Kultūras jaunumi

7.novembrī Vidzemes koncertzālē “Cēsis” vienpadsmit Vidzemes vidusskolēnu komandas prezentēja Latvijas kultūras kanona nacionālās un vietējās vērtības, par kurām varētu tikt veidotas jaunas izglītojošas galda spēles. No Vidzemes dalībai konkursa nākamajā - nacionālajā kārtā tika izvirzītas Cēsu Valsts ģimnāzijas un E.Kauliņa Lielvārdes vidusskolas komandas.

Konkursa pirmajā kārtā reģiona jauniešiem bija jāiedziļinās esošajā Latvijas Kultūras kanonā, izvēloties trīs viņiem vistuvākās vērtības, kā arī jāizvirza divas sava novada kultūras vērtības vai artefaktus, kuri nav iekļauti Kultūras kanonā, bet, kurus vēlētos īpaši godināt un izcelt Latvijas simtgadē. Ar šīm vērtībām bija jāiepazīstina žūrija,  argumentējot savu izvēles pamatojumu. Domājot par vērtībām, skolēniem bija jāspēj iztēloties, kādā veidā un kuras no vērtībām būtu iespējams transformēt galda spēlē. Vidzemes skolēni no kultūras kanona vērtībām izcēla Dziesmu svētkus, latviešu tautas tērpus, Jāzepa Vītola dziesmu “Gaismas pils”, Lielvārdes jostu, lībiešu kultūru un valodu, Latvijas karogu u.c. novadu vērtības, kas līdz šim mazāk pazīstamas un zināmas.

Konkursa nākamajā kārtā 10 skolēnu komandas no visas Latvijas tiksies radošā nometnē Rīgā. Šajā nometnē skolēni „Brain Games” uzņēmēju vadībā attīstīs galda spēļu jaunrades iemaņas un veidos izpratni par galda spēles koncepta un prototipa izstrādi.

Konkursa finālā komandām būs jāprezentē savas Latvijas Kultūras kanona galda spēles koncepcija vai prototips. Ja kādas komandas spēles koncepcija būs atbilstoša „Brain Games” uzņēmēju biznesa koncepcijai, tad spēles ideja tiks komercializēta un tiražēta jaunas galda spēles formātā.

Latvijas Kultūras kanona konkursu vidusskolēniem organizē Latvijas Kultūras akadēmija sadarbībā ar Latvijas Republikas Kultūras ministriju un Valsts izglītības satura centru. Konkursu atbalsta „Brain Games”.

 

Informāciju sagatavoja:

Ilona Asare

Cēsu Kultūras un Tūrisma centrs

Tālr.27878275

e- pasts: Ilona.Asare PIE cesis PUNKTS lv

08.11.2016

Notikumi

«Jūlijs 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031