Kultūras jaunumi

Gatavojoties jaunā gada izaicinājumiem, Kocēnu kultūras namā notika Vidzemes plānošanas reģiona organizēts seminārs reģiona kultūras darbiniekiem par lietišķo etiķeti. Semināru vadīja sabiedrībā plaši pazīstamā lietišķās etiķetes zinātāja Aija Strautmane, kura atraktīvi un ar atmiņā paliekošiem piemēriem semināra dalībniekus iepazīstināja ar uzvedības un galda kultūru, sniedzot ieteikumus, kā labāk rīkoties dažādās dzīves situācijās. Kultūras koordinatore Vidzemes plānošanas reģionā Olita Landsmane semināra lietderību skaidro: „Lietišķā etiķete ir viena no panākumu atslēgām. Ja to pārzina, var atstāt daudz labāku iespaidu un radīt pozitīvu tēlu sabiedrībā. Tā palīdz veidot pārliecību par sevi kolektīvā un profesionālajā saskarsmē. Mēs visi zinām, ka augstu tiek vērtēti lietišķo attiecību pamatprincipi: laipnība, cieņa, sapratne un, protams, „zelta morāles” princips - izturies pret citiem tā, kā vēlies, lai citi izturas pret tevi!””

A.Strautmane, uzsākot lekciju, minēja, ka „dzīvē var darīt pilnīgi visu, tikai jāzina kad, kur un kāpēc.”

Ar labas audzināšanas principiem katrs cilvēks tiek iepazīstināts jau ģimenē, tāpēc galvenā atbildība jāuzņemas vecākiem. Taču, ja kaut kas nav zināms, arī pieaudzis cilvēks jebkurā laikā var papildināt savas zināšanas, lai izvairītos no neērtām situācijām.

Semināra laikā pasniedzēja atgādināja, ka kultūras darbiniekam īpaši jāpiedomā par savu izskatu, ķermeņa valodu un uzvedību, jo kultūras iestāžu apmeklētāji šos cilvēkus vēro un uzskata par piemēru, turklāt bieži vien tieši, šķiet, maznozīmīgie sīkumi, ir tieši tie, kurus visvairāk pamana. „Dienai sākoties, tiklīdz mēs pārkāpjam savas mājas slieksni, mēs ieņemam stāju visai dienai. Un tikai tad, kad atgriežamies mājās un aizveram aiz sevis durvis, mēs drīkstam rīkoties, kā mums pašiem visērtāk,” saka A.Strautmane.

Jāatceras, ka etiķete dažādās kultūrās atšķiras, jo to ietekmē ne tikai audzināšana, bet arī paražas, reliģija, klimatiskie apstākļi, daļēji pat politiskais režīms. Tāpēc, dodoties uz ārvalstīm, ieteicams iepazīties ar tur vispārpieņemtajām normām, lai nenokļūtu neveiklās situācijās vai neapvainotu uzņemošās personas.

 A.Strautmane atgādina, ka arī pārāk liela pieklājība var kaitēt, tāpēc jāzina robežas it visā. Reizēm cilvēki mēdz pārspīlēt ar lietišķā apģērba valkāšanu darba vietās, kaut gan tas piedien cilvēkiem, kas ir augsta ranga amatpersonas un ikdienā dodas uz dažādiem nozīmīgiem pasākumiem. Ikvienam cilvēkam jābūt vismaz vienam lietišķa apģērba komplektam, taču tā nēsāšana ikdienā jāpārdomā.

Seminārā laikā tika pastāstīs gan par ķermeņa valodu, gan sveicināšanās kārtību, iepazīšanos un rokasspiediena nozīmi. Tika pārrunāta arī galda kultūra, ļaujot semināra dalībniekiem uzdot dažādus viņiem interesējošos jautājumus. Tika sniegts ieskats apģērba nēsāšanā gan ikdienā, gan arī saviesīgos pasākumos, atgādinot, cik svarīgi piemeklēt atbilstošu tērpu gan pasākuma tematikai, gan norises laikam un vietai, gan arī saskaņojot to ar partneri, sekojot vispārpieņemtajām etiķetes normām.

Nozīmīgi bija atsvaidzināt arī zināšanas par ielūguma būtību. A.Strautmane atgādināja, ka bieži ielūgums tiek pārsātināts ar nevajadzīgām liriskām atkāpēm, kaut gan būtībā tā ir pasākuma instrukcija. Ielūgumu saņemot, nevajadzētu sekot zvanam no ielūgtās personas, kura vēlas vēl ko papildus noskaidrot. Tāpat A.Strautmane klātesošos aicināja pārkāpt stereotipus un ciemiņus lūgt uz svētku brokastīm vai vienkārši glāzi vīna, lai atzīmētu jubileju, nevis rīkot tradicionālās vakariņas plkst.19:00 savās mājās.

Vidzemes plānošanas reģions regulāri organizē dažādus vērtīgus seminārus, arī  kultūras darbiniekiem. Ja vietu skaits atļauj, ikviens interesents ir mīļi gaidīts uzzināt ko jaunu un noderīgu savai ikdienas dzīvei un profesionālajai darbībai. Pieteikties semināriem iespējams Vidzemes plānošanas reģiona mājaslapā www.vidzeme.lv , sadaļā „ Semināri VPR”. Aicinām sekot līdzi informācijai!

 

Papildu informācija: Olita Landsmane, kultūras koordinatore Vidzemes plānošanas reģionā, Mob.t. +371 29171020, E-pasts: olita.landsmane PIE vidzeme PUNKTS lv

Informāciju sagatavoja: Anita Āboliņa, Sabiedrisko attiecību speciāliste, Vidzemes plānošanas reģions, Mob.: +371 29454752, E-pasts: anita.abolina PIE vidzeme PUNKTS lv , www.vidzeme.lv

08.01.2014

Notikumi

«Jūlijs 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031