Kultūras ziņas

Jūnijā aizsāktie čella svētki Cēsīs septembrī turpināsies ar vēl plašāku vērienu - no 11. līdz 13. septembrim festivālā “Čello Cēsis” gaidāmi seši krāšņi koncerti ar Eiropas un Latvijas mūzikas zvaigznēm. Programma pārsteigs ar savu dažādību – baroks, romantisms un pat roks.

“Čello Cēsis” rudens sesijas atklāšanas koncertā 11. septembrī koncertzālē “Cēsis” – spoža čellistu parāde, Sinfonietta Rīga un koši muzikāli piedzīvojumi ar publikas iemīļoto Antonio Vivaldi, daudziem nezināmo Aulisu Sallinenu un Pētera Vaska skaisto Otro čellkoncertu. Īpašais koncerta viesis būs Marko Ilonens (Somija), viens no Eiropas izcilākajiem vidējās paaudzes čellistiem.

Vairākos koncertos dzirdēsim Latvijas čellmākslas jauno cerību – Šveicē dzīvojošo Guntu Ābeli. Viņai Jaunajā Cēsu pilī atvēlēts īpašs solokoncerts ar hrestomātisku Bahu, sirdi aizgrābjošu Vasku un mazāk zināmu Kodāju. Guntas spēcīgo, sulīgo čella spēli dzirdēsim arī karuselīgā programmā “No baroka līdz rokam”, kur viņas skatuves partneri būs Duo Arnicans – šarmantā latviešu pianiste, Lielās mūzikas balvas nominante Arta Arnicāne un viņas dzīvesbiedrs, aizrautīgais šveiciešu čellists Florians Arnicāns. Atbilstoši nosaukumam šajā koncertā būs gan eleganti baroka laika opusi, gan roķīgas atbalsis no leģendārās grupas Metallica un TV seriāla Mission Impossible pasaules, pa vidu neaizmirstot arī Dārziņa “Melanholisko valsi” un kādu Pjacollas tango.

Duo Arnicans sniegs arī nemirstīgā romantiķa Friderika Šopēna un ungāru nacionālās mūzikas kultūras rītausmas pārstāvja Ernsta fon Dohnāņi mūzikas programmu, kas nule nākusi klajā CD veidolā skaņu ierakstu namā Solo Musica.

To, ka čells labi saskan ar ērģelēm, sestdienas vakara koncertā Cēsu Sv. Jāņa baznīcā rādīs Lielās mūzikas balvas laureātu Ērika Kiršfelda  un Kristīnes Adamaites duets.

Festivāla vainagojumā svētdienas vakarā – stilīgā apvienība DaGamba, kas raugās uz čella spēli ar mūsdienīgu populāru skatienu. Grupas sastāvā ir DaGamba izveidotāji čellisti Valters Pūce un Antons Trocjuks, kuriem pievienojies pianists Dainis Tenis un irāņu perkusionists Hamidreza Rahbaralams. Viņi paši saka – tas ir roks, pops, klasika un pasaules mūzika no Bēthovena līdz Led Zeppelin. Septembrī nāks klajā viņu albums Recycled un Cēsu koncerts būs viens no tā prezentācijas turnejas lielajiem notikumiem.

 

Čello Cēsis septembra programma

 

Piektdien, 11. septembrī, plkst. 19.00 koncertzālē “Cēsis”

ČELLA ZVAIGZNES UN SINFONIETTA RĪGA

Čellisti Gunta Ābele, Marko Ilonens, Ēriks Kiršfelds, Kārlis Klotiņš

Sinfonietta Rīga

Diriģents Normunds Šnē

 

Programmā: Auliss Sallinens, Pēteris Vasks, Antonio Vivaldi

 

Sestdien, 12. septembrī, plkst. 12.00 Cēsu Jaunajā pilī

ČELLS PILS SALONĀ

Guntas Ābeles solokoncerts

 

Programmā: Johans Sebastiāns Bahs, Zoltāns Kodājs, Pēteris Vasks

 

Sestdien, 12. septembrī, plkst. 15.00 Cēsu izstāžu namā

ŠOPĒNS, DOHNĀŅĪ UN DUO ARNICANS

CD prezentācijas koncerts

Florians Arnicāns, čells

Arta Arnicāne, klavieres

 

Programmā: Ernsts fon Dohnāņi, Frideriks Šopēns

 

Sestdien, 12. septembrī, plkst. 19.00 Cēsu Sv. Jāņa baznīcā

VAKARA MŪZIKA ČELLAM UN ĒRĢELĒM

Ēriks Kiršfelds, čells

Kristīne Adamaite, ērģeles

 

Programmā: Rihards Dubra, Gaļina Grigorjeva, Alfrēds Kalniņš, Artūrs Kaps, Eino Tambergs, Pēteris Vasks

 

Svētdien, 13. septembrī, plkst. 15.00 koncertzālē “Cēsis”

NO BAROKA LĪDZ ROKAM

Gunta Ābele, čells

Florians Arnicāns, čells

Arta Arnicāne, klavieres

 

Programmā: Izaks Alveniss, Johans Sebastiāns Bahs, Žans Batists Barjērs, Emīls Dārziņš, Domeniko Gabrielli, Metallica, Astors Pjacolla, Deivids Popers, Lalo Šifrins

 

Svētdien, 13. septembrī, plkst. 18.00 koncertzālē “Cēsis”

Čellu grupas DA GAMBA koncertprogrammā “Bach goes to Iran

 

Biļetes uz festivāla koncertiem var iegādāties koncertzāles „Cēsis” kasē, kā arī “Biļešu Paradīze” kasēs un internetā www.bilesuparadize.lv.

Biļešu cena no 7 līdz 12 EUR. Studentiem, skolotājiem un senioriem – 50% atlaide. Pieejama arī dienas biļete uz trim sestdienas kamermūzikas koncertiem –15 EUR.

 

Informāciju sagatavoja:

Egija Saļņikova

Vidzemes koncertzāle “Cēsis”

Mārketinga un komunikācijas vadītāja

E-pasts: egija.salnikova PIE cesukoncertzale PUNKTS lv

Tālr.: +371 26171151

 

17.08.2015

Notikumi

«Jūlijs 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031