Kultūras jaunumi

Eiropas Sociālā fonda projekta „Speciālistu piesaiste plānošanas reģioniem, pilsētām un novadiem” ietvaros, Valmieras pilsētas pašvaldībā 2011. gada augustā darbu uzsāka arhitekta palīdze Aija Borisova.

Līdz šim Valmieras pilsētai sava ainavu dizainera nebija, tāpēc ar projekta atbalstu iegūta speciāliste, kura savas zināšanas pielietos, lai Valmiera kļūtu gan iedzīvotājiem, gan viesiem vizuāli tīkamāka – tiks labiekārtoti pilsētas parki un skvēri, pievēršot lielāku uzmanību apzaļumošanas darbiem.

Šogad vairāk uzmanības tiks pievērsts puķu dobju iekārtošanai, tās bagātīgi piepildot ar dažādiem ziediem. Rudens pusē jau tika izveidota puķu dobe pie autoostas Stacijas ielā, kur jau pavasarī apkārtējos priecēs tulpes un narcises, mijoties ar mūžzaļiem skujeņiem, savukārt vasarā dobē būs redzamas dekoratīvās magones oranžos toņos, kā arī zilas karpatu pulkstenītes un samtenes.

Gada aukstākajā laikā, kad augi atpūšas, Aijai Borisovai darba netrūkst – tiek veikta pilsētas parku, skvēru un apstādījumu inventarizācija, lai teritorijām sagatavotu labiekārtošanas un kopšanas plānus. Šāda apsekošana un plānošanas darbu sastādīšana vēlāk palīdzēs darbu veikt bez liekiem sarežģījumiem. Tāpat Aija Borisova strādā pie stādīšanas plāniem, lai pēc iespējas sekmīgāk tiktu organizēta ziedu stādīšana pavasarī.

Lielas pārmaiņas iecerētas Stacijas ielas skvērā, starp tirdzniecības namu „Rīts” un naktsklubu „Kāre”. Par iecerēm stāsta A.Borisova: „Stacijas ielas skvērs piedzīvos lielas pārmaiņas. Vispirms tur veiksim tīrīšanas darbus, jo krūmu apstādījumi ir veci un tos nepieciešams atkal atjaunot. Tiks izveidota jauna celiņu sistēma, savukārt skvēra centrālajā zonā apļa formā tiks izveidota puķu dobe, kurā tiks stādītas dekoratīvās graudzāles un vasaras puķes. Arī citviet skvērā būs iekārtotas puķu dobes. Esam padomājuši arī par soliņiem, lai cilvēkiem būtu kur atsēsties. Protams, pārdomāts arī apgaismojums skvērā, lai tajā būtu patīkami uzturēties arī vakara stundās. Lielākoties cenšos izvēlēties augus, kas ir daudzgadīgi, kā arī plānot puķu dobes tā, lai katrā gadalaikā tās ir krāšņas un piepildītas.”

Ievērojamas pārmaiņas iedzīvotāji varēs manīt arī citviet pilsētas apstādījumu zonās – tās ieplānots piepildīt ar krāšņiem, ilggadīgiem ziediem. Dobēs Dzirnavu ezeriņa krastos iecerēts stādīt ziedus, pamatā pieturoties pie pilsētas tradicionālajām krāsām – dzeltenas un zilas. Speciāliste, izvērtējot šī brīža ainavu pie Dzirnavu ezeriņa, secina: „Līdz šim Dzirnavu ezeriņa dobes bija pārāk kailas, tajās trūka ziedu. Esmu iecerējusi tās piepildīt ar ziediem, spēlējoties ar krāsām un radot patīkamu efektu. Tāpat nedaudz papildināsim arī mūžzaļo skujeņu klāstu, padarot skrajo ainavu bagātīgāku.”

 Puķu dobes ar ziediem tiks papildinātas arī skvērā starp Kultūras centru un tirdzniecības centru „Valleta”, kā arī pie Veselības centra, Bastiona ielā 24. „Pie Veselības centra ieejas tiks izveidots dekoratīvs, cirptu mūžzaļu krūmu dzīvžogs. Tas tiks veidots, par pamatu ņemot Valmieras pilsētas ģerbonī atrodamo liepu lapu prototipu - šis varētu būt neredzēts dekoratīvs elements pilsētas apstādījumos. Līdzīgi, dekoratīvs dzīvžogs tiks izveidots arī pie vecās pasta ēkas, Diakonāta ielā. Tā kā dzīvžogi būs zemi, tad lieliski saderēs ar citiem ziediem,” stāsta A.Borisova.

Arī pilsētas centrālajā aplī tiks stādītas puķes un citi krāšņumaugi, kā arī uz barjerām visas Rīgas ielas garumā tiks izvietoti 90 puķu podi.

Darbības programmas „Cilvēkresursi un nodarbinātība”, papildinājuma 1.5.3.1. aktivitāte „Speciālistu piesaiste plānošanas reģioniem, pilsētām un novadiem” ir pilnībā finansēta no Eiropas Sociālā fonda līdzekļiem. Programma paredz paaugstināt plānošanas reģionu, pilsētu un novadu pašvaldību administratīvo kapacitāti, sekmējot efektīvas publiskās pārvaldes vajadzībām atbilstošu speciālistu piesaisti plānošanas reģionu un vietējās pārvaldes līmenī. Valmieras pilsētas pašvaldībā projekta ietvaros tika piesaistīts arī būvinženieris.

 


Anita Zušmane
sabiedrisko attiecību speciāliste
Valmieras pilsētas pašvaldībā
mob.t.29454752  

06.02.2012

Notikumi

«Jūlijs 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031