Kultūras ziņas

Sieviešu dienā, 8. martā, Pārgaujas novada sieviešu vokālais ansamblis „Pārgaujas lakstīgalas” aicina uz savu nu jau divdesmitgades jubilejas koncertu „Dziesmu neglabā lādē” Stalbes tautas namā. Koncertā piedalīsies ansambļa dalībnieces  Elita Tomsone, Anda Tomsone, Anita Bendika, Daiga Hofmane, Vineta Millere, Ingrīda Balode, Evija Puriņa, Sigita Puriņa, sadraudzības kolektīvi no Valmieras, Rīgas, Jāņmuižas, Līgatnes, Straupes, Stalbes.

Vokālais ansamblis savu darbību Elitas Tomsones vadībā uzsāka pirms divdesmit gadiem un no pirmsākumiem tajā dzied trīs dalībnieces - vadītāja Elita, Anda un Anita. Jau astoņpadsmito gadu dzied Daiga, vairāk par desmit gadiem - Vineta. Nosaukums radies kādā pasākumā ansambli, piesakot kā „Pārgaujas lakstīgalas”. 

Elita Tomsone, atceroties pirmo ansambļa koncertu Stalbes pagastmājas zālē, stāsta, ka atmiņā  palikuši tērpi, kas bija ne pārāk skaistas un ērtas blūzes. Protams, arī uztraukums ir bijis. No ansambļa pirmsākumiem iemīļota dziesma „Kas var mani aizdziedāt”, kas kļuvusi par „Pārgaujas lakstīgalu” himnu. Jubilejas reizē dziesma izskanēs kopā ar bijušajām dziedātājām un autoru Vilni Salaku pie klavierēm.

Ansambļa repertuāru izvēlas vadītāja, šad tad arī Anda, kura, kā smej dāmas, varot to atļauties, jo ir radiniece. Sākotnēji dažas dziesmas liekoties neizdziedamas un ne tik ļoti piesaistošas, bet ar laiku tās skan pat ļoti labi. „Ir skates dziesmas, kas ir sarežģītas, ir dziesmas, kas patīk mums pašām, un ir dziesmas, kas patīk klausītājiem,” stāsta ansambļa vadītāja Elita Tomsone.  Cik dziesmu izdziedāts, nav zināms, jo dziesmas jau neskaita, tās izdzīvo, izdzied.....

Iepriekšējo gadu jubilejas koncerti par godu piecgadei, desmitgadei un piecpadsmit gadu jubilejai atšķīrušies no šogad plānotā. Tie vairāk bija kā atskaites koncerti.  Divdesmit gadu jubileja ir plānota brīvā gaisotnē, sekojot kultūras darbinieka Daiņa Siliņa ieteikumam, ka nevajag izdomāt koncertus, kuri pašus apgrūtina un nerada prieku.

Kā tuvākos ansambļa mērķus dāmas min vēlmi dziedāt jaunos tērpos, kā arī piedalīties dziesmu svētku brīvdabas un sadziedāšanās koncertos.

Uz jautājumu, kas ir tā lieta, kas ansambli ir turējis kopā šos divdesmit gadus, atbilde vienbalsīgi bija – dziesma un sadzīve. „Nav tikai tā, ka mums ir tikai kopīgi mēģinājumi un koncerti. Mūs vieno prieki un bēdas. Kopā apmeklējam pasākumus, svinam jubilejas,” stāsta Daiga. „Pie mums ir kā ģimenē, visu darām kopā- domājam repertuāru, kustības, sadalām pienākumus. Nav tā, ka viens visu dara, bet pārējie tik sēž pie galda un gaida,” uzsver vadītāja Elita. „Es neuzstāju un nesaku jābūt tā vai šitā. Visam ir jābūt ar radošu pieeju.”

Kā aizraujošākos pasākumus lakstīgalas minēja kopīgo slidošanu Kārļos, kad pašas notīrīja ledu, slidoja, dejoja, dziedāja un pat uzņēma videoklipu. Kopīgi tiek svinēti Ziemassvētku pasākumi, kuri vienmēr ir bijuši tematiski. Aizraujoša bija dalība Straupes un Cēsu-800 gadu jubilejas pasākumos, kā arī uzstāšanās Straupes baznīcā, kur ir ļoti laba akustika. Arī šā gada pirts pasākums Straupē pie profesionālas pirtnieku ģimenes, kuru bija sarūpējusi Elita, visām palicis atmiņā.

Kā izrādās „Pārgaujas lakstīgalas” ir otrais vecākais novada kolektīvs, un šo gadu laikā piedzīvots arī ne mazums kuriozu atgadījumu. Visspilgtāk atmiņā palicis gadījums, kad ansamblis gaidījis autobusu pie tautas nama, lai dotos uz skati, bet, kā izrādījās, autobuss  bija pasūtīts uz citu dienu. Kā arī Daibes kapusvētkos, kad „Pārgaujas lakstīgalas” bija paaicinātas dziedāt, ieradās tikai trīs dziedātājas, pārējās bija par pasākumu piemirsušas un devušās uz jūru vai uz citiem pasākumiem. Bet pat šis fakts neatturēja no dziedāšanas, un repertuārs tika izpildīts. Šad tad ir gadījies, ka savus niķus parāda arī aparatūra. Piemēram, pagājušā gadā „Saimniekballē” Rozulā nācies dziedāt bez pavadījuma, jo aparatūras vads nedarbojās. Mājās, vēlreiz pārbaudot vadus, viss atkal darbojies.

Uz galveno jautājumu, kā kļūt par „Pārgaujas lakstīgalu”, ansambļa vadītāja atbildēja: „Jāmīl dziesma, jānāk uz mēģinājumiem un jārespektē kolektīva intereses.”

Kultūras pasākumu organizators novadā Dainis Siliņš atzīst, ka „Pārgaujas lakstīgalas” ir ļoti atsaucīgs kolektīvs, kas vienmēr prot pielāgoties pasākumu specifikai. Nekad nežēlo savu laiku un līdzekļus, lai nospraustie mērķi izdotos. „Lai jums vienmēr saglabātos dabiskums un atsaucība, kā arī tiktu sasniegts viens no šīs vasaras mērķiem - dalība Vislatvijas dziesmu un deju svētkos!” jubilārēm vēl D.Siliņš.

 

Informāciju sagatavoja:
Jolanta Vaido-Zālīte 
Pārgaujas novada pašvaldības
Sabiedrisko attiecību speciāliste
www.pargaujasnovads.lv
tālr. 64127834;
Mob. 29299002

05.03.2013

Notikumi

«Jūlijs 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031