Kultūras jaunumi

Madonas novadpētniecības un mākslas muzeja izstāžu zālēs 26.septembrī pulksten 17.30 notiks Anitas Skrjabes jaunā dzejas krājuma „akmensrite” atvēršanas svētki, kurā dzejniece ir aicinājusi piedalīties arī savus domubiedrus no „Pirmatnes”.

 

Ne tik tālajā 2010.gadā Madonas novada Barkavas kultūras nama jaunrades studija „Pirmatne” atgriezās no Latvijas amatierteātru iestudējumu „Gada izrāde 2009” skates Vidzemes reģionā ar atzinību „Par labāko muzikālo noformējumu”. Atzinība bija iegūta par Anitas Skrjabes dzejas izrādi „Ar debesīm lai reizi izskaidrotos” Zeltītes Dūrītes režijā. Par veiksmīgo literārā iestudējuma muzikālo noformējumu bija parūpējies Kristaps Vēvers.

Savās atmiņās par „Pirmatnes” rašanos dalās Barkavas kultūras nama direktore Zeltīte Dūrīte:

- Kristapu jau pirms iestudējuma tapšanas bija ieinteresējusi Anitas Skrjabes dzeja - tika radīta dziesma „Nemaz jau tik vienkārši nenotiek”. Man pašai patika lasīt Anitas dzeju. Radās doma par sadarbību... Anita Skrjabe ir „Pirmatnes” vārda autore, bet Kristaps Vēvers tās vadītājs.

- Kāpēc „Pirmatne”?  Sākums jaunajam, kaut kam pirmatnējam. Pirmais darbs Kristapam kopā ar vietējiem mūziķiem, dzejniekiem. Izveidots pirmais dzejas iestudējums „Ar debesīm lai reizi izskaidrotos”.

- Noticies tas, kam bija jānotiek - līdzīgi domājošie kaut kādā veidā atrada cits citu un radās kas jauns! Barkavas kultūrai ir ļoti svarīgi, lai šāda jaunrades grupa būtu. Tāpat kā kultūras mantojuma saglabāšana, arī  jaunrade ir viens no pamatvirzieniem kultūras darbā. Darbs studijā tiešām ir pirmatnēji skaists, ja tajā iesaistās gan paši autori, gan izpildītāji. Tāds radošs tandēms...

Aizsāktā sadarbība visus šos gadus turpinājās apceļojot Latviju ar savu pirmo izrādi. Bet radošais gars nav apturams! Ir izdots jauns dzejas krājums, izveidota jauna kompozīcija un tapušas jaunas dziesmas!

Tieši tāpēc Anita Skrjabe sava jaunā dzejas krājuma atklāšanas svētkos būt ar viņu kopā aicināja arī Barkavas kultūras nama jaunrades studijas „Pirmatne” pārstāvjus - Zeltīti Dūrīti, Ilzi Zepu (soloģitāra, balss) un mūzikas autoru Kristapu Vēveru (basģitāra, balss).

"Nemaz jau tik vienkārši" (video)

"Stiepju roku" (video)

Informāciju apkopoja un sagatavoja:

Inga Arāja
Madonas novada pašvaldības
galvenā speciāliste kultūras darba organizatore
Tālr. 00 371 64860579, 27868891
inga.araja PIE madona PUNKTS lv
http://www.madona.lv

25.09.2013

Notikumi

«Jūlijs 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031