Kultūras ziņas

Svētdien, 6. martā Alūksnes novada Pededzes pagastā, kas atrodas Krievijas pierobežā, atvadoties no ziemas, notiks tradicionālie slāvu svētki – Masļeņica.

 

 

Jau no pulksten 12 pie Pededzes tautas nama sāksies vairākas aktivitātes – ikviens, kas vēlēsies, varēs vizināties zirgu pajūgos, notiks rokdarbu un mājamatniecības darinājumu izstāde – pārdošana, pasākuma vadītāji – Masļeņica un skomorohi (tautas dziesminieki, stāstnieki pareizticīgo tradīcijās) - aktīvākos aicinās iesaistīties dažādos konkursos un atrakcijās. Protams, pasākuma dalībnieki varēs iegādāties arī tradicionālās Masļeņicas pankūkas, kas, būdamas apaļas un dzeltenas, simbolizē sauli.  Pankūka un glāze tējas kopā maksās 20 santīmus.

Dažādām aktivitātēm pie tautas nama sekos Pededzes amatiermākslas kolektīvu koncerts tautas namā. Te varēs vērot četru Pededzes pamatskolas skolēnu deju kolektīvu, pagasta sieviešu deju kopas un jauniešu deju kolektīva, kā arī folkloras kopas „Labā oma” priekšnesumus. Ieeja koncertā maksās vienu latu pieaugušajiem, bet skolēniem 50 santīmus.

Koncerta noslēgumā ikviens svētku dalībnieks varēs piedalīties tradicionālās Masļeņicas salmu lelles sadedzināšanā pie tautas nama, tā simboliski atvadoties no ziemas līdz nākamajam gadam.

Masļeņica jeb Metenis tiek svinēts visu nedēļu pirms pareizticīgo Lielā gavēņa, šo laiku veltot izlīgumam ar tuvajiem un savstarpējai piedošanai, labdarībai  un kopā būšanai. Masļeņicas laikā jāizklaidējas, daudz jāēd, katru dienu jāiet ciemos vai jāsagaida ciemiņi pašiem. Katrai dienai šajā laikā ir savs nosaukums. Masļeņicas nedēļā ļaudis priecājas par gaidāmajām ziemas beigām un svin pavasara tuvošanos.

FOTO:

 - Viena no krāšņām un iecienītām pasākuma apmeklētāju Masļeņicas tradīcijām ir vizināšanās izrotātā zirgu pajūgā

 

Tradicionāli Masļeņicas svētkos tiek sadedzināta salmu lelle, tā simboliski atvadoties no ziemas

 

SAGATAVOJA: Evita APLOKA,

Alūksnes novada pašvaldības

sabiedrisko attiecību speciāliste

Tālrunis: 64381502

www.aluksne.lv

01.03.2011

Notikumi

«Jūlijs 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031