Kultūras jaunumi

Laika rats nerimstoši griežas – kas šodien jauns, rīt vecs un atkal jauns, un atkal vecs. Laiks – tā ir šī gada Muzeju nakts tēma, kas šogad notiks 20.maijā. Ņemot vērā tēmu, nemitīgo laika ritumu un to, ka muzejs jau pats par sevi cenšas saglabāt to, ko laiks var pazudināt, Madonas novadpētniecības un mākslas muzejs šajā naktī aicinās “Mirkli apstāties!”.

Šajā naktī atklāsim jaunu tematisko izstādi, kas veltīta elektrifikācijai Madonas novadā. Tā būs izstāde, kurā varēs palūkoties, kā laiks ietekmējis dažādu sadzīvē izmantojamu lietu un priekšmetu pārmaiņas, kā elektrības atklāšana un izmantošana mainījusi mūsu ikdienu. Turklāt vasarā apritēs 85 gadi, kopš darbu sāka pirms Ķeguma lielākā Latvijas ūdens spēkstacija – Aiviekste, tādēļ izstādē varēs izzināt arī Aiviekstes spēkstacijas vēsturi.

Muzeju naktī aicinām ikvienu muzeja apmeklētāju iesaistīties aktivitātēs un dažādās radošajās darbnīcās, kopā veidosim lielo gleznu, iemūžināsim sevi vai sev tuvos fotostudijā “Tējas laiks”, piedalīsimies Madonas BJC radošajā priekšnesumā “Tikšanās uz laika ceļa”, darbosimies darbnīcās “Par un ap tēju” un “Un top pulksteņi”, kā arī izmēģināsim roku “Zīmēšanas skolā”.

            Nakts laikā piedāvāsim noskatīties dokumentālo filmu “To atceras tikai vilcieni” (rež. Jānis Putniņš), bet vēlāk – improvizācijas teātri “Speeele”.

            Šajā naktī varēs apskatīt  Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja izstādi “Daudzveidība vienotībā”, “Elektrifikācija Madonas novadā”, “ALUNĀNS Juris”, Dz.Lindena Privātkolekciju, pastāvīgo ekspozīciju “Madonas novada arheoloģija”, virtuālo ekspozīciju “Madonas novada senvēsture”.

            Etnogrāfijas un sadzīves priekšmetu krātuvē Sarkaņos atklāsim ekspozīciju “Svari un mēri”. Kā jau Muzeju naktī, arī šeit noritēs dažādas aktivitātes: “Galdauta klāšana”, “Tēja cauri laikiem”, darbosies foto darbnīca “Fotomirklis muzejā”, visu vecuma apmeklētāji varēs izbaudīt “Skolēnu spēles stundu starpbrīžos”.

            Tiekamies 20.maijā Muzeju nakts aktivitātēs muzeja Izstāžu zālēs (Skolas iela 10a) no plkst. 19.00 – 01.00 un Etnogrāfijas un sadzīves priekšmetu krātuvē Sarkaņos no plkst. 18.00 – 01.00.

 

 FOTO: Brīvslūžu būvēšana līdzās spēkstacijas ēkai, ap 1931.g

 

Informāciju sagatavoja:

Izglītojošā darba nodaļas vadītāja

Zane Grīnvalde

 

11.05.2017

Notikumi

«Jūlijs 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031