Kultūras jaunumi

2013. gada 1. martā Cēsīs tika organizēta starptautiskā konference par radošo industriju attīstības iespējām reģionos. Konference tika organizēta kā Cēsu – Tartu savstarpējā projekta „Mākslinieki un radošie uzņēmēji reģionālai attīstībai” noslēdzošais pasākums.

Konferences dalībnieki tika iepazīstināti ar pusotra gada laikā sasniegtajiem Igaunijas – Latvijas projekta rezultātiem. Atbilstoši projekta mērķim - stiprināt dažādu jomu mākslinieku lomu vietējo sabiedrību attīstībā, tika īstenoti vairāki būtiski pasākumi: ar mākslas izglītības centra „Trīs Krāsas” palīdzību tika piedāvātas īpaši izstrādātas apmācību programmas mākslinieku karjeras izaugsmei, ar kultūras nevalstisko organizāciju atbalstu organizēta virkne kultūras apmaiņas pasākumu – dažādi koncerti un izstādes, veicinot ilgtermiņa sadarbību starp kultūras jomas organizācijām Cēsīs un Tartu. Projekta noslēgumā tika izstrādāti mākslinieku priekšlikumi vietējās kultūrpolitikas veidotājiem, paužot mākslinieku veidokli, kas abās pilsētās būtu darāms, lai kultūras un mākslas aktivtātes varētu uzplaukt pilnā mērā, veidojot radošu pilsētvidi.

Saistošu informāciju sniedza Loov Eesti (Radošā Igaunija) vadītāja Eva Lēmeta, iepazīstinot ar Igaunijas ilggadīgo pieredzi radošo industriju atbalsta pasākumu sekmīgā īstenošanā. Ar Lielbritānijas pieredzi iepazīstināja UK Arts platform (Apvienotās Karalistes Mākslas platforma) pārstāve Diāna Paseka-Atkinsone, kas konferencē viesojās ar Britu padomes Latvijā atbalstu. Savukārt par to, kāds atbalsts tiek sniegts māksliniekiem karjeras veidošanā Dānijā, pastāstīja Kopenhāgenas organizācijas ArtLAB pārstāve Lizbete Risgārda, kuras dalību konferencē nodrošināja Dānijas Kultūras institūts.

Starp visu valstu dalībniekiem izvērtās interesanta diskusija par to, kā mūsdienu sabiedrība vērtē mākslinieku darbu un kādi primārie pasākumi būtu jāveic reģionālajām pašvaldībām, lai stimulētu radošās ekonomikas attīstību ārpus urbānajām metropolēm, kas nav vienkāršs uzdevums, ņemot vērā limitētos resursus un ierobežoto vietējā tirgus pieprasījumu.

Konferences noslēgumā Cēsu un Tartu pārstāvji savstarpēji dāvināja kopējā mākslas plenērā tapušos mākslas darbus - Tartu Radošo Industriju centrs saņēma latviešu autora Mārtiņa Zuša gleznu „112”, bet Cēsu Kultūras un Tūrisma centrs – Tartu mākslinieka Alberta Gulka zīmējumu „Cēsis”.

Projekts „Mākslinieki un radošie uzņēmēji reģionālai attīstībai” tika īstenots ar Igaunijas-Latvijas programmas atbalstu. Projekta budžets 137 075 EUR, tai skaitā ERAF līdzfinansējums 116 514 EUR.

  

Informāciju sagatavoja:
Ilona Asare
Projekta vadītāja
Cēsu Kultūras un Tūrisma centrs
Tel.64127755, 27878275
Ilona.Asare PIE cesis PUNKTS lv

05.03.2013

Notikumi

«Jūlijs 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031