Kultūras jaunumi

Vai esi saldējuma mīlis? Varbūt Tev labāk garšo sēnes? Iespējams, nekad neesi redzējis pasaulē mazāko balodi un ēdis kaņepju sviestu! Ja uz visu atbildēji apstiprinoši, tad nākamajās brīvdienās Tev jādodas izklaides braucienā Valmiera – Rūjiena, pa ceļam piestājot vairākās saimniecībās.

Pirmā pietura – aptuveni 10km attālumā no Valmieras – zemnieku saimniecība „Vildēni”. Ierodoties šeit, Tavam skatienam pavērsies ārkārtīgi plaša un interesanta dzīvnieku pasaule, sākot ar Ziemeļāfrikas melnajiem strausiem, dambriežiem, kas bērniem atgādinās par jauko multfilmu varoni Bembiju, 20 šķirņu vistām (tādu krāsu, spalvu un frizūru dažādību Tu noteikti nebūsi redzējis!), vairākām trušu šķirnēm, lidvāverēm, lapsēnu Filipu un mazākajām kaziņām pasaulē. „Vildēnu” saimnieki dalīsies stāstījumā par to, ko dzīvnieciņi ēd, kas viņiem patīk un nepatīk, kad viņi guļ un kas ir viņu raksturīgākās īpašības. Vari būt drošs – sava 1,5h būs jāvelta šo dzīvnieku apmīļošanai, bet laiks paskries vēja spārniem!

 Nākamais apskates objekts – šosejas pretējā pusē – ir bioloģiskā zemnieku saimniecība „Dulbeņi”, kurā tiek audzētas šitakē sēnes. Jāpiemin, ka šitakē audzētavas Latvijā ir vien divās vietās – pie mums „Dulbeņos” un Kurzemē. Kāpēc Tev būtu vairāk jāuzzina par šīm sēnēm? Jo tās dēvē par dzīvības eliksīru, sēnes iedarbojas pret vēža šūnām, tajās ir B1, B2 un B6 grupas vitamīni, kā arī tām piemīt daudz citu ārstniecisku īpašību, par kurām Tev pastāstīs laipnā un zinošā „Dulbeņu” saimniece. Caur viņas rokām ikviena sēne tiek izauklēta un apčubināta ar vislielāko mīlestību. Kad ekskursijas izzinošā daļa būs galā, pienāks laiks sēņu degustēšanai. Tās parasti tiek sagatavotas ļoti dažādos, interesantos un gardos veidos. Ne velti tām piešķir pat imperatora sēnes titulu!

Pēc nelielās iestiprināšanās laiks doties tālāk. Pusceļā starp Valmieru un Rūjienu jānogriežas uz Burtnieku pusi un jādodas taisnā ceļā uz zemnieku saimniecību „Adzelvieši”. Tur lielā platībā audzē kaņepes, no kuru sēklām ražo gardo kaņepju sviestu. Saimniecības klētī eksponēti arī senie kaņepju apstrādes darbarīki, ar kuriem Tev būs iespēja pašam izmēģināt arodu, kā tas ir – gatavot kaņepju sviestu ar senajiem darbarīkiem. Ekskursijas laikā uzzināsi atšķirību starp pārtikā izmantojamo un aizliegto kaņepi, kā arī varēsi pamieloties ar gardajiem kaņepju produktiem. Pusdienas, kas būs interesantas un citādākas nekā ierasts.

Maltīte vēl nav beigusies! Kā jau pieklājas, pēc pamatēdiena seko saldais ēdiens, un pēc deserta Tev jādodas uz mūsu brauciena gala pieturu – Rūjienas saldējumu. Zaļajā pilsētiņā – Rūjienā Tu nevarēsi apmaldīties, jo saldējuma smarža Tevi aizvedīs uz īsto vietu – 100 gadus veco rūpnīcu. Tur Tevi laipni sagaidīs, pastāstot par to, kā konusiņā dabūt iekšā dzērveņu pildījumu, ka rupjmaizes kārtojums prasa visrūpīgākās darba rokas un kā vispareizāk baudīt auksto gardumu. Garantējam, ka prom dosies ar pilnvērtīgu sāta sajūtu – būs nogaršoti visi padsmit Rūjienas saldējuma veidi un, ja paveiksies, arī tikko kults saldējums, kas burtiski izkusīs uz mēles. Kā punkts uz ‘i’!

Ja nu pēc šīs bagātīgās dienas jutīsies pārāk noguris, lai dotos atpakaļ uz mājām, turpat 5km ārpus Rūjienas ir gleznaina vieta – Ķoņu dzirnavas, kurās varēsi pārlaist nakti pēc sentēvu paražām. Iedomājies – vairāk kā 100 gadus vecas ūdens dzirnavas, aitu vilnu kūlīši, ūdensrozēm pilns dīķis, visapkārt ainava kā no pasakas – tur noteikti miegs būs saldāks un sapņi iedvesmojošāki!

 

Informāciju sagatavoja:
Justīne Deičmane

01.08.2012

Notikumi

«Jūlijs 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031