Kultūras ziņas

Eiropas Ekonomiskas zonas (EEZ) finanšu instrumenta un Norvēģijas valdības divpusējā finanšu instrumenta 2005.-2009.gada plānošanas perioda ietvaros ir noslēdzies projektu atlases process, un šobrīd notiek aktīva atbalstīto individuālo projektu īstenošana.

Šajā plānošanas periodā EEZ finanšu instrumenta un Norvēģijas valdības divpusējā finanšu instrumenta prioritātes „Eiropas kultūras mantojuma saglabāšana" ietvaros ir apstiprināti 6 individuālie projekti, kuriem kopumā piešķirts finanšu instrumentu atbalsts 2,72 miljonu EUR apmērā. Atbalstītie projekti tiek īstenoti visos Latvijas reģionos, tādējādi sekmējot kultūras mantojuma saglabāšanu Zemgales, Kurzemes, Latgales un Vidzemes pilsētās.

Šobrīd noslēgumam tuvojas 2008.gadā uzsāktā projekta „Kuldīgas novada muzeja restaurācija un koka arhitektūras amatnieku darbnīcas izveide" īstenošana. Projekta īstenošanas rezultātā ir veikta kultūrvēsturiski nozīmīga arhitektūras objekta - 19./20.gadsimtu mijā celtās koka dzīvojamās ēkas un saimniecības ēkas, kurā atrodas Kuldīgas novada muzejs, restaurācija, kā arī izveidota koka arhitektūras amatnieku darbnīca.

Aktīvi norisinās arī individuālo projektu „Padomju perioda nonkonformistiskā mantojuma dokumentēšana un saglabāšana Laikmetīgās Mākslas muzeja krājumam" un „Latvijas padomju perioda nonkonformisma grafikas krājuma pilna saglabāšana un tam nepieciešamās materiāli-tehniskās bāzes nodrošinājums" īstenošana, kuru ietvaros tiek gan veidota Laikmetīgās mākslas kolekcija, gan nodrošināta esošā Latvijas padomju perioda nonkonformisma grafikas krājuma restaurācija, konservācija un tam nepieciešamās materiāli-tehniskās bāzes uzlabošana. Šo projektu ietvaros kopumā ir digitalizēti gandrīz 2 200 mākslas darbi, restaurēti gandrīz 900 un veikta konservācija aptuveni 1 200 darbiem. Laikmetīgās mākslas muzeja krājums, pateicoties EEZ finanšu instrumenta līdzfinansējumam, ir papildināts ar 83 mākslas darbiem. Minēto projektu īstenošana tiks pabeigta 2011.gada pavasarī.

Latgales, Zemgales un Vidzemes reģionos īstenojamos finanšu instrumentu līdzfinansētajos projektos - „Ūdenstorņa ēkas paraugrestaurācija un apsaimniekošana Daugavpils cietoksnī", „Ādolfa Alunāna memoriālā muzeja pakalpojumu dažādošana un koka fasādes restaurācija" un „Vecpilsētas ainava pie Gaujas - Valmieras vēsturiskā centra revitalizācija", šobrīd norit sarežģītākais un laikietilpīgākais darba process - objektu restaurācija. Ar EEZ finanšu instrumenta atbalstu Daugavpilī šobrīd tiek veikta Daugavpils cietokšņa teritorijā esošās Ūdenstorņa ēkas restaurācija, kur pēc restaurācijas tiks izveidots Daugavpils cietokšņa kultūras un informācijas centrs. Savukārt Jelgavā, pateicoties Norvēģijas valdības divpusējā finanšu instrumenta līdzfinansējumam, iespējama Ādolfa Alunāna memoriālā muzeja koka ēkas restaurācija un muzeja modernizācija, tādējādi nodrošinot muzeja saglabāšanu un pielāgošanu mūsdienīga muzeja prasībām. EEZ finanšu instrumenta līdzfinansējums piešķirts arī Valmieras Novadpētniecības muzeja teritorijā esošo ēku restaurācijai, modernas muzeja krātuves un atklātās krātuves izveidei, kā arī vietējo amatnieku apmācībai koka restaurācijas darbos, tādējādi nodrošinot iespēju turpināt Valmieras vecpilsētas teritorijā esošo koka ēku restaurāciju arī pēc projekta beigām.

Ar detalizētāku informāciju par EEZ finanšu instrumenta un Norvēģijas valdības divpusējā finanšu instrumenta prioritāti „Eiropas kultūras mantojuma saglabāšana" un tās ietvaros apstiprinātajiem individuālajiem projektiem var iepazīties Kultūras ministrijas interneta mājas lapā, sadaļā Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instruments un Norvēģijas valdības divpusējais finanšu instruments.

 

Informāciju sagatavoja
Dace Vizule,
KM sabiedrisko attiecību speciāliste
t. 67330254
t.mob. 29192298
Dace.Vizule PIE km.gov PUNKTS lv

 

20.09.2010

Notikumi

«Jūlijs 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031