Kultūras jaunumi

Arī šogad Valmieras pilsētas svētku laikā iekšpus pils mūriem notiks amatnieku un mājražotāju tirgus „Dzīve senā pilsētā”, veidojot stāstu par Valmieras pilsētas vēsturi.

Viduslaikos amatniecībai kļūstot par svarīgu nodarbi, daudzi cilvēki pameta ciemus un apmetās uz dzīvi vietās, kur izgatavotās preces varēja izdevīgi pārdot. Amatnieki un tirgotāji apmetās pie pilīm, baznīcām, upju pārceltuvēm, tiltiem, tirdzniecības ceļu krustojumos, kur pakāpeniski attīstījās pilsētas. Visbiežāk tās apjoza pils mūri, cenšoties pasargāt cilvēku dzīvi pilsētā. Vēlāk tirgi notika rātslaukumos. Dažkārt līdzās rātsnamam atradās arī tirgotāju, amatnieku apvienību un dižciltīgo nami. Tirgus laukums bija pilsētas dzīves centrs, uz kuru veda visas galvenās ielas. Netālu atradās dievnams, kas bija pulcēšanās vieta, pilsētnieku lepnuma un bagātības simbols. Tā kā baznīcas tornis bija augstākā celtne pilsētā, no tā varēja arī novērot apkārtni. Arī Valmierā baznīcas zvans gan aicināja cilvēkus uz dievkalpojumiem, gan brīdināja par briesmām. Baznīcas tornī pilsētnieki ieraudzīja pirmo pulksteni.

Mūsdienās grūti iztēloties viduslaiku pilsētiņu ar šaurām, mazām ieliņām, pa kurām tekalēja vistas, zosis un cūkas. Cūka pilsētā bija viens no vērtīgākajiem dzīvniekiem, kas palīdzēja uzturēt tīrību, tāpēc ēdiena paliekas nebija problēma: netīrību drīzāk radīja pelni, kauli un ādas ģērētavu atliekas. Par dezinficējošu līdzekli kalpoja uguns. Piļu teritorijās un pie bagāto pilsētnieku mājām bija dārzi, kur audzēja dārzeņus un puķes.

Pilsētas svētku laikā Valmieras pils iekšpagalmā sestdien, 5.jūlijā, no plkst.9.00 atkal skanēs viduslaiku mūzika, cepsies maize, griezīsies maltuve, skanēs kalēja āmuri. Tirgotāji piedāvās preci, ko tradicionāli lietojam jau vairākus gadsimtus. Kopā ar cilvēku saucieniem sasauksies dzīvnieku balsis. Lai iejustos viduslaiku pilsētnieku dzīvesveidā, varēs pārģērbties senos tērpos, piedalīties senajā skolā, lai apgūtu rakstības pamatus vai mācīties viduslaiku dejas. Bērnus aicinās viduslaiku spēles un „Bruņinieku skola”.

„Vēsturiskās ainiņas, ko izspēlēsim pasākumā, būs Valmieras muzeja darbinieku veltījums pilsētniekiem muzeja 55 gadu jubilejā. Muzeja jubilejas mēnesis ir jūlijs, tāpēc visi muzejnieki būs tērpušies dažādos vēsturiskos tērpos un piedalīsies seno prasmju demonstrējumos, apliecinot savu cieņu mūsu pilsētas vēsturei un muzejam, kas glabā gan vēstures stāstus, gan cilvēku prasmīgo roku darinājumus,” stāsta Valmieras muzeja direktore Iveta Blūma.

Informāciju sagatavoja:
Justīne Deičmane
Valmieras pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību un tūrisma nodaļas
sabiedrisko attiecību speciāliste
Mob. tālr.: 26186068

04.07.2014

Notikumi

«Jūlijs 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031