Kultūras jaunumi

Jau astoto reizi marta pēdējā sestdienā visā pasaulē tiks atzīmēta Zemes stunda. 29.martā no plkst.20.30 līdz 21.30 ikviens iedzīvotājs, uzņēmums vai iestāde ir aicināti simboliski izslēgt apgaismojumu uz vienu stundu, lai parādītu savu apņemšanos būt videi draudzīgākiem.

Zemes stundas iniciatīvas atbalstītājiem pievienosies arī Valmieras pilsētas pašvaldība, lai atgādinātu, ka, darot mazas, „zaļas” lietas savā pilsētā, globālā mērogā mēs visi kopā varam izraisīt būtiskas izmaiņas, tādējādi saudzējot mūsu planētu ne tikai vienu stundu, bet katru dienu.

Valmieras pilsētas pašvaldība satiksmes un cilvēku drošības dēļ pilsētā nevar izslēgt ielu un ietvju apgaismojumu, bet, rekonstruējot pilsētas apgaismojuma infrastruktūru, var uzstādīt energoefektīvo LED apgaismojumu, kas daudzviet jau ir izdarīts. Aicinām uzņēmumus, iestādes un organizācijas Zemes stundas laikā pilsētā izslēgt ēku fasāžu dekoratīvo apgaismojumu, bet iedzīvotājus uz stundu izslēgt gaismu savā istabā, mājā vai dzīvoklī un apmeklēt kādu no Zemes stundas aktivitātēm pilsētā.

29.martā jau no plkst.18.00 visus interesentus gaidīsim Valmieras muzeja Izstāžu namā, lai piedalītos StarSpace observatorijas pārstāvju Arņa un Annas Ginteru bezmaksas lekcijā par kosmosu un mākslīgā apgaismojuma ietekmi uz to. Lekcijas laikā uzzināsiet, vai gaisma ir piesārņojums un kādi ir iespējamie risinājumi vides saudzēšanai. Labvēlīgu laikapstākļu gadījumā kosmosa zinātāji mācīs, kā nepazust kosmosa melnumā. Tāpat, izmantojot teleskopu, varēsim vērot zvaigznes, kā arī tuvus un tālus kosmosa objektus virs Valmieras. Savukārt no plkst.20.30 līdz 21.30 Valmieras muzejā notiks sveču darbnīca sveču gaismā.

Īpašu Zemes stundas atzīmēšanu Valmierā piedāvās mākslas „Galerija Laipa” Stacijas ielā 37, kur no plkst.20.30 līdz 21.30 sveču gaismā skanēs akustiskā mūzika.

Uz dzīvas uguns gatavotu ēdienu pasniegs traktierī-picērijā „Liepziedi un Rozmarīns”, bet laukumā pie Beverīnas amatnieku tirgotavas tiks kurināts ugunskurs, vārīta zāļu tēja un ugunskurā cepti kartupeļi. Interesentiem, kuri arī vēlas piedalīties kartupeļu cepšanā, lūgums paņemt līdzi nomazgātu kartupeli sev un draugam. Savukārt, ļaujot zemei atpūsties, uz vakariņām Zemes stundas noskaņās ielūdz restorāns „Rātes vārti”, piedāvājot akustisko mūziku sveču gaismā.

Pievienojoties pasaules Zemes stundas atbalstītājiem, „Valmiermuižas alus” darītava aicina uz nakts ekskursiju. Tās laikā būs iespēja izzināt alus darītavas vēsturi un alus tapšanas tradīcijas, bet pēc tam sveču gaismā baudīt vakariņas un no dabiskām sastāvdaļām veidoto dzīvo alu.

Dikļu pilī zemes stunda tiks aizvadīta Francijas dienu ietvaros. Vakarā pils restorānā viesus priecēs akordeoniste Evita Dūra, bet vakariņas tiks servētas sveču gaismā. Viesnīcas viesiem, kas izslēgs apgaismojumu istabās, tiks nodrošinātas sveces.

 

Atgādinām, ka Zemes stunda ir lielākais klimata tematikai veltītais pasākums visā pasaulē. Tas ir brīdis, kad visa pasaule vienojas domās un darbos, lai dzīvotu zaļāk un dabai draudzīgāk.

Informāciju sagatavoja:
Kristīne Melece
Valmieras pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību un tūrisma nodaļas
sabiedrisko attiecību speciāliste
 vides komunikācijā
Mob. tel.: 26553317

12.03.2014

Notikumi

«Jūlijs 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031