Kultūras ziņas

Projekta ietvaros Stalbes vidusskolā atklāta mūžizglītības centra keramikas darbnīca, kur apmeklēt keramikas pulciņus un meistarklases varēs ikviens novada iedzīvotājs.

Līdz ar keramikas darbnīcas atklāšanas pasākumu, uz kuru 14.marta pēcpusdienā  bija pulcējušies aptuveni divdesmit interesenti, notika arī pirmā meistarklase Cēsu bērnu un jauniešu centra keramikas pulciņa vadītājas Līvas Bozes vadībā. Atklāšanā piedalījās un keramikas prasmes apguva aktīvās „Straupes dzirkstelīšu” un „Rozbeķu saimes” biedrības dalībnieces, „Raiskuma izglītības un kultūras atbalsta” (RIKA)  biedrības pārstāves, kuras ir arī projekta realizētājas, Pārgaujas novada pašvaldības izpilddirektore Maruta Drubiņa, Stalbes vidusskolas skolēni un absolventi, kā arī partnerības „Brasla” pārstāve Līga Kārkliņa.

Partnerības „Brasla” pārstāve Līga Kārkliņa ierosināja izmantot darbnīcu un gatavot tur Pārgaujas novada prezentācijas lietas, piemēram, pogas. RIKA biedrības vadītājas Solvita Lodiņa atklāšanā darbnīcai bija sagādājusi vairākas dāvanas, viena no tām bija ģipša forma novada ģerboņa izgatavošanai.

Kā pastāstīja projekta idejas autores Stalbes vidusskolas skolotāja Zanda Krūmiņa un direktore Jolanta Dzene, doma par keramikas darbnīcu Stalbē radusies 2012.gadā pēc tam, kad līdzīgu darbnīcu RIKA biedrība iekārtoja Auciema skolā. Pirmais iesniegtais projekts nebija atbalstīts, bet ideja netika atmesta. Otrajā mēģinājumā projekta finansējums saņemts.

„Darbošanās ar mālu ir fantastiska relaksācija pēc darba. Sākotnēji varbūt negribas smērēties, bet, kad iesāk, tad vairs nevar apstāties,” atzīst Stalbes vidusskolas direktore Jolanta Dzene un cer, ka iedzīvotāju atsaucība būs liela. „Mēs paši neļausim darbnīcai klusumā stāvēt. Ir jāpadomā, ko izgatavot, piemēram, suvenīrus pēc pasūtījuma, lai darbam ir ne tikai radošā puse, bet arī mērķis.”

Ar nākamo semestri Stalbes vidusskolā plānots atvērt keramikas pulciņu, bet jau tagad skolotājas Zandas Krūmiņas un Aijas Atvares vadībā, skolēniem ir iespēja iemēģināt darbnīcas sniegtās iespējas. Kā pastāstīja direktore, skolotāja Aija jau daudzus gadus ar bērniem gatavo dažādus izstrādājumus no māliem, bet diemžēl nebija iespējas tos pabeigt līdz galam, tāpēc radusies doma, ka nepieciešama keramikas darbnīca. Jolanta Dzene atzīst, ka darbnīcai vēl daudz kas nepieciešams, un to var redzēt tikai tagad, kad uzsākta darbība. „Piektdien darbojoties sapratu, ka nepieciešami papildus plauktiņi, paliktņu žāvētāji, arī telpa jāiekārto savādāk,” pēc pirmās meistarklases konstatē skolas direktore Jolanta Dzene.

RIKA biedrības Stalbes struktūrvienības vadītāja Zanda Krūmiņa pastāstīja, ka jau tagad bērniem ir bijusi iespēja padarboties ar mālu. Izgatavotas gan māla aitiņas un zaķīši, gan medaļas olimpiskajām spēlēm. Pieaugušajiem nākamā meistarklase paredzēta jau pavasarī. Informācija par laiku tiks izsludināta, un ikviens interesents varēs pieteikties. Par turpmāko darbību vēl esot grūti spriest. Visam nepieciešams finansējums, kuru biedrība sola meklēt.  „Piedalīsimies Pārgaujas novada pašvaldības izsludinātajā projektu konkursā ar ideju par meistarklasēm, kā arī rakstīsim pieteikumus Valsts kultūrkapitāla fonda projektiem,” teica Z.Krūmiņa, uzsverot, ka ieceres ir, jāmeklē tik risinājumi.

Projekta ietvaros iegādāta virpa, glazēšanas kamera, apdedzināšanas krāsns, rullējamais galds, efektrullīts, formiņas, īleni, galda virpa, kompresors glazūras izsmidzināšanai. Keramikas darbnīca izvietota Stalbes vidusskolas zēnu amatmācības kabineta metālapstrādes telpā. „Līdz šim šajā telpā darbošanās notika divas reizes nedēļā. Zēni veica pierakstus vai izmantoja metālapstrādes tehniku. Pārējās dienas telpa bija tukša. Lai lietderīgi izmantotu telpu, izveidojām šeit keramikas darbnīcu, metālapstrādes tehniku novietojot pa malām,” par keramikas darbnīcas atrašanās vietu stāsta J.Dzene. Sākotnēji darbnīca bija ieplānota trešajā stāvā, bet, lai to apmeklēt varētu arī iedzīvotāji ar kustību traucējumiem un seniori, atrastas piemērotas telpas pirmajā stāvā.

Stalbes mūžizglītības centra keramikas darbnīca ierīkota projekta nr. 13-09-LL27-L413201-000017 „Stalbes Mūžizglītības centra keramikas darbnīcas aprīkojums" ietvaros, kas  realizēts ar ELFLA  atklāta projektu iesnieguma konkursa pasākuma „Lauku ekonomikas dažādošana un dzīves kvalitātes veicināšana vietējo attīstības stratēģiju īstenošanas teritorijā” atbalstu.  Projekta realizētāji  „Raiskuma izglītības un kultūras atbalsta”

 

Informāciju sagatavoja:

JOLANTA VAIDO-ZĀLĪTE
Pārgaujas novada pašvaldības
Sabiedrisko attiecību speciāliste
www.pargaujasnovads.lv
tālr. 64127834;
Mob. 29299002

21.03.2014

Notikumi

«Jūlijs 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031