Kultūras jaunumi

Vēl tikai līdz 19.aprīlim portāls letonika.lv  aicina ikvienu Latvijas iedzīvotāju novērtēt projektu konkursa „Latvijas kultūrvides takas” dalībnieku paveikto, nobalsojot par interesantāko un skaistāko Latvijas TAKU http://www.letonika.lv/takas. Arī Valkas novads piedalās konkursā ar TAKU „Pa Valkas bānīša pēdām” http://www.letonika.lv/groups/default.aspx?cid=1005298.

Tā iesūtītāja Ilze Gaile ir liela mūsu novada patriote, viņa šajā darbā ieguldījusi milzīgu darbu. Kopā ar brāli Edgaru Gaili vākuši informāciju, meklējuši objektus dabā, bildējuši, aptaujājuši vietējos iedzīvotājus utt. Nobalsosim par šo TAKU http://www.letonika.lv/groups/default.aspx?g=3&r=1101244 un atbalstīsim mūsu novada kultūrvēsturi un mūsu jaunos novadpētniekus, jo viņi patiešām to ir pelnījuši. Balsot var katru dienu!

 

TAKAS apraksts: Pirmā šaursliežu dzelzceļa līnija Valka – Pērnava tika atklāta 1897.gadā. Pēc II Pasaules kara šis posms vairs nav izmantots, jo vācieši saspridzināja tiltus, tādēļ, gadiem ejot, tika nolīdzināti uzbērumi, pazudušas sliedes un bānīša ceļš pazudis no ainavas. Bet neraugoties uz postošo darbību, dabā ir noslēpušies svarīgi bānīša dzelzceļa elementi, kurus nav pamanījuši ne vācieši II Pasaules kara laikā, ne arī mūsdienu iedzīvotāji – meža biezoknī slēpjas neskarta iespaidīga akmens caurteka, dzelzceļa stabiņi ar Latvijas ģerboni, saglabājušies uzbēruma fragmenti, mājvieta, kurā izgatavoja dzelzceļam sliežu gulšņus, pamesta 19.gs. beigās celta un vēlākos gados paplašināta stacija, no kuras 1941.gada 14 jūlijā tika deportēti apkārtnes iedzīvotāji, depo vieta, griezuļa vieta (izmantoja, lai lokomotīvi apgrieztu pretējā virzienā). Pārsteidzošākais ir bijis pats bānīša ceļš, kuru vietām pat grūti iztēloties, piemēram, ceļš šķērsojis Rīga – Valga dzelzceļa sliedes tādā veidā, kad kustība notikusi divos līmeņos – augšējā līmenī brauca platsliežu vilciens, bet apakšējā – ceļu šķērsojis bānītis. Zināmi atsevišķi gadījumi, kad jaunieši rīko pārgājienus pa bānīša uzbērumu, tomēr bez papildus informācijas tiek paiets garām nozīmīgiem un interesantiem elementiem, kas veidoja Valkas bānīša ceļu. TAKĀ iekļauti 26 apskates objekti.

No visas Latvijas kopumā saņemti 360 aizraujoši stāsti par Latviju. „Esam ļoti iepriecināti par rezultātu un atsaucību, kādu šis projekts ir ieguvis. „Kino karte” ar vairāk kā 70 skaistām fotogrāfijām no vietām, kur Cēsu apkārtnē ir filmētas latviešu filmas, „Pa Valkas bānīša pēdām”, „Roja bērnu acīm”, „Daugavpils pievilcības noslēpumi”, „Daugavas taka”, „Sēļu elpa Sēlpils Boļānos”, „Velo Liepāja”, „Rogāļu gravas 7 brīnumi”, ir tikai neliela daļiņa no tās Latvijas, ar kuru ļoti dažādu vecumu Latvijas iedzīvotāji lepojās. Īpašs paldies nenogurdināmajiem TAKU projekta kuratoriem: Guntai Romanovskai, Aelitai Ramanei, Ievai Ignatovai, Ilonai Skorodihinai”, stāsta projekta vadītāja Baiba Altena.

Publiskās balsošanas rezultāti tiks apkopoti un summēti ar projekta – Latvijas kultūrvides TAKAS organizatoru – žūrijas vērtējumu. Uzvarētāji tiks paziņoti 26.aprīlī 3TD organizētajā Bibliotēku pārstāvniecības dienas interneta tiešraides pasākumā. Uzvarētāji tiks aicināti uz LR1 Kultūras Rondo studiju, lai pastāstītu par sevi un savu TAKU.

 

Papildus informācija: Aija Rudīte, Valkas novada Centrālās bibliotēkas bērnu literatūras nodaļa, 64722965

Informāciju sagatavoja: Valkas novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Inguna Medne, 64707489, 29250086

12.04.2012

Notikumi

«Jūlijs 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031