Kultūras ziņas

9.jūlijā Valmieras muzeja Pilskalna nama šķūnī notika sadraudzības pasākums, kurā atkal satikšanos atzīmēja Valmieras dziedātāji un koris no Gīterslo apgabala (Vācija). Abu pušu sadraudzība aizsākusies 1994.gadā, līdz ar oficiālo sadarbības līgumu starp vēsturisko Valmieras rajonu un Gīterslo apgabalu.

 

 Gīterslo koris Latvijā ieradās pirms XXV Vispārējiem latviešu Dziesmu un XV Deju svētkiem, nedēļas nogali aizvadot Rīgā un izbaudot svētku Noslēguma koncertu „Līgo!”. Pēc tam divu dienu garumā viesi apskatīja Valmieras tuvējo apkārtni, apbrīnojot Latvijas floru un dabisko dzīvesveidu, klusumu un laukus. Tāpat vācieši devušies izbraukumā ar Gaujas tramvaju, priecājoties par Gaujas krastiem.

Vizītes noslēgumā, aplūkojot Valmieras muzeja Pilskalna namu, Garšaugu namiņu un dārziņu, viesi no Gīterslo tika iepazīstināti ar teritorijas un ēku vēsturi, augiem, to ārstnieciskajām īpašībām, pielietojumu, kā arī vāciešiem bija iespēja nogaršot dažāda veida tējas. Viesi bija ļoti sajūsmināti par piedāvājumu, apbrīnojot latviešu spēju dzīvot saskaņā ar dabu un rūpes par savu veselību. Izglītojošā daļa tika noslēgta ar kopīgām dziesmām, dziedot „Pūt, vējiņi!”, „Pie Dzintara jūras” un „Dažu skaistu ziedu”, kas Gīterslo korim nesagādāja nekādas grūtības.

Laikā, kad tika aizsākta sadraudzība, valmierieši pārstāvēja vienu kori – „Laipa”, savukārt vācieši – Sv.Mateja draudzes kori no Gīterslo apgabala. Tajā laikā tika organizēti pat kopīgi koncerti Latvijā un Vācijā. Šobrīd gan latvieši, gan vācieši pārstāv dažādus korus vai pārtraukuši savas dziedātāju gaitas, bet draudzība tiek uzturēta tāpat. Viesi no Gīterslo Latviju apciemo ik pa pieciem gadiem, ierodoties Dziesmu svētku laikā.

Informāciju sagatavoja:
Justīne Deičmane
Valmieras pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību un tūrisma nodaļas
sabiedrisko attiecību speciāliste

15.07.2013

Notikumi

«Septembris 2024»
POTCPSSv
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30