Kultūras jaunumi

Sestdien, 31.martā plkst.20.30 visā pasaulē norisināsies Pasaules Dabas Fonda (PDF) rīkotā globālā akcija – Zemes stunda, kad iespēju robežās uz vienu stundu tiks izslēgs fasādes apgaismojums pamanāmām un pazīstamām ēkām vai objektiem. Arī Valkas novads jau tradicionāli piedalīsies šajā pasaules mēroga akcijā. Pašvaldībā uz stundu tiks izslēgts ārējais apgaismojums Valkas Mākslas skolai, Valkas kultūras namam, Pedeles dabas takas kreisajam krastam, Valkas novada domes ēkai (Semināra ielā 9), Ērģemes pagasta pārvaldes ieejai, Ērģemes pamatskolas ieejai un Lugažu muižas laukumam. Valkas novada dome aicina arī novada iedzīvotājus un uzņēmumus ņemt dalību akcijā – simboliski izslēgt apgaismojumu uz vienu stundu.

Zemes stunda ir simbolisks pasākums un tās mērķis nav enerģijas taupīšana vienas stundas ietvaros. Akcijas dalībnieki, simboliski izslēdzot apgaismojumu uz vienu stundu, parāda savu apņemšanos par labu videi draudzīgākai rīcībai ikdienā un savām iespējām to ietekmēt. Zemes stunda sākotnēji bija lielākais klimata tēmai veltītais pasākums, kāds jebkad noticis. Tās laikā miljoniem cilvēku visapkārt pasaulei vienojās, izslēdzot apgaismojumu uz vienu stundu, lai pieprasītu izlēmīgu rīcību klimata problēmu risināšanai.


Kā var piedalīties Zemes stundā?

• 2012.gada 31.martā plkst.20:30 uz stundu izslēgt gaismu savā mājā, dzīvoklī, istabā.

• Aicināt Zemes stundā piedalīties savus draugus, radus, kolēģus, kaimiņus – mutiski, rakstiski, video veidā vai izvietojot Zemes stundas plakātus (interesēties, rakstot uz info PIE pdf PUNKTS lv).

• Organizējot Zemes stundas pasākumu par vides tematiku pirms, Zemes stundas laikā vai pēc tās saviem draugiem, radiem vai pašvaldības iedzīvotājiem.

• Apmeklēt citu rīkotus Zemes stundas pasākumus.

• Domāt un rīkoties videi draudzīgi ikdienā!

2011.gadā Zemes stunda notika 135 pasaules valstīs un teritorijās, kas ir jauns akcijas dalībnieku rekords – līdz ar to Zemes stunda uzskatāma par lielāko globālo akciju vēsturē, kas vieno cilvēkus vienai idejai, neatkarīgi no rases, tautas, kultūras, ticības un vecuma. Līdzās nozīmīgākajiem pasaules objektiem (Eifeļa tornis Parīzē, Jēzus statuja Riodežaneiro, Londonas acs un Big-Bens Londonā, Sidnejas Operas nams, Niagaras un Viktorijas ūdenskritumi u.c.), izdzisa arī ievērojami objekti Latvijā – Brīvības piemineklis, Rīgas pils Trīs zvaigžņu un svētā gara tornis, LR Saeima, televīzijas tornis Zaķusalā, Dzelzceļa tilts Rīgā un daudzi citi. Latvijā Zemes stundā piedalījās 38 pašvaldības, kas savās teritorijās izdzēsa nozīmīgāko objektu ārējos apgaismojumus.

Papildus informācija: Valkas novada domes Attīstības un projektu daļas projektu vadītājs Eduards Ivļevs, 64722236

Pasaules Dabas Fonda mājas lapa: www.pdf.lv

Informāciju sagatavoja: Valkas novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Inguna Medne, 64707489, 29250086

26.03.2012

Notikumi

«Jūlijs 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031