Kultūras ziņas

Valmieras Mākslas mēneša ietvaros 24.aprīlī no plkst.15.00 līdz 18.10 Valmieras Kultūras centrā norisināsies Latvijas Profesionālās mūsdienu dejas horeogrāfu asociācijas horeogrāfu meistarklases, kuru laikā interesenti tiks iepazīstināti ar laikmetīgās dejas pamatiem un tehniku.

Plkst.15.00 – 16.30 laikmetīgās dejas, Hatha jogas pasniedzējas un dejotājas Evitas Birules nodarbības. „Iesākumā veiksim jogas iesildīšanos, kas sagatavos ķermeni turpmākajam procesam. Laikmetīgās dejas nodarbībā būs iekļauti spēka vingrinājumi, kas trenēs ķermeņa balansu un izturību, kā arī kustības un vingrinājumi, kas ļaus sajust savu ķermeni, atbrīvot locītavas un sajust kustību plūdumu,” stāsta E. Birule. Dejotāja absolvējusi Latvijas Kultūras akadēmijas Laikmetīgās dejas horeogrāfijas nodaļu (2007-2011), turpina dejot un pasniegt deju grupā „Ritms” un piedalās laikmetīgās dejas projektos, piemēram, izrādē „Cik tuvu?”, kas tika demonstrēta 2014.gada janvārī Valmieras Kultūras centrā. E. Birule turpina pilnveidot savu dejas tehniku un pieredzi, braucot uz meistarklasēm ārpus Latvijas (vasarā piedalījusies meistarklasēs Minhenē „Tanzwerkstatt Europe”, Amsterdamā „Julidans”), kā arī aktīvi iesaistās Latvijas veidotajās dejas norisēs un laikmetīgās dejas projektos.

Plkst.15.00 – 16.30 nodarbības pie dejotājas, skolotājas un horeogrāfes Katrīnas Albužes. Šīs meistarklases pamatā būs laikmetīgās dejas tehnikas principi, kas paralēli vīsies ar improvizāciju un kompozīciju. Dejotājiem pašiem būs iespēja radoši iesaistīties – būt gan izpildītājiem, gan radītājiem. Meistarklases mērķis ir sniegt iespēju interesentiem apjaust, ka paši ir spējīgi radīt oriģinālas un interesantas kustības. K. Albuže 2011.gadā ieguvusi bakalaura grādu Mūsdienu dejas horeogrāfijā Latvijas Kultūras akadēmijā, bet 2007.gadā absolvējusi Latvijas Kultūras koledžu, iegūstot Deju kolektīva vadītājas diplomu. Šobrīd K. Albuže ir Karaliskā improvizācijas teātra dalībniece un aktrise, kā arī kustību izrādes „Nobiedē mani” veidotāja un izpildītāja. Tāpat horeogrāfe piedalās laikmetīgās dejas izrādē „Pietiekami labs”, kas ieguvusi Spēlmaņu nakts nomināciju „Sasniegums laikmetīgajā dejā 2012-2013 sezonā”.

Plkst.16.40 – 18.10 meistarklases „Buto. Kustības poēzija” pie kustību mākslinieces un deju un kustību terapeites Simonas Orinskas. „Meistarklasē iepazīsim buto estētiku un pētīsim dažādus buto mākslas tēlus caur improvizāciju – no fiziskas formas uz iekšējo saturu un no iekšējā satura uz formu. Noslēgumā dalībniekiem būs iespēja izveidot nelielu performanci, lai nostiprinātu iegūto pieredzi,” skaidro S. Orinska. Buto ir 20.gs. 50.gadu beigās Japānā radusies laikmetīgās dejas forma un avangarda māksla. Sākotnēji buto „ieroči” bija protests un provokācija, jo tās pamatlicēji Kazuo Ono un Tatsumi Hidžikata bija piedzīvojuši II Pasaules karu un atombumbu uzbrukumu Hirosimai un Nagasaki. Mūsdienās buto māksla ir attīstījusies un pieskaitāma pie fiziskā vai kustību teātra. Buto ir tēlu un simbolu ķermeniska, arhaiska valoda, kas iznirst no psihes dziļākajiem slāņiem. Ne velti buto dēvē par „ķermeņa arheoloģiju” – tur sastopamais var būt gan dievišķs, gan biedējošs. S. Orinska mācījusies pie kustību režisoriem Anša Rūtentāla un Modra Tenisona, kā arī Latvijā un ārvalstīs apguvusi dažādas laikmetīgās un tradicionālās dejas tehnikas, īpaši akcentējot Āzijas dejas. S. Orinska buto apguvusi pie vadošajiem meistariem Jukio Vaguri, Jošito Ono, Tošiharu Kasai u.c. Savā darbā apvieno improvizācijas, kontaktimprovizācijas, buto, kā arī deju un kustību terapijas metodes. Pasniegusi meistarklases, kā arī ar izrādēm piedalījusies Lietuvā, Krievijā, Grieķijā, Taizemē, Malaizijā un Vācijā.

Plkst.16.40 – 18.10 laikmetīgās dejas tehnikas ABC, ko pasniegs horeogrāfe, dejas izpildītāja un dejas pasniedzēja Sintija Siliņa-Zante. Meistarklašu apmeklētāji varēs apgūt laikmetīgās dejas tehnikas un vingrinājumus dažādās kombinācijās. „Tāpat kā burtus kabina pa zilbēm, vārdiem, teikumiem līdz nonāk līdz plūstošam stāstījumam, šajās nodarbībās uzmanība tiks pievērsta ķermenim kā karkasam, uz kura var būvēt kustību līdz nonāk pie galvenā – dejas. Būs iespēja iepazīt un atkārtot anatomiskās atklāsmes un savstarpējās anatomiskās attiecības ar fizikāliem likumiem telpā – piemēram, centrtiece, centrbēdze, inerce, gravitācija kā neatsverama sastāvdaļa apzinātai kustību kontrolei,” par nodarbību stāsta S. Siliņa-Zante. Viņa ir Latvijas Kultūras akadēmijas laikmetīgās dejas horeogrāfijas programmas absolvente (2007). S. Siliņa-Zante darbojas apvienībā „Dejas Anatomija”, piedaloties un iniciējot dejas projektus gan Latvijā, gan ārvalstīs.

23.04.2014

Notikumi

«Jūlijs 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031