Kultūras jaunumi

Pavasarī un vasarā atrašanās dabā ir īpaši vilinoša, tāpēc Valmieras Tūrisma informācijas centrs valmieriešiem un pilsētas viesiem piedāvā divus jaunus tūrisma maršrutus – kājāmgājēju maršrutu „Vecpilsētas dižkoku ēnā” un velomaršrutu „Valmieras dižkoku stāsti”.

Iedvesmu maršruta izveidei sniedza pagājušajā gadā pilsētā notikusī dižkoku apzināšanas akcija, kuras ietvaros tika apzināti un īpaši marķēti 22 dižkoki.  Dabas aizsardzības pārvaldes dati liecina, ka kopumā Valmieru par savu mājvietu ir izvēlējušies 30 dižkoki.

Tā kā dižkoki tiek uzskatīti par mūsu valsts senākajām dzīvajām būtnēm un tiek pieminēti jau viduslaiku robežu aprakstos, interesanti ir to „atmiņās” saglabājušies stāsti, ar kuriem iepazīties piedāvājam arī pilsētas iedzīvotājiem un viesiem. Jaunizveidotais kājāmgājēju maršruts, kura veikšanai jāatvēl vien pusstunda, ceļotāju aizvedīs pa Valmieras vecpilsētas gleznainākajām vietām un iepazīstinās ar stāstiem, kas zināmi vienīgi viņiem – vecpilsētas dižkokiem. Dižozols pie Valmieras Sv. Sīmaņa baznīcas zinās stāstīt par pirmo Valmieras latviešu kārtas mācītāju Jāni Neilandu un viņa sirsnīgumu, savukārt ozols pie Livonijas laika pils mūriem norādīs uz senāko saglabājušos koka ēku Valmierā. Maršruta ietvaros ceļotājs satiks īpašu Valmieras koku – liepiņu, kas stādīta par godu ģenerālienei, Valmiermuižas īpašniecei un hernhūtiešu kustības atbalstītājai Magdalēnai Elizabetei fon Hallartei, kā arī iepazīs citus senākus un jaunākus dižkoku stāstus.

Otrs, aptuveni 16 kilometrus garais velomaršruts, iepazīstinās ceļotāju ar liepu, kura stāvējusi klāt Valmieras izglītības šūpulim, kā arī, dodoties tālāk pa maršrutu, skolas pagalmā varēs uzmeklēt dižozolu, kurš sevī nes Vīlipa Švēdes – pirmā kurlmēmo bērnu skolotāja – spēku un aizrautību. Savukārt seši kupli ozoli stāstīs amizantus notikumus par zviedru laiku Valmieru. Izbraucot maršrutu, ceļotājs būs paviesojies pilsētas sirdī, sajutis priežu meža svaigo gaisu un dzirdējis mutuļojam Vidzemes skaistāko upi - Gauju.

Dižkoku tūrisma maršruti ir pieejami latviešu, angļu, krievu un igauņu valodās. Elektroniskā veidā tie ir atrodami vortālā www.visit.valmiera.lv, savukārt drukātā veidā maršrutus var saņemt Valmieras Tūrisma informācijas centrā Rīgas ielā 10.

Informāciju sagatavoja:
Veronika Časnoviča
Valmieras pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību un tūrisma nodaļas
tūrisma informācijas konsultante
Mob.tel.: 28888760

19.05.2014

Notikumi

«Jūlijs 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031