Kultūras ziņas

Lai gan pavasaris nāk negribīgi un skopi, Cēsu novada kultūras dzīve maijā uzplauks košos toņos- džeza koncerti, Muzeju nakts, Viduslaiku diena Cēsu Pilī, kino festivāla „Lielais Kristaps” filmas, Mākslas dienu norises un rokenrola ballīte kopā ar Keksiem.

 Jau maija sākumā Cēsīs ar džeza koncertu pavasara noskaņās klausītājus priecēs Latvijas džeza mākslinieks- saksofonists ZINITS ŽVARTS un Japānas džeza māksliniece – pianiste un dziedātāja KEIKO BORJESON. Lai svētku nedēļa būtu patiešām izdevusies, aicinām apmeklēt LR Neatkarības deklarācijas pasludināšanas dienai veltīto svinīgo sarīkojumu un koncertu „Pār deviņi novadiņi” 4.maijā. Kino zālē ciemoties varēs Cēsu Jaunajā pilī 5.maijā. Programmā būs dokumentālās filmas „Vai viegli pēc 20 gadiem”, „Nākotne ir pagātnes tagadne” un skatītājus pirms seansa uzrunās režisores - Antra Cilinska un Krista Burāne.

Par godu Mātes dienai 11.maijā Cēsīs skanēs Latvijas trīs labāko tenoru koncerts CATA Kultūras namā, bet 13.maijā koncertu Cēsu Sv. Jāņa baznīcā sniegs A. Kalniņa Cēsu Mūzikas vidusskolas skolotājas Dace Balode, Lelde Krastiņa un viņu audzēkņi. Arī šajās svētku dienās, kad ģimene plāno laiku pavadīt kopā, mazajiem skatītājiem 12. un 13.maijā ir sagatavots muzikāls koncerts „Stārķīša Stasīša stīgu stāsti” (no cikla „Patiešām maziņiem”) un arī animāciju filmu programma ar bērniem jau iemīļotiem tēliem - Zīļuku, Avārijas Brigādi, brālīti Trusīti u.c.

Maija vidū, nu jau par tradīciju ir kļuvis Muzeju nakts pasākums. Šajā muzeju naktī 19.maijā, spoži mirdzēs signālraķetes virs „ostas pilsētas Cēsīm” un Pils dārzu ieskandinās jauniešu ritma grupas izrāde. Brīvdabas kino zālē skatāma - jūra un jūrnieki vēsturiskajās kinolentēs, bet „Ostas krodziņā” un pie ugunskuriem skanēs dziesmas par jūru. Cēsu Vēstures un mākslas muzeja zāles Muzeja naktī apmeklētājiem apskatāmas nebūs, bet š.g. 1.jūnijā atvērta muzeja pastāvīgā jaunā ekspozīcija „Cēsis Latvijas vēstures simbols”.

Maija mēneša nogalē 26.maijā, norisināsies pasākums ģimenēm „Viduslaiku diena Cēsu pilī”, kas cēsniekiem un viesiem līdz šim bija atpazīstams kā Cēsu Viduslaiku svētki. Arī šoreiz Cēsu pils atdzīvosies patiesi viduslaicīgā rosībā. Šogad lielajiem un mazajiem svētku apmeklētājiem būs iespēja iepazīt viduslaikus ne vien vērojot, bet arī aktīvi līdzdarbojoties dažnedažādajās pasākuma norisēs! Ikviens varēs uzzināt, kādas spēles un rotaļas bērni bija iecienījuši pirms 500 gadiem, turklāt vairākus desmitus spēļu varēs izmēģināt arī paši! Savukārt pils pagalmā norisināsies radošās darbnīcas, kurās tiks gatavoti filca zvēriņi un 14.-15.gadsimtā populārās māla „kruzuļlellītes”. Apmeklētāji būs aicināti piedalīties skaņu performancē, lai kopīgi un skaļi atbildētu uz jautājumu: kā skanēja viduslaiku pils? Neizpaliks arī „Wendenes strēlnieku” rīkotais viduslaiku lokšaušanas turnīrs, viduslaiku bruņu pielaikošana un citas aizraujošas nodarbes. Visas dienas garumā svētku viesiem būs iespēja nobaudīt gardus ēdienus un panašķoties ar viduslaiku saldumiem.

Ziedošo maiju svinīgi noslēgs viena no labākajām Rock & Roll grupām Baltijā „Keksi”. 31.maijā  15 gadu jubileju grupa atzīmēs ar muzikālu ballīti-festivālu Cēsu Pils parka estrādē. Kopā ar vadītājiem Andri Freidenfeldu un Kasparu Upacieri, īsti mūzikas svētki garantēti! Grupas jubilejas ballīte atklās Cēsu pilsētas svētku pasākumus, kuri šogad sauksies „Cēsu stāsti 2012” un norisināsies no 1.līdz 3.jūnijam.

 
 

Informāciju sagatavoja:
Daiga Janševska
Cēsu Kultūras un Tūrisma centra
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālr.64127636;28342115
e-pasts: daiga.jansevska PIE cesis PUNKTS lv
www.cesis.lv

 

27.04.2012

Notikumi

«Jūlijs 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031