Kultūras jaunumi

XVI Deju svētku Deju lieluzveduma “Māras zeme” mākslinieciskās koncepcijas autori - mākslinieciskie vadītāji Jānis Ērglis un Jānis Purviņš, režisors Elmārs Seņkovs un scenogrāfs Reinis Suhanovs - sadarbībā ar Dziesmu un deju svētku rīkotāju Latvijas Nacionālo kultūras centru (LNKC) turpina darbu gan pie repertuāra, gan pie māksliniecisko risinājumu pilnveidošanas.

 

“Dziesmu un deju svētki ir process, kuru veido un attīsta visas iesaistītās puses – dalībnieki, radošās komandas, pašvaldības un valsts iestādes. Šajā procesā ir svarīgs ikviens viedoklis, un LNKC aicina arī turpmāk ikvienu svētkos iesaistīto izteikt viedokli un līdzdarboties svētku radīšanā. Uzklausot daudzos deju nozares priekšlikumus, publiskajās diskusijās izteiktos viedokļus un ņemot vērā Latvijas Pašvaldību savienības sniegto informāciju, radošā komanda jau izstrādā alternatīvus risinājumus scenogrāfijai un lieluzveduma tērpiem. 31. janvārī Latvijas Nacionālā kultūras centra vadība un Deju lieluzveduma radošā grupa tiksies ar virsvadītājiem, savukārt 2. februārī notiks Dziesmu un deju svētku Mākslinieciskās padomes sēde, kurā mākslinieciskā grupa prezentēs pilnveidoto koncepciju, kā arī alternatīvos risinājumus dalībnieku tērpiem. Tāpat LNKC tuvākajā laikā rīkos informatīvus seminārus, kur aicināti piedalīties ne tikai deju kolektīvu vadītāji, bet arī paši dejotāji” stāsta LNKC vadītāja Signe Pujāte.

 

“Lieluzveduma dalībnieki izdejos stāstu par Latviju ne tikai simts gadu laikā, bet ieskatīties vēsturē dziļāk, līdz pat divpadsmitajam un trīspadsmitajam gadsimtam, izstāstot stāstu par mums, kas paaudzēs esam dzīvojuši savā zemē un dažādu vēsturisko notikumu griežos esam varējuši izlolot savu valsti – Latviju,” stāsta viens no koncepcijas autoriem horeogrāfs Jānis Purviņš. Deju lieluzvedumu iecerēts veidot kā četru daļu deju izrādi ar vienotu dramaturģiju un libretu, lieluzvedumā saglabājot deju svētkiem raksturīgās kopdejošanas tradīcijas un ornamentiku. Pirmajā daļā tiks izdejots stāsts par 12. un 13. gadsimtu ar Mārtiņa Brauna un grupas “Auļi” mūziku. Otrajā daļā tiks atklāti viduslaiki ar grupas “Iļģi” mūziku, trešajā daļā tiks veidots stāsts par jaunlatviešiem, pirmajiem Dziesmu svētkiem, 1905. gadu, strēlniekiem, Latvijas valsts dibināšanu; skanēs Raimonda Paula un Jura Kulakova mūzika. Ceturtajā, daļā Latvijas valsts simts gadus iecerēts skatīt caur latviešu skatuviskās dejas attīstību, sākot no pirmās skatuviskās dejas “Jautrais pāris” līdz pat mūsdienām, parādot septiņpadsmit dažādu autoru deju fragmentus no zelta fonda, kurā ierakstīti tādi vārdi kā Aija Baumane, Uldis Žagata, Harijs Sūna u.c.

 

2017. gadā laikā no februāra līdz aprīlim Latvijas novados notiks skates jeb koprepertuāra aprobācijas process, maijā – repertuārā tiks veikti visi nepieciešamie precizējumi un papildinājumi, bet oktobra beigās noslēgsies Deju lieluzveduma koprepertuāra izveide.

 

Informāciju sagatavoja

Inga Bika

Sabiedrisko attiecību speciāliste

Latvijas Nacionālais kultūras centrs

67228985, 26443166

inga.bika PIE lnkc.gov PUNKTS lv

www.lnkc.gov.lv  

20.01.2017

Notikumi

«Jūlijs 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031