Kultūras ziņas

No 19. līdz 22. janvārim Somijas galvaspilsētā Helsinkos norisinājās starptautiskā, Ziemeļvalstīs lielākā tūrisma izstāde „MATKA” (tulkojumā Ceļojums), kurā Latvijas nacionālā stenda ietvaros tika prezentēts arī Valmieras un tās apkārtnes tūrisma piedāvājums. 

Pērn Latvijas Tūrisma Attīstības aģentūra Helsinkos sevi pieteica ar konceptuālo saukli „Latvia. Best Enjoyed Slowly” („Izbaudi Latviju nesteidzoties!”), kad tika prezentēts arī jauna dizaina nacionālais stends. Izstādes apmeklētāji Latvijas nacionālo stendu arī šogad novērtēja atzinīgi, un interese par Latvijas tūrisma piedāvājumu bija nerimtīga.

Ar jaunu pieeju šī gada izstādē startēja sešas Vidzemes pašvaldības, apvienojot spēkus Valmieras, Siguldas, Cēsu, Amatas, Līgatnes un Pārgaujas pašvaldībām un prezentējot tūrisma izstādes apmeklētājiem vienotu Gaujas Nacionālā parka piedāvājumu. Jau ziņots, ka paralēli katra novada tūrisma piedāvājumiem, tika izstrādāts jauns tūristu ceļvedis somu valodā par Gaujas Nacionālo parku sadarbībā ar SIA „GNP informācijas centrs.”

Valmieras puses tūrisma piedāvājumu izstādē prezentēja Valmieras pilsētas pašvaldības Sabiedrisko attiecību un Tūrisma nodaļas vadītājas vietniece Ilze Liepa un Valmieras Tūrisma informācijas konsultate Anita Deigele. "Valmiera somu auditorijai jau ir pazīstama, tāpēc arī izstādes apmeklētāji vēlējās uzzināt konkrētu informāciju par apskates objektiem un atpūtas vietām mūsu pusē. Priecē tas, ka liela daļa somu tūristu Valmieru jau bija apmeklējuši, un šoreiz vēlējās saņemt papildus ieteikumus, kurp doties, viesojoties Valmieras pusē atkārtoti. Tāpat arī novērojams intereses pieaugums par aktīvās atpūtas iespējām, īpaši, golfa laukumiem, kā arī SPA vairāku dienu programmām Valmieras pusē," informē Valmieras tūrisma informācijas konsultante Anita Deigele.

"Pārsteidzoša bija interese par daiļdārziem un stādu tirdziņiem. Kopumā novērojama tendence meklēt neparasto un interesanto tieši ārpus Rīgas. Tā kā somi ļoti precīzi plāno savus ceļojumus, tad saņēmām arī ieteikumus no izstādes apmeklētājiem vairāk popularizēt informāciju par to, ka uz Latviju var doties, izmantojot salīdzinoši lētos un ērtos pārlidojumus no Helsinkiem,
piebilst Valmieras pilsētas pašvaldības Sabiedrisko attiecību un Tūrisma nodaļas vadītājas vietniece Ilze Liepa. Tūrisma speciālistes kā vienu no izstādes galvenajiem guvumiem atzīmē arī kontaktu nodibināšanu ar pāris tūrisma aģentūrām, kas organizē ceļojumus uz Latviju.

Kopumā Latvijas nacionālajā stenda tūrisma piedāvājumu ar Eiropas Reģionālās attīstības (ERAF) atbalstu veidoja 17 pašvaldības un tādi tūrisma pakalpojumu sniedzēji kā viesnīcu, restorānu un kempingu biznesā strādājošie, tūrisma operatori, kā arī izstāžu un koncertu rīkotāji. Tāpat kā iepriekšējos gados, arī šoreiz izstādes pirmās divas dienas bija paredzētas tūrisma profesionāļiem, savukārt noslēdzošās divas dienas gadatirgus bija atvērts visiem apmeklētājiem.

Dienu pirms tūrisma gadatirgus atklāšanas Latvijas Republikas vēstniecībā Helsinkos Tūrisma Attīstības Valsts aģentūra ar ERAF atbalstu organizēja informatīvu semināru somu tūrisma žurnālistu asociācijas biedriem un citiem tūrisma žurnālistiem. Oficiālā pieņemšana, uz kuru bija ieradušies ap 40 žurnālistiem un 20 Latvijas nacionālā stenda dalībniekiem, tika atklāta ar Latvijas vēstnieka Somijā Jura Bones ievadvārdiem, pēc kuriem sekoja Tūrisma Attīstības Valsts aģentūras direktora Armanda Slokenberga koncentrēta prezentācija par Latvijas tūrisma aktualitātēm un nākotnes notikumu iezīmēšanu.

Kafijas pauzē klātesošajiem bija iespēja nobaudīt arī „Valmiermuižas alus darītavas”" sagādāto cienastu, kā arī lieliskas uzkodas no restorāna „Vairāk Saules”. Lai veicinātu interesi somu žurnālistiem atbraukt uz Latvijas tūrisma uzņēmumiem, tika organizēta arī vizītkaršu izloze, kur viena no loterijas galvenajām balvām bija arī „Dikļu Pils” sarūpētā dāvanu karte atpūtai un SPA piedāvājumam pilī.

Kā ziņots jau iepriekš, Valmieras pilsētas un tās tūrisma apkārtnes piedāvājums tiks prezentēts arī starptautiskajos tūrisma gadatirgos Igaunijā (“Tourest” Tallinā no 17. līdz 19. februārim), Lietuvā (“Vivattur” Viļņā no 2. līdz 4. martam) un Krievijā (“MITT” Maskavā no 21.līdz 24. martam).

Piedalīšanās tūrisma izstādēs un gadatirgos tiks organizēta Latvijas tūrisma stendā ar Eiropas Reģionāļas attīstības fonda atbastu projektā "Dalība starptautiskajās tūrisma izstādēs un Hanzas dienās 2012.gadā".

 


Anita Deigele 
Valmieras pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību un tūrisma nodaļas
Tūrisma informācijas centra konsultante
Tel.: 64207177

30.01.2012

Notikumi

«Jūlijs 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031