Kultūras ziņas

Šoruden, no 24. līdz 25.septembrim, jau devīto reiz Cēsīs norisinās Starptautiskais mūzikas festivāls „Galantais klavesīns”, kas laika gaitā nes līdzi daudzveidīgu mūzikas bagāžu. Šī gada festivāls interesants ar to, ka pirmo reizi tas notiek ārpus Cēsīm un festivāla viesi šogad ir klavesīniste un ērģelniece no Igaunijas Marju Riisikamp un LNO orķestra mākslinieces - Sondra Lejmalniece (flauta) un Ieva Šablovska (arfa).

Festivāla mākslinieciskā vadītāja Lelde Krastiņa atzīst, ka klavesīns vēl aizvien ir rets instruments Latvijā, īpaši ārpus Rīgas, tāpēc arī pelnījis šādu uzmanību kā īpašs festivāls jau deviņus gadus. „Joprojām festivāla atslēgas vārds ir daudzveidība. Mūzikas festivālam ir izveidojies savs klausītāju loks, līdz ar to uzliek atbildību, lai būtu mainīga ne tikai programma vai piedalītos jauni izpildītāji, bet arī mūzikas instrumenti skanētu dažādās kombinācijās,” stāsta Lelde Krastiņa.

24. septembrī plkst.16:00 Amatas novada viesu namā „Kārļamuiža” būs iespēja nesteidzīgi un rudenīgi izbaudīt koncertu ' ' Ainava ar klavesīnu' ' . Ar šo koncertu festivāls pirmo reizi skan ārpus Cēsīm. Te koncerta apmeklētājiem būs iespēja iejusties salona atmosfērā, klausoties mūziku varēs vērot brīnišķīgu rudens ainavu un baudīt muižas saimnieku viesmīlību. Muzicēs viešņa no Igaunijas Marju Riisikamp, Lelde Krastiņa (klavesīns) un Vidzemes kamerorķestra mākslinieki. Programmā F.Kuperēna, J.S. Baha, G.F. Tēlemana, G .F. Hendeļa un J. Haidna mūzika.

25. septembrī plkst.16:00 Cēsu Izstāžu namā skanēs koncerts ' ' Concerto pastorale' ' , kura muzikālais ietērps būs vairāk dzīvespriecīgs un pacilājošs. Izstāžu namā skanēs dažādu laikmetu kamermūzika. Izvēlētās programmas kopējā noskaņa - dzīvespriecīga un pacilājoša. Mūzikas izraisītās vibrācijas spēj iespaidot mūsu noskaņojumu, tāpēc šo koncertu varētu raksturot kā terapiju pret rudens grūtsirdību- melanholiju, skumjām. Klausītājiem būs iespēja dzirdēt vairākus instrumentus, kuru uzbūvē izmantotas stīgas; klavesīnu, arfu, kokli, vijoli, altu, čellu. Šo instrumentu skanējumu papildinās flautu dzidrās balsis. Koncertā piedalīsies Marju Riisikamp (klavesīns), Sondra Lejmalniece (flauta), Ieva Šablovska (arfa), ansamblis ' ' Hanzas mūziķi' ' , Alfrēda Kalniņa Cēsu mūzikas vidusskolas audzēkņi. Skanēs J. Frobergera, F.Kuperēna, K. F. E. Baha, J. Peca, V. Rusta, L. Bēthovena un K. Sensānsa mūzika.

 

Festivālu rīko pašvaldības aģentūra „Cēsu Kultūras un Tūrisma centrs”, atbalsta Cēsu novada dome un Valsts Kultūrkapitāla fonds. Ieeja koncertos Ls 2.00 un Ls 1.00

*Festivāla tradīcija aizsākta 2002.gadā, kad pilsēta savā īpašumā ieguva vērtīgu instrumentu - igauņu meistara Petera Talves būvētu klavesīnu. Festivālu koncertu publikai bijusi unikāla iespēja iepazīt oriģinālus instrumentus (dažāda tipa klavesīnus, klavihordu, viola da gamba, baroka vijoli) kopā ar izpildītājiem - mūziķiem no Igaunijas, Lietuvas, Francijas, Vācijas, Latvijas, Anglijas. Daudzveidīgums - tas ir īstais apzīmējums šim mūzikas festivālam, jo tajā tiek ietverti dažādi mūzikas pasniegšanas veidi: klavesīna solo skanējums, kamermūzika ar citiem instrumentiem, lielie iestudējumi un operas.

 

Informāciju sagatavoja:
Daiga Janševska
Cēsu Kultūras un Tūrisma centrs
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālr.64127636; 28342115
E – pasts: daiga.jansevska PIE cesis PUNKTS lv
www.cesis.lv

12.09.2011

Notikumi

«Jūlijs 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031