Kultūras jaunumi

Madonas muzeja rašanos pirms 70 gadiem sekmēja divu cilvēku – jaunās vēsturnieces Elzas Rudenājas un Madonas apriņķa partijas komitejas pirmās sekretāres Ievas Pliesmanes satikšanās. Kopīgu interešu un draudzības rezultātā 1944.gada 20.septembrī tika dibināts Madonas muzejs, kas sākotnēji atradās divstāvu namā Blaumaņa ielā 25, kur pirms tam mitinājās armijas daļa. Vairākus gadus vēlāk muzejs tika pārcelts uz ēku Valdemāra bulvārī 18, kur atradās līdz pat 2003.gadam.

70 gados no dažiem krājuma priekšmetiem, nelielām izstāžu telpām un trim darbiniekiem muzejs ir izveidojies par vienu no lielākajiem un spēcīgākajiem Vidzemē ar 130 tūkstošiem vienību lielu krājumu. Muzeja krājums ir mērķtiecīgi vākts, apkopots un sistematizēts, pārdzīvojot dažādus laikus. Mēs varam lepoties ar pirms 30 gadiem atklātajām izstāžu zālēm, kas ir vienas no labākajām Latvijā.

Iestādi, ko šodien redz apmeklētāji, vēstures pētnieki vai vienkārši garāmgājēji, veidojis ikviens darbinieks, kas tajā kādu laiku strādājis. Direktors, krājuma glabātājs, izstāžu organizators, pētnieks, arī apkopēja un sētnieks – katrs ieguldījis darbu, lai muzeju padarītu atpazīstamu, pieejamu un vērtīgu sava novada kultūras mantojuma glabātāju. Šodien darbinieki kopīgi izveidojuši izstādi „Madonas novadpētniecības un mākslas muzejam – 70”, lai atspoguļotu nozīmīgākos notikumus katrā desmitgadē, lai parādītu apmeklētājam no malas, kāds ir darbs muzejā, kā veidojas izstādes, kā priekšmets kļūst par vērtīgu krājuma sastāvdaļu.

Muzeja 70 gadu jubileju atzīmēsim ar konferenci „Kultūras mantojuma saglabāšana – pieredze, risinājumi, secinājumi”, kas notiks dienu pirms patiesā dibināšanas datuma – 19.septembrī pulksten 10.15. Lasījumi sniegs ieskatu Madonas muzeja 70 gados paveiktajā. Dalībniekiem būs iespēja noklausīties vairākus ziņojumus, arī par R.Blaumaņa „Brakiem”, ieskatīties mūsu kaimiņvalsts Lietuvas Anikšču muzeju darbībā, noskaidrot par Liezēres rūnakmeni un Latvijas karoga vēstures avotiem Cēsu muzejā, uzzināt kas ir „kultūras okupācija” u.c. Uz konferenci aicinām ikvienu muzeja apmeklētāju, vēstures pētnieku vai vienkārši interesentu, kas vēlas iepazīt muzeju no cita skatupunkta.

Sīkāka konferences norises gaita apskatāma muzeja mājas lapā (www.madonasmuzejs.lv), kā arī sekojot līdzi informācijai sociālajos tīklos.

Šajā dienā muzejs prezentēs īpašo jubilejas izdevumu, kas tapis, pateicoties Vidzemes plānošanas reģionam un Valsts Kultūrkapitāla fondam.

Esiet laipni aicināti piedalīties konferencē un apmeklēt izstādi Madonas muzeja izstāžu zālēs, Skolas ielā 10a, Madona.

 

Informāciju sagatavoja

Zane Grīnvalde

Izglītojošā darba nodaļas vadītāja

15.09.2014

Notikumi

«Jūlijs 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031