Kultūras ziņas

Par godu Frankofonijas dienai, 18.martā plkst.17:30 Jāņa Cimzes Valkas Mūzikas skolā (Valkā, Semināra ielā 25) notiks skolas audzēkņu koncerts „Muzikāli stāsti par Franciju”. Koncertā tiks atskaņoti franču komponistu skaņdarbi un klausītājiem būs iespēja iepazīties ar franču mūzikas daudzveidību un unikalitāti cauri gadsimtiem. Frankofonijas dienas svinības mūzikas skolā aizsākās jau 9.martā, kad skolas telpās tika izvietota izstāde „Šopēns Parīzē, komponista darbnīca”. Izstāde izveidota, sadarbojoties Francijas kultūras centram Rīgā ar Francijas Nacionālo bibliotēku un „Cite de la musique” . Izstāde ir atceļojusi no Parīzes un tā tika izveidota, atzīmējot  Friderika Šopēna 200.dzimšanas dienu. Valkas Mūzikas skolā izstāde būs apskatāma līdz marta beigām.

Frankofonijas diena visā pasaulē tiek svinēta 20.martā. Latvijā tā tiek atzīmēta kopš 2005.gada un tai veltītos pasākumus visa mēneša garumā tradicionāli organizē Francijas vēstniecība un Francijas kultūras centrs, sadarbībā ar „Starptautiskās Frankofonijas organizācijas” (SFO) dalībvalstu – Beļģijas, Kanādas un Šveices – vēstniecībām Latvijā, kā arī iesaistoties dažādām Latvijas institūcijām. Frankofoniju dienas tiek organizētas, lai veicinātu interesi par Frankofonijas valstu kultūrām, franču valodas apmācību un apguvi, iepazīstināt sabiedrību ar Frankofonijas kultūras izpausmes formām – mūziku, literatūru, zinātni un kinomākslu.

Frankofonijas dienai veltītos pasākumus Valkā organizē Valkas Mūzikas skola, sadarbībā ar Valkas novada domi, Vidzemes plānošanas reģionu, Lejasreinas departamentu un Francijas kultūras centru Rīgā.

Terminu „frankofonija” pirmo reizi pieminēja ģeogrāfs Onēzims Reklū (Onesime Reclus) 1880.gadā, lai zem viena nosaukuma apvienotu visas franciski runājošās valstis. Tikai pēc Otrā pasaules kara to pieņēma kā oficiālu nosaukumu 56 valstu kopumam, kurās oficiālā vai otrā valsts valoda ir franču vai arī franču valoda un kultūra ir atstājusi ievērojamas pēdas vietējā kultūrā. Frankofonijas kustība „SFO” radās 20.gadsimta sešdesmitajos gados. Tajā apvienojās asociācijas, kuru mērķis bija un vēl joprojām ir – popularizēt franču valodu. Kā zināms, pēc Otrā pasaules kara, franču valoda zaudēja savas pozīcijas starptautiskajā komunikācijā, bet aizvien lielāku popularitāti ieguva angļu valoda. SFO drīzāk varētu dēvēt par lingvistisku komūnu, kuras uzdevums ir valstu dažādībā un individualitātē rast vienojošo, tas ir, mīlestību uz franču valodu un kultūru. Marta mēnesis tiek uzskatīts par frankofonijas mēnesi. Tad tiek organizēti  dažādi pasākumi, kuros ir iespējams iepazīties ar „franciski runājošo valstu” kultūras (mūzika, literatūra, teātris, deja, māksla utt.) daudzveidību. Sadarbojoties frankofono valstu diplomātiskajām pārstāvniecībām Latvijā, arī šogad ir tapuši dažādi kultūras notikumi, kas atspoguļo šo valstu kultūras daudzveidību un piederību vienai valodas kopienai. Pasākumi domāti visiem: skolēniem un studentiem, franču valodu apgūstošajiem, autodidaktiem, ceļotājiem, darījumu cilvēkiem, ģimenēm un jauniešiem, franču valodu zinošajiem un nezinošajiem. Latvija SFO iestājās 2008.gadā un ieguva novērotājas statusu. Mūsu valsti SFO pārstāv Latvijas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Francijā Jānis Kārkliņš. Saeima ir Frankofonijas Parlamentārās asamblejas locekle kopš 2006.gada. 

Informāciju sagatavoja
Vidzemes reģiona un Lejasreinas departamenta sadarbības koordinatore Dace Resele, 28650553

14.03.2011

Notikumi

«Jūlijs 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031