Kultūras jaunumi

2.februārī Latvijas Nacionālajā teātrī norisinājās preses konference, kurā medijiem tika sniegta informācija par plānoto “Latvija līgo Druvienas “Silmačos”” pasākumu, kas 23.jūnijā norisināsies Gulbenes novada Druvienas pagasta Silmačos. Svētku galvenais notikums būs Latvijas Nacionālā teātra izrādes “Skroderdienas “Silmačos”” atkal atgriešanās uz Silmaču brīvdabas estrādes skatuves.

Šogad aprit 30 gadi kopš Latvijas Nacionālais teātris pirmo reizi brīvdabā Druvienā spēlēja “Skroderdienas “Silmačos””. Savukārt pēdējo reizi Nacionālais teātris ar izrādi Druvienā viesojās 1991.gadā.

“Mēs esam apņēmības pilni braukt uz Druvienu. Tas būs grūts uzdevums, jo uz Druvienu būs jāved viss aktieru kolektīvs, kā arī tehniskie darbinieki. Bet mēs esam priecīgi, ka gulbeniešiem izdevās mūs pierunāt,” žurnālistiem stāstīja Latvijas Nacionālā teātra direktors Ojārs Rubenis.

Izrādes režisore Indra Roga atklāja, ka brīvdabas izrādei par pamatu tiks ņemta Latvijas Nacionālā teātra izrāde “Skroderdienas “Silmačos””, kas tiks pielāgota brīvdabas izrādes vajadzībām.

"Nevienam nav ne mazāko šaubu, ka pārcelt izrādi no telpām uz brīvdabu viens pret vienu nav iespējams. Brīvdabas izrāde būs plašāka, mēs varēsim atļauties daudz vairāk, piemēram, laistīties, vārtīties pa grāvjiem, dedzināt ugunis,” stāstīja I.Roga.

Izrādē piedalīsies arī Gulbenes novada amatiermākslas kolektīvi - Gulbenes kultūras centra jauniešu tautisko deju kolektīvs "Zelta Rūsiņš", vidējās paaudzes deju kolektīvs "Apinītis" un Gulbenes novada jauktie kori no Lizuma, Lejasciema un Gulbenes. Turklāt izrādē būs gan govis, gan zirgi, kā arī jauni tēli, kuri līdz šim šajā iestudējumā nav bijuši.

Galvenajās lomās iejutīsies aktieris Uldis Anže, kurš atveidos Dūdara lomu un, kura dzimtā pilsēta ir Gulbene, bet Antonijas loma uzticēta aktrisei Ditai Lūriņai.

“Es atceros Druvienas Silmačus. Devos līdzi tēvam, kad viņš spēlēja. Ir ārkārtīgi svarīgi braukt uz Druvienu un spēlēt, lai arī jaunās paaudzes zina, kas ir Silmači. Domāju, ka tas būs viens varens pasākums. Manuprāt, Silmači tāpat kā dziesmu svētki ir Latvijas nacionālā vērtība,” pārdomās dalījās D.Lūriņa.

Savukārt U.Anže piebilda, ka no mazām dienām, skatoties izrādi, viņš gaidīja divas lietas – kad sprāgs krāsns un dejos jaunieši.

Unikālo izrādi un vēsturisko notikumu Druvienā uzticēts iemūžināt Latvijas Televīzijai.

Preses konferencē piedalījās arī Andris Apinītis - Gulbenes novada domes priekšsēdētājs, Guna Švika - Gulbenes novada domes izpilddirektore un Edīte Siļķēna - Gulbenes novada domes Izglītības, kultūras un sporta nodaļas vecākā konsultante kultūras jomā.

Pēc preses konferences žurnālistiem bija iespēja cienāties ar Gulbenes novadā gatavotiem labumiem – MŪ Sieru, kas ražots Beļavas pagastā, Ozolu maizi, kas cepta Lejasciema pagastā, dažādu ziedu medu, ko ievācis Armunds Galviņš no Jaungulbenes pagasta, Silmaču pankūkām un liepziedu tēju par kuru parūpējās Silmaču muzeja vadītāja Sandra Āre. Interesanti, ka liepziedi ievākti no liepām, ko pirms 30 gadiem Druvienas Silmačos iestādīja Latvijas Nacionālā teātris.

Pasākums “Latvija līgo Druvienas Silmačos” plānots visas dienas garumā: plkst.15:00 Vislatvijas amatnieku, meistaru, mājražotāju Līgo tirgus un latviskās Zāļu dienas radošās darbnīcas, plkst. 19:00 brīvdabas izrāde – R.Blaumaņa “Skroderdienas “Silmačos”” Latvijas Nacionālā teātra iestudējumā; pēc izrādes Līgo nakts un Jāņu rīta danči kopā ar grupām “ElektroFolk”, “Auļi” un “Dārdi”.

Teritorijā būs pieejamas telts vietas.

Līdz 1.martam biļetes uz pasākumu ir nopērkamas lētāk – 7 EUR, 10 EUR, 20 EUR. Pēc tam – 10 EUR, 15 EUR, 25 EUR.

Bērniem līdz 7 gadu vecumam ieeja uz pasākumu ir bez maksas. Biļetes nopērkamas „Biļešu Paradīzes” tirdzniecības vietās un internetā www.bilesuparadize.lv.

 

Informāciju sagatavoja:

Gunta Krevica,
Gulbenes novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste

03.02.2016

Notikumi

«Jūlijs 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031