Kultūras ziņas

No 10.oktobra līdz 8.novembrim Valmieras muzeja Izstāžu namā apskatāma Liepājas mākslinieces Guntas Krastiņas gleznu izstāde „Divi cikli”.

Ciklā „Gadalaiki” māksliniece ataino Latvijas skaistumu – visus četrus gadalaikus ar tiem raksturīgajām krāsām un sajūtām. Ideja par cikla izveidi radusies no nejauši dzirdētas intervijas, kurā Austrālijā dzīvojoša latviete ar sajūsmu ir teikusi: „Cik Jūs šeit, Latvijā, esat laimīgi! Jums ir iespēja pabūt četros gadalaikos – pavasarī vasarā, rudenī un ziemā...”

Otrs izstādē aplūkojamais cikls ir „Selestīnas pravietojumi”. Ar tā palīdzību māksliniece vēlējusies sabiedrībai dot vizuālu sajūtu impulsu par pravietojumos mītošajiem eksistenciālajiem jautājumiem. Manuskriptā ir deviņas atklāsmes, un katra noved pie nākamās atklāsmes – cilvēks arvien dziļāk ieiet sevis izzināšanā, pašatklāsmē, sāk saskatīt cita veida esamību, savu vietu Universā.

Radot šo ciklu, māksliniece iedvesmojusies no Džeimsa Redfīlda (James Redfield) romāna „Selestīnas pravietojumi” (The Celestine Prophecy). Grāmatas autors vērš uzmanību uz sevis izzināšanu, jo dzīve ir apbrīnojams garīgs atklājums, kuram izskaidrojumu pilnā mērā vēl nav radusi nedz zinātne, nedz filozofija, nedz reliģija. Apgūstot šīs atklāsmes, cilvēks sāk justies iedvesmots, viņš iemācās valdīt pār savu dzīvi, un viņam paveras ceļš uz jauno pasauli. Romānā paustās psiholoģiskās, filozofiskās un garīgās atziņas spēcīgi uzrunā ikvienu mūsdienu cilvēku ar jautājumu – kādēļ uz Zemes notiek tādas vai citādas darbības, kādēļ ļaunums triumfē, kādēļ zinātne nespēj izskaidrot cilvēka gara esamību, kas notiks ar mūsu planētu un citiem līdzīgiem jautājumiem. Māksliniece radījusi katrai pravietojuma daļai savu redzējumu, jo gleznošanas izteiksmes līdzekļi spēj attēlot rakstītajā vārdā ietverto domu ar krāsas, faktūras un tehnikas palīdzību, akcentējot krāsu kā konkrētā vēstījuma nesēju un simbolu.

Gunta Krastiņa ir profesionāla māksliniece, mākslas maģistre. Dzīvo un strādā Liepājā, vada mākslas studiju Rucavā. Šī ir mākslinieces 25.personālizstāde. Gunta Krastiņa aktīvi piedalās dažādos ar mākslu saistītos pasākumos, plenēros, simpozijos un mākslas projektos. Profesionālā darbība saistīta ar glezniecību un mākslas biedrības „Impasto” vadītājas pienākumu pildīšanu. Mākslinieces glezniecības stilu var iedalīt tēlainajā abstrakcionismā, kā arī transpersonālajā mākslas stilā, kas savukārt definē sajūtas, emocijas un pārdzīvojumus. Darbi ir gleznoti ar eļļas krāsām mākslinieces radītā tehnikā.

Informāciju sagatavoja:
Justīne Deičmane
Valmieras pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību un tūrisma nodaļas
sabiedrisko attiecību speciāliste
Mob. tālr.: 26186068

07.10.2014

Notikumi

«Jūlijs 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031