Kultūras ziņas

2012. gads paskrējis nemanot un klāt jau atkal jaunais gads. Atskatoties uz pagājušā gadā padarīto, kā nozīmīgāko, ne tikai aizvadītajā gadā, bet kopš strādāju Vidzemes plānošanas reģionā kā kultūras eksperte, noteikti vēlos minēt ciešo sadarbību ar kultūras darbiniekiem visā Vidzemē.

Uzsākot darbu, viena no manis noteiktajām prioritātēm bija pilnveidot reģiona kultūras darbinieku profesionālās zināšanas, kā arī maksimāli veicināt kultūras iestāžu sadarbību, veidot sadarbības tīklu. Uzskatu, ka svarīgi ir skaidri apzināties katras kultūras institūcijas misiju un spēt saredzēt, kā strādāt, lai īstenotu organizācijas mērķus. Jāspēj paredzēt situācijas, jāpazīst savs apmeklētājs, jāzina viņa vēlmes, jāprot vadīt kultūras procesus, atrast nepieciešamo finansējumu. Tam visam nepieciešamas zināšanas un nepārtraukta pieredzes papildināšana, ko arī mēs, kā Vidzemes plānošanas reģions, cenšamies sniegt.

Šobrīd droši varu teikt, zināšanas dažādu semināru, apmācību un pieredzes braucienu veidā ir sniegtas visiem kultūras darbiniekiem, kas to ir vēlējušies gūt. Varu būt gandarīta, ka starp Vidzemes kultūras nozares pārstāvjiem ir izveidojusies ļoti cieša, atbalstoša un vienota komanda.

Aizvadītajā gadā esam strādājuši, lai nodrošinātu profesionālās mākslas pieejamību Vidzemes reģiona iedzīvotājiem. Aizvadītajā gadā notikuši 27 pasākumi un Vidzemes iedzīvotājiem bijusi iespēja apmeklēt teātri, cirku, dažādus muzikālos pasākumus, koncertuzvedumus, operas izrādes, kamerizrādes un baudīt džeza mūziku.

Ļoti svarīga darba daļa bijusi un ir metodiskās un konsultatīvās palīdzības nodrošināšana kultūras speciālistiem Vidzemes plānošanas reģiona pašvaldībās. Esmu gandarīta, ka kolēģi zvana un jautā pēc padoma, priecājos, ja varu palīdzēt. Tikai sadarbojoties ir iespējams sasniegt vēlamos rezultātus.

Aktīvi norisinājies darbs pie projekta „Kapacitātes paaugstināšana kultūras nozares  projektu un pasākumu īstenošanai Vidzemes plānošanas reģionā”, kura ietvaros noorganizēts kultūras darbinieku pieredzes apmaiņas brauciens uz Daugavpili, aktīvā veidā ģenerētas kultūras projektu idejas – Nākotnes pilsētas spēle. Tāpat notikusi aktīva kultūras darbinieku profesionālo zināšanu celšana, noorganizējot desmit mācību reizes, kurās dalībnieki apguva zināšanas, kas nepieciešamas veiksmīgai projektu īstenošanai. Mācību reizēs klātesošajiem bija iespēja uzzināt par kultūru kā peļņas avotu, mārketinga sniegtajām iespējām, finansējuma piesaistes veidiem un citiem aktuāliem tematiem par kultūras projektu izstrādi.

Ar Kultūras ministrijas atbalstu notikuši trīs semināri. Viens no tiem bija Vidzemes plānošanas reģiona kultūras speciālistu ikgadējā tikšanās, kuras laikā tika runāts par gaidāmajām aktualitātēm 2012. gadā. Noorganizēts arī informatīvais seminārs par „Vidzemes kultūras programma 2012” projektu konkursa noteikumiem un projekta pieteikuma izstrādi. Kā arī seminārs par Kultūrkapitāla fonda izsludinātā konkursa projektu pieteikuma aizpildīšanas nosacījumiem.

2012. gadā veiksmīgi noslēgusies Vidzemes kultūras programma 2011, kurā realizēti 20 kultūras projekti. Šobrīd notiek darbs pie Vidzemes kultūras programmas 2012 koordinēšanas, kurā arī atbalstu guvuši 20 projekti. Patlaban Valsts Kultūrkapitāla fonds ir izsludinājis 2013. gada projektu konkursu par tiesībām realizēt Kurzemes, Latgales, Zemgales un Vidzemes kultūras programmas, kurā Vidzemes plānošanas reģions piedalīsies ar Vidzemes kultūras programmas projekta pieteikumu. Pozitīva rezultāta gadījumā jau februāra beigās tiks izsludināta „Vidzemes kultūras programma 2013”.

Pārstāvot visu Vidzemes kultūras nozarē strādājošo intereses, kā Vidzemes plānošanas reģiona kultūras eksperte, aktīvi esmu piedalījusies Kultūras ministrijas reģionālās kultūrpolitikas nodaļas rīkotajās sanāksmēs. Tāpat darbojos Kultūras ministrijas konsultatīvajā padomē, kuras uzdevums ir sniegt ministrijai ieteikumus, kas palīdzētu izvērtēt no valsts budžeta finansējamo izglītojamo skaitu profesionālās ievirzes mākslas, mūzikas un deju izglītības programmās.

Arī šajā gadā turpināšu aizsākto darbu pie reģiona kultūras darbinieku profesionālo zināšanu pilnveidošanas, organizējot dažādus seminārus, mācības un pieredzes apmaiņas braucienus. Tāpat turpināšu darbu pie kultūras iestāžu sadarbības attīstīšanas, veidojot sadarbības tīklus ne tikai reģiona līmenī, bet arī visas Latvijas un, iespējams, arī starptautiskā līmenī.

Šogad plānota arī Vidzemes kultūras darbinieku konference, kas notiek reizi divos gados. Šoreiz tā gaidāma 9. augustā Jaunpiebalgā.

Kā zināms, nākamais ir XXV Vispārējo latviešu Dziesmu un XV Deju svētku gads. Svētki noteikti ir gada nozīmīgākais kultūras notikums un liels prieks, ka dalībnieku vidū plaši pārstāvēti būs arī Vidzemes reģiona pašdarbības kolektīvi. Vēlu veiksmi, izturību un neatlaidību šajā ne vieglajā, bet patīkamajā procesā! 

Vidzeme ir Latvijas kultūras šūpulis, tādēļ svarīgi kopīgiem spēkiem kopt mūsu kultūras mantojumu, tradīcijas, neaizmirstot iet laikam līdzi un saskatīt iespējas attīstīt 21. gadsimta kultūru Vidzemē. Lai mums izdodas! 

Olita Landsmane,
Vidzemes plānošanas reģiona kultūras eksperte.

06.01.2013

Notikumi

«Jūlijs 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031