Kultūras jaunumi

Ceturtdien, 15.janvārī Cēsu Jaunās pils bēniņu zālē tiks atklāta tekstilmākslinieces Ivetas Vecenānes dzīves priecigā un krāsainā darbu izstāde “Virmojums”. Māksliniecei šī būs otrā personālizstāde Cēsīs.

Iveta Vecenāne beigusi LMA Tekstilmākslas nodaļu un izstādēs piedalās kopš 1986.gada. Darbojas tekstilmākslā gobelēni, gleznojumi uz zīda, tērpu dizains, tekstildizaina rotas un grafiskajā dizainā, grāmatu ilustrācija un rakstniecībā - sarakstījusi un ilustrējusi vectētiņa Antoniņa plašajai dzimtai veltītas grāmatas.

Iespējams, Iveta Vecenāne šobrīd pasaulē ir pirmā un vienīgā māksliniece, kas auž ar dzintara diegu. Ar augsto tehnoloģiju palīdzību to radījusi Rīgas Tehniskās universitātes zinātniece Dr.Inga Lukašenko. Darbi sajūsminājuši skatītājus Romas Etrusku muzejā, Kanādā, Vācijā, Ukrainā, Berlīnē. Pagājušajā gadā mākslinieces gobelēns bija eksponēts Francijā, Anžēras muzeja izstādē līdzās gobelēna vecmeistaru darbiem.

Māksliniece saka: ‘’Ar prieku gaidu, kad Cēsīs pirmo reizi tiks izstādīts gobelēns – Trauks I un Trauks II, kā tas ir sākotnēji  manis iecerēts. Tas veidots kā diptihs. Interesanti ir tas, ka katram gobelēnam tāpat kā cilvēkam ir savs liktenis, dzīves ceļš. Tā Trauks I ir piedalījies starptautiskajā izstādē ARTAPESTR un šīs izstādes ietvaros pabijis Dānijā, Somijā, Zviedrijā, Francijā. Trauks II piedalījies personālizstādē Berlīnē, bet Latvijā tie nav satikušies, man būs svarīgi redzēt šo tikšanos, jo tam apakšā  ir mans stāsts.’’

Cēsīs redzamā izstāde maijā ceļos uz Luksemburgas Abatijas kapelas zāli.

2014.gadā Latvijas vēstniecība ASV izveidoja mākslinieces izstādi Vašingtonā, tad tā ceļoja uz Sanfrancisko un februārī plānota Bostonā. Gobelēns ar dzintara pavedienu maijā tiks izstādīts Zeltkaļu centrā Londonā un jūnijā Uzbekistānā.

Izstāde apskatāma līdz 1.martam.

13.01.2015

Notikumi

«Jūlijs 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031