Kultūras jaunumi

14.aprīlī plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā būs skatāma Polijas (Poznaņas) Dejas teātra izrāde „Četrdesmit” (Czterdzieści), kas Valmierā viesosies 19.Starptautiskā Baltijas baleta festivāla ietvaros. Izrāde savu pirmizrādi piedzīvoja 2013.gada jūnijā Polijā, un to iestudējis pasaules mēroga horeogrāfs Jo Stromgrēns no Norvēģijas.

„Četrdesmit” atspoguļo sievietes dzīves stāstu 40 gadu garumā, atklājot šaubas, cerības, ilgas, cīņu, izvēli un negaidītus likteņa pavērsienus. „Četrdesmit” vienlaicīgi atspoguļo Polijas Dejas teātra 40.gadadienu, atklājot notikumus, kas piedzīvoti šo gadu laikā.

Jo Stromgrēns skaidro: „Viņi saka, ka dzīve ir kā grāmata, bet dzīve nav grāmata. Dzīve ir rakstīta uz tūkstošiem lapaspušu. Jūs varat izveidot stāstu, ja gribat, un teikt, ka tā ir taisnība. Stāsts ir atkarīgs no tā, kuras lapaspuses konkrētā brīdī mēs izmantojam. To sauc par izvēli.”

Kā neatkarīgs horeogrāfs Jo Stromgrēns ir strādājis Dānijas Karaliskajā baletā, Karaliskajā Zviedrijas baletā, Vīnes Valsts baletā, Nirnbergas Valsts baletā u.c. Pašreiz strādā kā asociētais horeogrāfs Norvēģijas Karaliskajā baletā. Jo Stromgrēna horeogrāfijas raksturo laikmetīgā deja apvienojumā ar izteiktiem klasikas elementiem, ko caurvij filozofisks skatījums par dažādām ikdienas tēmām.

Turpinot tradīciju – Latvijas iedzīvotājus iepazīstināt ar novitātēm dejas mākslā uz pasaules skatuvēm, 19.Starptautiskais Baltijas baleta festivāls „No klasikas līdz avangardam” no 7.aprīļa līdz 18.maijam norisināsies Rīgā un Latvijas reģionos. Starptautiskais Baltijas baleta festivāls ir vienīgais baleta notikums Latvijā, kas skatītājiem piedāvā pasaules klases dejotāju, horeogrāfu, baleta teātru un kompāniju priekšnesumus, apvienojot klasiskās tradīcijas ar laikmetīgu skatījumu.

Biļetes pieejamas „Biļešu paradīzes” kasēs, elektroniski www.bilesuparadize.lv un Valmieras Kultūras centra kasē. 

Informāciju sagatavoja:
Justīne Deičmane
Valmieras pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību un tūrisma nodaļas
sabiedrisko attiecību speciāliste

13.03.2014

Notikumi

«Jūlijs 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031