Kultūras ziņas

22. augustā Beļavas pagasta Ozolkalnā, kas atrodas 4 km no Gulbenes, bijušās Ozolkalna pamatskolas vecās ēkas telpās, atklās ekspozīciju, kas veltīta novadniekiem, mūzikas pedagogiem, kordiriģentiem, izcilu mūzikas kolektīvu dibinātājiem un vadītājiem – Imantam un Gido Kokariem.

 

„Ozolkalnā daudzus gadus darbojās novadpētniecības pulciņš, kas savāca diezgan plašu materiālu klāstu par brāļiem Kokariem. Līdz ar to aizvadītajā vasarā radās iecere par savākto novadpētniecības materiālu sakārtošanu, sistematizēšanu un apkopošanu. Aicinājām šajā darbā palīdzēt bijušās Ozolkalna pamatskolas skolotāju, novadpētniecības pulciņa ilggadēju vadītāju Birutu Pokuli. Viņa savu atbalstu neliedza un ar lielu degsmi iesaistījās šajā procesā. Sākotnēji nolēmām izveidot atmiņu istabu brāļiem Kokariem bijušās Ozolkalna pamatskolas vecajā ēkā. Izremontējām telpas, saglabājot autentisku gleznojumu uz sienas un telpu senatnīgumu. Darbam turpinoties, sapratām, ka vajadzētu vēl papildināt un pilnveidot jau esošos materiālus. Sazinājāmies ar Gido Kokaru un Imanta dēlu Uldi, kurš mums ļoti daudz palīdzēja. Rezultātā dažādu materiālu kļuva arvien vairāk, un izlēmām, ka tā nebūs atmiņu istaba, bet ekspozīcija vairākās telpās,” stāsta Laila Ķiploka, Beļavas pagasta Ozolkalna novadpētniecības koordinatore.

„Ekspozīcijas atklāšanas pasākumā piedalīsies Kokaru ģimene, protams, arī Gido Kokars un Imanta dēls Uldis, kā arī pārstāvji no brāļu Kokaru vadītājiem koriem – „Ave Sol”, „Dziedonis”, „Beverīna”, „Daina”. Atklāšanas brīdī neizpaliks svinīga lentas griešana,” informē Beļavas pagasta kultūras dzīves organizators Jānis Skopans.

L.Ķiploka stāsta, ka šī gada laikā tika ieguldīts milzīgs darbs: „Braukājām pa Latvijas pilsētām, kurās ir darbojušies brāļu Kokaru vadītie kori. Tikāmies ar cilvēkiem, precizējām esošo informāciju, ieguvām daudz jauna. To visu grupējām, sistematizējām un veidojām ieskatu Imanta un Gido dzīvē no pašas bērnības līdz mūsdienām.”

Ekspozīcijā būs apskatāmi tērpi, apbalvojumi, koru karogi, Imanta Kokara mēbeles, kā arī plašs informatīvais materiāls, kas apkopots stendos un vitrīnās.

Atklāšanas pasākumā ieeja ar ielūgumiem, pēc tam ekspozīcija būs pieejama visiem interesentiem.

Dvīņu brāļi Imants un Gido dzimuši 1921.gadā Gulbenē. Bērnību pavadījuši Vecgulbenes pagasta "Avotiņos" (tagad Beļavas pagasts). Pirmā skola Vecgulbenes pagasta Blomes pamatskola (1929.-1936.) – bijusī Beļavas pagasta Ozolkalna pamatskola. Par ievirzi mūzikā viņiem esot jāpateicas Blomes skolai, kurā dziesmu gara radītājs bija toreizējais skolas direktors Žanis Pakalns. Zēni skolā darbojās korī un pūtēju orķestrī, kā arī salona orķestrī.

„Imants un Gido Kokari ar savu darbu un talantu ir kļuvuši par visas tautas iemīļotiem, pasaules kora mākslas erudītāko lietpratēju apbrīnotiem diriģentiem. Maestro Kokari ir plaša redzesloka mākslinieki, ar savu personību viņi spējuši radošam darbam koros rosināt lielu skaitu cilvēku, un viņi ir nesuši Latvijas kā mūzikas valsts slavu plašajā pasaulē,” teikts virtuālajā enciklopēdijā www.latvijaslaudis.lv.

Plašāka informācija par pasākumu: Jānis Skopans, Beļavas pagasta kultūras dzīves organizators, tālr. 25417738.

 

Informāciju sagatavoja:
Gunta Krevica,
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Gulbenes novada dome
T.26191107, e-pasts: gunta.krevica PIE gulbene PUNKTS lv

20.08.2014

Notikumi

«Jūlijs 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031