Kultūras jaunumi

Tradicionāli, nu jau 17 gadus, jūlija beigas un augusta pats sākums ieskandina Vidzemes augstienes skaisto pilsētu Madonu ar skaņām, kas, godbijīgi un cieņā pret Latvijas mūzikas kultūras mantojumu, pulcē ar degsmīgu entuziasma un jaunrades garu iedvesmotus Latvijas mūziķus, lai iepriecinātu gan sevi, gan citus ar burvīgo skaņu pasauli, kādu to radījuši mūsu zemes skaņraži.

Paralēli mūzikas vakariem Jāņa Norviļa Madonas mūzikas skolā nu jau trešo gadu svētku ietvarā veidojas jauno mūziķu nometne un dažādas meistardarbnīcas (meistarkursi), kas ar visai plašu dalībnieku skaitu no visas Latvijas liecina par savu dzīvotspēju un nepieciešamību.

Meistardarbnīca topošajiem komponistiem (trešais gads) notiek pie komponista Imanta Zemzara ar vēlmi, apzināt komponēt gribošos bērnu mūzikas skolu bērnus un, iespējams, veicināt, provocēt, ieinteresēt turpināt šo mūzikas ceļa virzienu. Šogad šī meistardarbnīca pulcē jau četrus dalībniekus, atšķirībā no iepriekšējo gadu diviem. 

Meistardarbnīcas jaunajiem komponistiem (otrais gads). Ļoti veiksmīgi uzsākta pagājušajā gadā Rolanda Kronlaka un Andra Dzenīša vadībā (9 dalībnieki), tā ieguva, mūsuprāt, lielisku formātu, lai būtu veiksmīgs turpinājums un šogad pulcē 10 dalībniekus no mūzikas vidusskolām un mūzikas akadēmijas. Meistardarbnīca notiks Gundegas Šmites un Mārtiņa Viļuma vadībā. Šogad esam būtiski ir paplašinājuši šo pasākumu ar nopietnām lekcijām kompozīcijas jautājumos (kopā 7 lekcijas), kur kā lektori bez meistarklašu vadītājiem būs arī Rolands Kronlaks, Andris Dzenītis un Jānis Petraškevičs. Jāatzīmē, ka visi minētie komponisti - lektori ir ļoti augsti kvalificēti, atzīti un novērtēti meistari gan Latvijā, gan ārzemēs.

Meistardarbnīca jaunajiem izpildītājiem (trešo gadu) pulcēs viskuplāko skaitu, proti, 18 bērnu mūzikas skolas skolniekus vokālajā, vijoles, čella, klavieru, mežraga un flautas specialitātēs. Šo meistardarbnīcu vadītāji paralēli ir arī mūziķi, kas iestudēs jauno komponistu skaņdarbus.

Viskuplākais dalībnieku skaits - apmēram 120, tai skaitā arī jauno izpildītāju meistardarbnīcas dalībnieki, veidos Latviešu mūzikas svētku orķestri (trešo gadu), kur spēlēs gan bērnu skolas bērni, gan vidusskolu audzēkņi, gan augstskolu studenti, kā arī jau profesionāli mūziķi. Minētais sastāvs jau tradicionāli ļauj variēt ar programmas izvēli un koncertam veidot divas atšķirīgas daļas. Vienā daļā visi muzicē kopā, tādējādi radot varena koporķestra iespaidu, kas īpaši svarīgi bērniem, kam šāda orķestra pieredze ir neatsverama. Otra koncerta daļa, pateicoties spēcīgam sastāvam, veidojas ļoti labā profesionālā kvalitātē. Tas ļauj klausītājam piedāvāt sarežģītāku, daudzveidīgāku un interesantāku programmu, ko atskaņo labākie Latvijas mūzikas vidusskolu audzēkņi, JVLMA studenti un profesionāli mūziķi no dažādiem orķestriem.

Aicinām uz Latviešu mūzikas svētkiem visus Latviešu mūzikas cienītājus ar pārliecību, ka tas būs skaists notikums, lai sagādātu ikvienam labas un atmiņā paliekošas emocijas.

Svētkus organizē Vidzemes jauno talantu atbalsta fonds sadarbībā ar Jāņa Norviļa Madonas mūzikas skolu.

Kontakti:
e-mail: music PIE madona PUNKTS lv martinsbergs PIE gmail PUNKTS com
tel.: 26194675

16.07.2014

Notikumi

«Jūlijs 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031