Kultūras jaunumi

18. aprīlī Amatas novada domē noslēdzās divas dienas ilgušais Āraišu forums, kura mērķis - veicināt teritorijas attīstību, iedzīvotāju līdzdalību, kā arī izvērtēt Āraišu arheoloģiskā muzejparka turpmāko apsaimniekošanas modeli. Forumā aktīvi iesaistījās ne tikai dažādu institūciju pārstāvji un pašvaldības speciālisti, bet arī apkārtnes iedzīvotāji.

Foruma otrajā dienā diskusijas un prezentācijas tika veltītas Āraišu iedzīvotājiem, iepazīstinot sanākušos ar kultūras, sporta un tūrisma aktivitātēm, dabas vērtībām un sabiedriskajai dzīvei. Foruma dalībnieki apliecināja, ka āraišnieki pamazām sāk apzināties piederību ainaviskajam apvidum ar senu vēsturi, nozīmīgām dažādu laikmetu liecībām, ar lielu attīstības potenciālu tūrismā, kultūrā un sabiedrības izglītošanā. Problēmu sarakstā tika iekļauti svarīgi infrastruktūras objekti, kuru Āraišos jau daudzus gadus trūkst - ēdināšanas iestāde, peldētava, atbilstoša publiskā tualete, kā arī norādes zīmes uz tūrisma objektiem.

Par Āraišu kopienas kartes veidošanu, kura vēl arvien turpinās, iezīmējot jaunus objektus un papildinot esošos, stāstīja Elīna Kalniņa. Āraišu mācītājs Ainis Ozoliņš atklāja problēmas baznīcas īpašumu apsaimniekošanā, rūpes par remontiem un senās celtnes restaurāciju. Augustā Āraišu baznīcai svinēsim 790 gadu jubileju.

Par dabas vērtībām - augiem ezera apkārtnes pļavās, ainaviskajām alejām, kukaiņiem vecajos kokos, stārķiem pagalmos un sikspārņiem māju bēniņos stāstīja Ilze Čakare, vides eksperte.

Foruma otrās dienas noslēgumā dalībnieki devās ekskursijā uz Amatu māju Drabešu muižā, saimnieces Ineses Rozes vadībā apskatot darbnīcas un nelielu ekspres-izstādi.

Foruma organizētāja, Amatas novada domes tūrisma un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Eva Staltmane atzina, ka abas foruma dienas bijušas ražīgas. Pirmās dienas ieguvums - Āraišu arheoloģiskā muzejparka turpmākās attīstības modeļi, kuri tiks izstrādāti detalizētāk un risināta atbilstošākā varianta ieviešana dzīvē. Otrās dienas ieguvums – iedzīvotāju lielāka interese par Āraišiem, saviem kaimiņiem, norisēm, iespējām lemt un rīkoties, kā arī piederības apzināšanās kopienai.

 

Informāciju sagatavoja:

Līga Eglīte

Amatas novada pašvaldības

Tūrisma attīstības un sabiedrisko attiecību speciāliste

Mob. tel.: +371 28681083 E-pasts: turisms PIE and PUNKTS lv

Informācija: +371 64119024

www.amata.lv

www.amatasnovads.lv

20.04.2015

Notikumi

«Jūlijs 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031