Kultūras ziņas

Klātesot vairākām augstām amatpersonām un daudziem mākslas cienītājiem no Latvijas un ārzemēm Cēsu vecpilsētā šovasar tika atklāta Pasaules latviešu mākslas centra galerija.  Atklāšanas izstādes iekārtošana bija iespējama pateicoties Latvijas valsts mežu atbalstītās Vidzemes kultūras programmas ietvaros piešķirtajam finansējumam. Nodibinājums „Pasaules latviešu mākslas centrs” (PLMC) izveidots ar mērķi veicināt mākslas vērtību saglabāšanu, ko radījuši Otrā pasaules kara rezultātā trimdā devušies latviešu mākslinieki un ārzemēs dzīvojošā jaunā paaudze.

Cēsis jau izsens bijusi viena no nozīmīgākajām kultūras pilsētām Latvijā, tāpēc galerijas izveide tieši šeit ir likumsakarīga, savā uzrunā teica centra izveides idejas iedzīvinātāja Lelde Kalmīte no Čikāgas. Pēc Kalmītes teiktā, Cēsis nu kļūs par vietu, kur satikties ārzemju latviešu māksliniekiem, gan mākslas baudītājiem.

Ārlietu ministrijas īpašo uzdevumu vēstnieks diasporas jautājumos Rolands Lappuķe norādīja, ka jau pēc dažiem gadiem būšot redzams, cik pareizs šis lēmums būs bijis, jo „Cēsis kļūs par kultūras un diasporas centru”. Cēsis ir aktīva pašvaldība, kas cīnās par tautiešu piesaisti savam novadam – gan ar muzeja atklāšanu, gan piedaloties „Vispasaules cēsnieku dienu” organizēšanā.

Nozīmīgajā brīdī- no kreisās Ārlietu ministrijas īpašo uzdevumu vēstnieks diasporas jautājumos Rolands Lappuķe, Cēsu novada priekšsēdētājs Jānis Rozenbergs, PLMC valdes locekle Lelde Kalmīte, Kultūras ministrijas parlamentārais sekretārs Rihards Kols.

Kultūras ministrijas parlamentārais sekretārs Rihards Kols pauda gandarījumu, ka pirms vairāk nekā desmit gadiem radusies ideja nu kļuvusi par realitāti. „Šie mākslas darbi nu jāiekļauj Latvijas kultūras bagātībās,” piebilda Kols, vienlaikus pateicoties Cēsu novada pašvaldībai par tālredzību, piešķirot telpas muzeja izveidei.

Cēsu novada domes priekšsēdētājs Jānis Rozenbergs atklāšanā pauda prieku par to, ka vairāku gadu darbs nu vainagojies ar rezultātiem.Pēc viņa teiktā, vislielākais gandarījums esot par to, ka nu Cēsīs ir jauns piedāvājums kultūras gardēžiem – cēsniekiem un novada viesiem. Atzinīgus vārdus par trimdas latviešu neatlaidību sava mērķa sasniegšanai izteica arī bij. Latvijas prezidents, Saeimas deputāts Valdis Zatlers.

Atklāšanas izstādē iekļauti galvenokārt tie mākslas darbi, kas ziedoti pēdējo trīs gadu laikā, taču daudzi palikuši neizstādīti un būs redzami tematiskajās izstādēs nākotnē. Pašreiz izstādīti ir J. Annusa, J.Gaiļa, J.Kalmītes, F.Milta, Ē.Dajevska, N.Strunkes u.c., kā arī mūsdienu mākslinieku I. Leimanes (Kanāda) un K.Rēkevica (ASV) darbi. Atklāšanas izstādē pārstāvēti arī tie mākslinieki, kas attīstījušies ārpus Latvijas, kā L. Mieriņš (Anglija), Ģ. Puriņš, G. Roze, O. Šteiners, (ASV), A. Lasmane Sundberga (Zviedrija), Māris Raudziņš (Austrālija) u.c. Apmeklētāji var iepazīties ar mazāk pazīstamu mākslinieku darbiem, ieskaitot J. Mintika instalāciju, L. Stepes, A. Nukšas, zīmējumus un ofortus.

PLMC izveidotāji cer, ka ar laiku Pasaules latviešu mākslas centrs Cēsīs kļūs par Latvijas kultūras dzīves un mākslas vēstures integrētu sastāvdaļu.

28.10.2014

Notikumi

«Jūlijs 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031