Kultūras jaunumi

Piektdien, 12.septembrī, Cēsīs vienlaikus tika atklāti divi pasākumi – Eiropas Kultūras mantojuma dienas Latvijā kā arī projekts par Cēsu viduslaiku pils saglabāšanu sadarbībā ar Estfollas pašvaldību Norvēģijā.

Kā norādīja Cēsu novada domes priekšsēdētājs Jānis Rozenbergs, Cēsis lepojas ar savu vēsturi. Tās vecpilsēta ir vienots kultūras piemineklis, kas pakāpeniski un uzmanīgi tiek atjaunots, lai sabalansētu cilvēku un kultūras mantojuma vajadzības un to mijiedarbība būtu patīkama un harmoniska.

“Mūsu kultūra, mūsu tradīcijas un mūsu senatne ir tas, ar ko pozicionējam Cēsis ārpasaulei. Mēs konsekventi rūpējamies par savu kultūras mantojumu. Kur vien iespējams, neceļam neko jaunu, bet atjaunojam vecās vērtības, piešķirot tām jaunu vērtību un funkcionalitāti,” akcentēja Rozenbergs.

Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas vadītājs Juris Dambis norādīja, ka “Cēsis ir pašvaldība, kas ļoti rūpējas par savu kultūrvēsturisko mantojumu”, piebilstot, ka tas tiek darīts ar labu izpratni par saglabājamajām vērtībām.

Pēc Dambja teiktā, tas arī kalpojis kā viens no iemesliem, lai Eiropas Kultūras mantojuma dienas Latvijā tiktu atklātas tieši Cēsīs. Šogad šīs dienas notiekot jau 19.reizi, šoreiz īpaši izceļot Rīgas ielas, kādas Latvijā kopumā ir 65, iesaistot arī Igaunijā esošas piecas Rīgas ielas.

Kā pastāstīja Cēsu Kultūras un tūrisma centra direktora vietniece Ilona Asare, Cēsīs ieplānota īpaša programma Rīgas ielas vēsturiskās nozīmes aktualizēšanai.

Sestdien, 13.septembrī, Rīgas ielā Cēsīs notiks kultūras mantojuma dienas ar plašu vēsturiski izglītojošu programmu, kas būs interesanta gan pieaugušajiem, gan bērniem. Svētku viesi varēs iepazīt Cēsu vecpilsētas māju stāstus, programmā būs bezmaksas ekskursijas un darbnīcas, kino un spēles, kā arī piedāvājumā īpaša Cēsu ēdienkarte vecpilsētas kafejnīcās.

Asare uzsvēra, ka svētkus veidos gan Rīgas ielas māju iedzīvotāji, gan veikalu īpašnieki, lai atraktīvā veidā stāstītu par ielas un visu Cēsu vēsturi. Ieskatu tajā varēja gūt jau piektdien, 12.septembrī, visā Rīgas ielas garumā, kur garāmgājējus uzrunāja grāfs fon Zīverss ar kundzi, kuri iepazīstināja ar Cēsu vēsturi dažādos tās posmos, izejot Rīgas ielu visā vecpilsētas garumā.

Vienlaikus interesenti tika iepazīstināti ar projektu, ko Cēsu novada pašvaldība sākusi Cēsu viduslaiku pils saglabāšanai sadarbībā ar Estfollas pašvaldību Norvēģijā. Projekta gaitā tiks veikta pils Rietumu toņa ārsienas un iekštelpu restaurācija, jumta seguma nomaiņa, kā arī uzlabota torņa pieejamība apmeklētājiem. Sadarbībā ar Norvēģijas speciālistiem Cēsu pilī norisinās ne vien pils praktiskās saglabāšanas darbi, bet arī restauratoru apmācība mūra drupu konservācijā un starptautiska konference par inovatīviem kultūras pasākumiem kultūrvēsturiskos pieminekļos.

Projekta „Cēsu viduslaiku pils saglabāšana reģiona sociālekonomiskai attīstībai” plānotais budžets ir 276 695 eiro. 90,21% no projekta izmaksām tiek segti no Eiropas Ekonomiskās zonas finanšu instrumenta programmas „Kultūras un dabas mantojuma saglabāšana un atjaunināšana” neliela apjoma grantu shēmas „Kultūras mantojuma saglabāšana” finanšu līdzekļiem. Projekts ilgs līdz 2015.gada decembrim.

 

Informāciju sagatavoja:
Kārlis Pots
Cēsu novada pašvaldības Komunikācijas nodaļas vadītājs
karlis.pots PIE dome.cesis PUNKTS lv
+371 27885220 

15.09.2014

Notikumi

«Jūlijs 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031