Kultūras ziņas

Trešdien, 12. septembrī Valmieras muzejā, klātesot arī vairākiem mākslas darbu autoriem, tika atklāta Latvijas Mākslas akadēmijas profesoru un studentu darbu izstāde. Valmieras muzeja direktore Iveta Blūma izstādes atklāšanā sveica Latvijas Mākslas akadēmijas rektoru un profesoru Alekseju Naumovu, profesoru Normundu Brasliņu, studenti Baibu Briedi, kā arī pauda pateicību akadēmijas Ārlietu un izstāžu daļas koordinatorei izstāžu jautājumos Inesei Bauģei par sadarbību.

Klātesošos sveica arī Valmieras pilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs Inesis Boķis, paužot patiesu prieku par sagādāto iespēju valmieriešiem aplūkot un vērtēt pašus jaunākos sasniegumus Latvijas mākslā, vienlaikus atzinīgi novērtējot arī pasākumā klātesošās jaunākās paaudzes – Valmieras Mākslas vidusskolas audzēkņu padziļināto interesi par mākslu.

Latvijas Mākslas akadēmijas rektors un profesors Aleksejs Naumovs pastāstīja, ka students pēc 3. kursa kopā ar savu pasniedzēju izvēlas meistardarbu, ko turpina veidot kā bakalaura vai maģistra darbu. „Pasniedzējs un students ir kolēģi – lai arī notiek mācīšanas process, tomēr tā laikā arī pasniedzējam jāpastrādā – tādējādi turpinās abpusēja izaugsme. Esmu patiesi priecīgs, ka mūsu studenti sekmīgi piedalās dažādās izstādēs,” atklāj A.Naumovs.

Izstādē aplūkojami paši jaunākie darbi dažādās glezniecības tehnikās, kas tapuši meistardarbnīcās, sadarbojoties studentiem un pasniedzējiem. Pavisam aplūkojami 30 darbi, to autori ir seši Latvijas Mākslas akadēmijas pasniedzēji un 21 akadēmijas students.

Latvijas Mākslas akadēmijas Glezniecības apakšnozares darbs jau kopš Akadēmijas dibināšanas laika ir organizēts vairākās meistardarbnīcās, kurās jaunie mākslinieki izkopj savas zināšanas un prasmes pie profesionāliem un sabiedrībā pazīstamiem gleznotājiem. Šobrīd Mākslas akadēmijas glezniecības studentiem ir iespēja brīvi izvēlēties studijas kādā no trim glezniecības meistardarbnīcām – figurālās glezniecības, konceptuālās glezniecības vai multivizuālās glezniecības meistardarbnīcā.

Viens no galvenajiem meistardarbnīcu uzdevumiem ir sniegt studentiem iespēju izvēlēties sadarbību tieši ar to pasniedzēju, ar kuru topošajam māksliniekam ir saskanīgs idejiskais redzējums un kurš studiju procesa gaitā vislabāk spēs virzīt studentu pretī maksimālajam jaunā mākslinieka radošā potenciāla piepildījumam. Labs pasniedzējs ir tas, kurš spēj attīstīt studenta unikālo talantu, neuzspiežot savu kā mākslinieka individuālo zīmolu. Studiju mērķis meistardarbnīcu ietvaros ir paplašināt mākslas formas, satura un uztveres vizuāli plastiskās būtības diapazonu, akcentējot jaunā mākslinieka profesionālās un radošās darbības attīstību un atvēlot brīvu telpu atšķirīgu dimensiju, izteiksmju un personiskā mākslinieciskā rokraksta meklējumiem.

Ekspozīcija Valmieras muzejā sniegs visaptverošu ieskatu visās trīs Mākslas akadēmijas glezniecības meistardarbnīcās. Pedagogus izstādē pārstāvēs seši pieredzes bagāti gleznotāji un Mākslas akadēmijas ilggadēji mācībspēki, savukārt no studentu vidus izvēlēts divdesmit viens jaunais talants – septiņi no katras meistardarbnīcas:
- Multivizuālās glezniecības meistardarbnīca: Latvijas Mākslas akadēmijas rektors prof. Aleksejs Naumovs, prof. Kaspars Zariņš, Laimdota Steķe, Līva Graudiņa, Inta Stalidzāne, Irīna Špakova, Paula Zariņa, Elza Sīle, Zane Tuča;
- Konceptuālās glezniecības meistardarbnīca: Glezniecības katedras vadītājs prof. Ivars Heinrihsons, Krista Dzudzilo, Magone Šarkovska, Vitālijs Staņislavskis , Madara Peiseniece , Baiba Briede, Aļona Prokofjeva, Ilze Aulmane;
- Figurālās glezniecības meistardarbnīca: Latvijas Mākslas akadēmijas prorektors prof. Kristaps Zariņš, prof. Normunds Brasliņš, prof. Juris Jurjāns, Gundega Anita Kaņepāja, Sanda Skujiņa, Adriana Vīgnere, Vineta Priste-Kārkla, Zane Neimane, Anete Kalniņa, Darja Fjodorova.

13.09.2012

Notikumi

«Jūlijs 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031