Kultūras ziņas

Š.g. 11.septembrī Alūksnes novada Kalncempju pagasta Viktora Ķirpa Ates muzejā Pļaujas svētki.

 Moto: Darbs - dzīves dvēsele.

Latvijā esot divi lieli svētceļojumi - viens uz Aglonu, otrs - visas Latvijas svētceļojums uz darba tikumu Kalncempjos uz Viktora Ķirpa Ates muzeju.

Alūksnes novada Kalncempju pagasta V.Ķirpa Ates muzejs (akreditēts līdz 2013.) ir vienīgā vieta Vidzemē, kurā savākta apjomīga eksponātu krātuve, kas atspoguļo latviešu tautas izdzīvošanas, darba attiecību, izglītības, kultūras, tradīciju, sociālo attiecību veidošanos un attīstību laukos no sirmas senatnes līdz mūsdienām. Pļaujas svētki, appļāvības, apjumības - seniem latviešiem iezīmēja vasaras beigas. Šī diena ieņēma ievērojamu vietu zemkopja darbu gaitā un visā gadu ritumā. Jumis ir latviešu druvu dievība. Par jumi sauc arī divas kopā saaugušas vārpas uz viena salma, divus augļus vai ziedus uz viena kāta.

Muzeja 25 gadu pastāvēšanas laikā nu jau 20-to reizi Kalncempju pagasta V.Ķirpa Ates muzejs rīko Pļaujas svētkus, lai parādītu mūsu senču darba tikumus un ierašas. Tajā vienmēr tiek iesaistīti tuvāki un tālāki ļaudis, kam ir prasme darboties ar muzeja eksponātiem. Laikam ejot, cilvēku, kas mācētu darboties paliek arvien mazāk, līdz ar to pienācis brīdis domāt, kā šos svētkus pilnveidot. Tāpēc ir doma meklēt jaunus akcentus, kas svētkus papildinātu. Viktora Ķirpa Ates muzeja vārdā aicinu sadarboties novada amatniekus un māksliniekus, tautas lietišķo mākslu studiju dalībniekus, folkloras kopas, mazpulcēnus, kā arī mājražotājus ar savām prasmēm un tirgotājus zvanot uz mobilo tālruni 29400393. V.Ķirpa Ates muzeja priekšrocība ir krājuma pielietošana aktīvā darbībā, ļaujot ikvienam svētku apmeklētājam pašam skatīt muzeja krājumu un izmēģināt tā vienreizīgumu. Apmeklētājiem, iesaistoties svētku darbībās, ļaujam viņiem pašiem iespēju izjust to īpašo savdabību, kas bija raksturīga mūsu novada cilvēkiem darbos ejot. Jauniešiem rosinām apzināties lokālās vērtības, tādējādi nostiprinot savas piederības pašapziņu.

IEEJAS MAKSA:

Ierodoties tautas tērpos - 50% ATLAIDE

pieaugušajam - Ls 1,50;

skolēnam, pensionāram - Ls 1,00

 

Dienas norises programma

11:00 Rudens svētku atklāšana un piemiņas brīdis Ates muzeja dibinātājam un atbalstītājiem

11:15 Vidzemes lauku sētā seno un amatniecības darbu darīšana, skatīšanās un līdzdarbošanās līdz plkst.13:00

- labības kulšana ar spriguļiem un kuļmašīnu

- „No linu stiebriņa līdz kreklam..." - linu apstrādes veidi - atpoguļošana, malšana - lauzīšana, kulstīšana, sukāšana un vērpšana, graudu malšana ar roku dzirnavām

virpošana, kalšana, grebšana, loku liekšana, kā arī citi saimniecības darbi

- dažādi mājsaimniecības darbi - stērķeles gatavošana, cigoriņu malšana, kāpostu skābēšana, pankūku cepšana, piena seperēšana, vilnas sukāšana, veļas mazgāšana, velēšana uz veleknes, apavu gatavošana...

- aušana, adīšana, izšūšana un citi rokdarbi.

 

 

13:00-13:30 Folkloras un citu dejojošo, dziedošo kolektīvu izkustēšanās.

13:30-14:30 Vīru spēku un sievu veiklības pārbaude.

14:30 Muzicē Druvienas folkloras kopa „Pērlis" un Vītolu ģimene.

15:00 Cesvaines Tautas teātra izrāde A. Banka "VISI RADI KOPĀ".

16:00 Kopdancis kopā ar Tirzas dejotājiem "Palaid puķīti pa dambi".

 

DANČI - latviskā garā (spēlē Zeltiņu retro kapela „Lauku suvenīrs").

N. Pomerance
/Alūksnes novada
Kalncempju pagasta
V.Ķirpa Ates muzejs/

 

09.09.2010

Notikumi

«Jūlijs 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031