Kultūras jaunumi

Tuvojoties Mārtiņdienai, Valmieras un tās apkārtnes kafejnīcas un izklaides vietas jau savlaicīgi ir parūpējušās par to, lai novada iedzīvotājiem būtu iespēja sajust svētku atmosfēru. Interesentiem būs iespēja piedalīties vairākos svētku pasākumos, baudīt Mārtiņdienas tradicionālos ēdienus, iet ķekatās un rotaļās, bet vakara noslēgumā kājas izkustināt svētkiem par godu rīkotajās ballēs.

10.novembrī no plks. 10:00 visi mīļi aicināti uz Mārtiņdienas jampadraci Valmieras Bibliotēkā. No plkst.10:00 – 14:00 Valmieras Bibliotēkas 1. stāvā būs puzuru gatavošanas darbnīca. Savukārt no plkst. 11:00 - 15.00 Bērnu apkalpošanas nodaļā tiks dziedātas dziesmas, minētas mīklas un notiks kopīga lustēšanās. Te viesosies bērnu popgrupa "Notiņas" un muzikāli dramatiskais teātris "Spēlīte", lai ar dažādiem priekšnesumiem priecētu gan lielos, gan mazos klausītājus.

Arī tirdziņš „Ar gardu muti Valmiermuižā” aicina atzīmēt Mārtiņdienu. Tajā līdz ar ierastajiem mājražotāju un amatnieku labumiem būs iespējams iegādāties dažādus vietējo saimnieču sarūpētus labumus Mārtiņdienas cienastam – mājas maizi, sieru, gaļas kūpinājumus, brieža gaļas desas un konservus, kaltētas šitake sēnes, mājas vīnu, sulas un citus našķus. Mazākajiem tirdziņa apmeklētājiem būs iespēja pašiem izgatavot savu Mārtiņdienas masku. Vairāk par tirdziņa piedāvājumu – www.gardumuti.lv

Beverīnas novadā Mārtiņdienas pasākumi 10. novembrī sāksies jau plkst.10:00, kad Brenguļos notiks „Lāčplēša kauss” volejbolā. Pēc sporta sacensībām vakarā Brenguļu sākumskolas zālē pulksten 22:00 notiks balle, kurā par jestru muzikālo atmosfēru parūpēsies šova O!kartes skatuve dalībnieks Rikardions. Zālē būs pieejami arī galdiņi. Pasākuma ieejas cena Ls 2,-.

Garšas kārpiņas palutināt būs iespēja traktierī-picērijā „Liepziedi un Rozmarīns” un kafejnīcā „Bastions”, kur svētkiem par godu tiks piedāvāti sātīgi tradicionālie ēdieni. Mārtiņdienu senie latvieši atzīmēja ar bagātīgu mielastu. Kā ziedojums Mārtiņam tika kauts gailis vai vista, tradicionāli tika ēsti arī pīrāgi, maize, plāceņi, medus un dzerts alus. Arī kafejnīca „Bastions” apmeklētājiem un svētku svinētājiem galdā cels Mārtiņdienas zosi, Pīles cepeti medus marinādē un citus gardus svētku ēdienus. Savukārt, traktieris- picērija „Liepziedi un Rozmarīns” piedāvās īpašu putraimdesu ar kāļiem, burkāniem un kāpostiem.

Svinot saimnieciskā gada noslēgumu, pabeigtos rudens lauku darbus un pirmo ziemas dienu, Dikļu pils restorāna pavāri Mārtiņdienas svinētājiem 9. un 10. novembrī piedāvās nobaudīt īpaši svētkiem par godu gatavotu zosi. Pavāru komanda to servēs un piedevas gatavos uz vietas restorānā, bet restorāna direktors Jānis Ierasts būs sarūpējis zosij pieskaņotus dzērienus. Jau iepriekš iespējams rezervēt galdiņus, zvanot pa tālruni 64207480.

Dikļu pils izveidojusi arī īpašo piedāvājumu ar nakšņošanu izturīgākajiem Mārtiņdienas svinētājiem. Piedāvājumā ietvertas vakariņas 40 latu vērtībā Dikļu pils restorānā, nakšņošana divvietīgā pils istabā, rīta baseina un burbuļvannas apmeklējums, kā arī brokastis Verandā uz pils saimnieka rēķina. Cena divām personām ir Ls 80,-. Plašāku informāciju iespējams skatīt www.diklupils.lv.

Savu pārsteigumu svētku ietvaros ir sagādājis arī  3D kino teātris „Gaisma”. Visiem Mārtiņiem savā vārda dienā 11. novembrī būs iespēja noskatīties jebkuru filmu ar 50% atlaidi, kasē uzrādot personu apliecinošu dokumentu.

Arī Kocēnu novads ir parūpējies par svētku atmosfēru, piedāvājot interesentiem pilnu svētku programmu ar Mārtiņdienas tradīciju godināšanu. 11. novembrī jau plkst. 10:00 laukumā pie sporta nama „Kocēni” sāksies Lielais Mārtiņdienas jampadracis. Tiks organizēts svētku tirdziņš, kurā savus ražojumus piedāvās uzņēmēji, zemnieki, mājražotāji un amatnieki.

Plkst. 14:00 tiks vārīta Mārtiņdienas gaiļa zupa. Mārtiņos nedrīkst trūkt ne dziesmu, ne deju, tāpēc, piedaloties Kocēnu pamatskolas un bērnudārza audzēkņiem un Kocēnu Kultūras nama vidējās paaudzes deju kolektīvam „Savieši” sāksies danči un rotaļas. Par neatņemamu Mārtiņdienas svinēšanas sastāvdaļu tiek uzskatīta ķekatās jeb budēļos iešana, kad sievas un vīri pārģērbjas par dažādiem dzīvniekiem un budēļu tēva vadībā dodas no sētas uz sētu, lai ienestu svētku atmosfēru katrā mājā. Saimnieki budēļus aicina istabā, pacienā, izjautā par nākotni un budēļiem dodoties uz citu sētu, solās tos gaidīt atkal citu gadu. Budēļu raksturīgākās maskas ir kaza, vilks, lācis, dzērve, siena kaudze, labības kūlis un čigāni. Ķekatu dalībnieku uzdevums ir panākt, lai zem maskas viņu neviens nevarētu pazīt ne pēc izskata, ne pēc balss.

Pašā vakarā pulksten 22:00 Kocēnu Kultūras namā kājas izkustināt varēs svētku ballē, kurā spēlēs populārā grupa „Zeļļi”. Apmeklētāju ērtībām zālē būs pieejami galdiņi un darbosies bārs. Ieeja ballē Ls 2,-.

Mārtiņi latviešu gadskārtu paražās ir svinama diena, kas iezīmē rudens beigas un ziemas sākumu. Šajā dienā beidzas Veļu laiks un iesākas ziemas gaidīšanas periods. Līdz Mārtiņiem saimniekiem bija jābeidz rudens aršana un kulšana, lai nosvinētu arī apkūlības. Pēc Mārtiņiem beidzās arī pieguļas un ganu laiks. Mārtiņdiena tiek atzīmēta ar bagātīgu mielastu

Nosviniet Mārtiņdienu Valmieras pusē! 

07.11.2012

Notikumi

«Jūlijs 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031