Valmierā, apsolot apmeklēt šī gada vasarā plānoto pirmo starptautisko Valmieras vasaras teātra festivālu. Viņš arī apbrīnoja, ka salīdzinoši nelielai pilsētai, kāda ir Valmiera, ir pašiem savs profesionāls teātris ar noslodzi pat līdz divām izrādēm dienā, kas Francijā nebūtu iespējams, un atvadoties solīja apmeklēt VDT izrādes. VDT repertuārā šobrīd ir franču autora Rolāna Topora luga “Ziema zem galda”.

Savukārt Valmieras muzeja Izstāžu namā, klātesot Ž.Bonviālam, norisinājās mākslinieces Ievas Epneres fotoizstādes “Esparū pils” atklāšanas svētki. Izstāde tapusi ar Francijas institūta atbalstu, kad Esparū pils draugu biedrība ciemoties uzaicināja I.Epneri.  Projekts tika realizēts Francijā 2014.gadā. Biedrību dibinājuši Esparū pils īpašnieki un atbalstītāji ar mērķi atdzīvināt seno Dienvidfrancijas pērli, lai to veidotu par kultūras centru un vietu, kur māksliniekam satikties ar dabu.

Vizīte noslēdzās ar Valmieras Integrētās bibliotēkas apmeklējumu. Valmieras Integrētā bibliotēka vadītājas Daigas Rokpelnes vadībā jau vairākkārt ir sadarbojusies ar Francijas institūtu, bibliotēkā organizējot un eksponējot visdažādākās izstādes.

Starp Valmieru un Francijas institūtu norit aktīva sadarbība – kopīgi veidotas dažādas izstādes, organizēti koncerti, Valmierā ir iespējams apgūt franču valodu dažādās vecuma grupās. Un, iespējams, pavisam drīz klātienē varēsim vērot teātra viesizrādes Valmieras Vasaras teātra festivāla programmā vai just līdzi mūsu pašu gastronomijas meistariem, piedaloties gardēdības konkursos Francijā.

 

Informāciju sagatavoja:

Maira Andžejevska-Akande

Valmieras pilsētas pašvaldības

Sabiedrisko attiecību nodaļas

sabiedrisko attiecību speciāliste

Mob. tālr.: 29137907

 

 

 

 

 

 

05.02.2016

Notikumi

«Jūlijs 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031