Kultūras ziņas

Valmieras Valsts ģimnāzijā tika organizēti Aivara Leita grāmatas „Leģendas hipotēze. Jānis Staņislavs Roze” atklāšanas svētki, kuros piedalījās gan pats grāmatas autors, gan arī izdevniecības „Neputns” pārstāvji. „Priecājamies, ka Valmierā ir tāds mākslas pedagogs un zinātnieks, kas raksta,” tā Valmieras Valsts ģimnāzijas direktors Jānis Zemļickis.

Pasākuma apmeklētāji bija liecinieki autora pārspriedumiem par monogrāfijas tapšanas gaitu, savās atmiņās par darba gaitu dalījās arī literārās un zinātniskās redaktores.  

Grāmatas autors A.Leitis atzīst, ka bijis interesanti pētīt mākslinieka Jāņa Rozes karjeras attīstības gaitu, komunikāciju ar laikabiedriem, kā arī mākslinieka attiecības ar fotogrāfiju.

Lai arī grāmatas rakstīšanas laikā izmantoti gan arhīvos pieejamie materiāli, gan avīžu raksti, gan izvilkumi no grāmatām, tomēr par pilnībā neapšaubāmiem šos faktus nosaukt nevar, darbu rakstot nācies izvirzīt neskaitāmas hipotēzes un pieņēmumus – tāpēc grāmatai tik interesants nosaukums, atklāj grāmatas autors. Interesanti, ka grāmatas noslēgumā savu komentāru sniedzis arī astrologs, piedāvājot savu versiju par notikumiem 19.gadsimtā. Īpaša vērtība autora piedāvātajiem atskatiem vēsturē, kuros tiek atspoguļoti notikumi, kas notiek paralēli mākslinieka J.Rozes dzīves gaitām.

Viena no hipotēzēm, kas tiek piedāvāta: J.Rozem likās, ka fotogrāfija viņu atbrīvo no zīmēšanas – portreta seja, kas atrodama uz izdotās grāmatas vāka, patiesībā ir ielīmēta, melnais lakats uzzīmēts, lai neredzētu līmējuma vietu.

Jānis Staņislavs Roze (1829-1897) bijis viens no noslēpumainākajām personībām latviešu mākslas agrīnajā posmā. Zināms, ka J.Roze bijis pirmais latviešu gleznotājs, kurš ieguva akadēmiķa grādu Pēterburgas mākslas akadēmijā.  Pavisam šāds akadēmiķa grāds ir četriem latviešu māksliniekiem. Mākslinieks īpaši pazīstams ar diviem darbiem – pašportretu un Helēnas Cimzes portretu, par kura modeles eksistenci joprojām strīdas. J.Roze bijis arī pirmais mākslinieks, kurš gleznojis Rīgas Latviešu biedrības biedrus.

Informāciju sagatavoja:
Anita Zušmane
Valmieras pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību un tūrisma nodaļas
sabiedrisko attiecību speciāliste
Mob.tel.: 29454752

24.09.2012

Notikumi

«Jūlijs 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031