Kultūras jaunumi

Pieejams "VPR jaunumi" Decembra/janvāra izdevumā publicētais VPR kultūras ekspertes Olitas Landsmanes pilnais ziņojums par 2011. gadu, kā arī nākotnes pļaniem 2012. gadā. 

 

Laiks mainās, un mēs maināmies kopā ar laiku. /Romiešu paruna/

Mūsdienu pārmaiņu laikos, kad kultūrai arvien vairāk ir jāpierāda sava loma sabiedrībā, kad tai jādarbojas ar nepietiekošiem resursiem brīvā tirgus ekonomikas apstākļos, jākonkurē ar plašo brīvā laika pavadīšanas industriju, ir svarīgi skaidri apzināties katras kultūras institūcijas misiju un spēt paredzēt, kādā veidā darboties un īstenot organizācijas mērķus nākotnē. Jābūt spējai paredzēt situāciju, jāpazīst savs apmeklētājs, jāzina viņa vajadzības, jāzina, no kurienes tiks gūts finansējums un citi resursi, kā arī, kā veiksmīgi realizēt un vadīt kultūras procesu administratīvajā teritorijā. Viens no svarīgākajiem līdzekļiem radoša cilvēka un sabiedrības veidošanā ir kultūrizglītība. Māksla un kultūra ir ātrākais veids, kā atvērt un attīstīt cilvēka radošās spējas. Lai pēc iespējas veiksmīgāk to saprastu un realizētu dzīvē ir nepieciešama nepārtraukta mūžizglītība, ne tikai reālu izglītības iestāžu ietvaros, bet gan arī vajadzībā, līdzdarbojoties amatiermākslas aktivitātēs vai apgūstot kultūrizglītības programmas, ko nodrošina kultūras institūcijas. Palielinot savu darbības spektru, kultūrizglītības un kultūras institūcijas veic arī sociālās funkcijas un izmanto kultūrizglītības metodes cilvēku sociālo un komunikācijas prasmju attīstīšanai, sabiedrības vienotībai, visu paaudžu saziņai, sociālajai iekļaušanai

Būtiskas pārmaiņas mūsdienu pasaulē ir ienesis globālais tīmeklis, kas rada jaunu “virtuālo realitāti”, tostarp virtuālo kultūras telpu un mobilus sociālos tīklus, kas maina sabiedrības struktūru, padarot to atvērtāku sadarbībai, citām kultūrām un vērtībām, piedāvājot jaunas komunikācijas iespējas arvien lielākam ļaužu skaitam, īpaši jauniešiem, kļūstot par nozīmīgu telpu, kurā cilvēks pavada arvien lielāku savas dzīves laiku. Kultūras speciālistiem ir nepieciešams apgūt jaunas prasmes, lai veiksmīgi izmantotu IT un jauno mediju iespējas jaunas auditorijas piesaistīšanai un inovatīvu kultūras produktu radīšanai.

Dzīvē ir divas iespējas – vai nu pieņemt lietas kādas tās ir, vai nu uzņemties atbildību, lai tās izmainītu. Tāpēc raugoties uz nepieciešamību, par šā gada prioritāti Vidzemes plānošanas reģions uzskatīja izglītību – kultūras darbinieku mūžizglītību. Aizejošā 2011.gada laikā VPR ar Kultūras Ministrijas atbalstu ir noorganizējis 11 apmācību seminārus, par dažādām kultūras darbiniekiem aktuālajām tēmām:

  • Lietišķā etiķete
  • Tikšanās ar LaIPA un AKKA/LAA pārstāvjiem
  • Starptautiskā finansējuma piesaistes iespējas kultūras sadarbības projektiem
  • Spēcīga komanda, vesels ES pats
  • Radoša kolektīva komandas veidošana un vadīšana, projektu sagatavošanas un īstenošanas procesu laikā
  • Prezentēšanas māksla
  • Scenārija veidošanas pamati, svētku scenārija uzbūve, sarīkojuma režija
  • "Mediju treniņš“
  • Pasākumu organizācija un metodika
  • Spēles un rotaļas sarīkojumos, sarīkojumu vadīšana
  • "Radošuma pils"

Sadarbojoties Vidzemes plānošanas reģionam ar Latvijas Kultūras koledžu pēc 8.mēnešu apmācību kursa, 1.novembrī pēc veiksmīga eksāmena nokārtošanas 16 Vidzemes plānošanas reģiona kultūras darbinieki saņēma apliecību par profesionālās pilnveides izglītības ieguvi. Programma - Kultūras vadības pamati, programmas veids - profesionālās pilnveides izglītības programma (185 stundas). Apgūtā programma sniedza ieskatu kultūras vadības teorijā un praksē, aplūkojot tādas tēmas kā kultūras menedžmenta pamati, kultūras projektu vadība, sabiedriskās attiecības un mārketings, biznesa plāna izstrāde, mūzikas un izstāžu menedžments, personāla vadības pamati, ievads sociālajā psiholoģijā, kultūras tiesiskais regulējums Latvijā, prezentācijas prasmes, kā arī etiķete un uzvedības kultūra.

Gada laikā organizētie apmācību semināri un Kultūras vadības pamati programma ir liels ieguvums visiem, kas vēlējās uzlabot savas zināšanas, to pilnveidot un padarīt aizraujošāku. Tā kā semināru un kursu dalībnieki bija praktiķi, bija daudz labu piemēru, ko savukārt pasniedzēji varēja paskaidrot ar teorētiskajām atziņām. Atsaucoties uz kultūras darbinieku atsauksmēm, bez semināru un kursu laikā iegūtajām zināšanām neatsverams gandarījums bija tikšanās iespēja ar citu novadu kolēģiem, savstarpējā pieredzes apmaiņa, ciemošanās dažādos kultūras/tautas namos un viesu mājās, kur varēja gūt jaunus iespaidus, idejas ne tikai pasākumu organizēšanā, bet ari telpu noformēšanā un dizainā.

Jau kopš 2008.gada Vidzemes plānošanas reģions realizē KKF finansēto Kultūras programmu projektu. „Vidzemes kultūras programma 2011” ir Vidzemes plānošanas reģiona izstrādāta un īstenota kultūras programma, ar mērķi - veicināt līdzsvarotu kultūras procesu attīstību un kultūras pieejamību Vidzemē. Programmas īstenošana dod ieguldījumu mērķa īstenošanā, jo atbalstītie un īstenotie projekti ir ļoti daudzveidīgi, tie tiek īstenoti ne tikai visā Vidzemes plānošanas reģiona teritorijā, bet arī Rīgas plānošanas reģionā. Projektos īstenotās aktivitātes ir pieejamas plašam iedzīvotāju lokam.

         „Vidzemes kultūras programma 2011” noteiktajā termiņā tika saņemti 48 projektu pieteikumi, bet atbalstīti tika 20 projekti par kopējo summu Ls 25 000.

 

Salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, projektu pieteikumu skaits ir samazinājies, bet tie ir pārdomāti, kvalitatīvi aizpildīti, daudzveidīgi un interesanti. Kopumā projekti vērtējami augstas kvalitātes un ir kā milzīgs ieguldījums Vidzemes materiālās un nemateriālās kultūras tālāknodošanā, attīstībā, saglabāšanā, pierakstīšanā un iedzīvināšanā, jauniešu iesaistē kultūras dzīvē, mākslinieciskās pašdarbības veicināšanā un kultūras paplašināšanās reģionā.

Diemžēl arī finansējums no KKF kultūras programmas atbalstam ir samazinājies.

Kā labā ziņa ir Kultūras un Zemkopības ministriju vienošanās, kas paredz, ka no AS „Latvijas valsts meži” peļņas 800 tūkstoši latu nākamgad (2012.gadā) tiks piešķirti Valsts Kultūrkapitāla fondam, kurā kopējais pieejamais finansējums līdz ar to sasniegs 2,9 miljonus latu jeb par 0,5 miljoniem vairāk nekā 2011.gadā. Tāpēc ceram, ka Kultūras programma reģionos būs pieejama arī nākošā gadā, un finansējums tai netiks samazināts, bet gan varbūt mazliet palielināts.

Atsaucoties uz /Culturelab.lv 17.12.2011./ ziņām: „2012.gada valsts budžetā, ko 15.decembrī galīgajā lasījumā pieņēma Saeima, Kultūras ministrijai atvēlētais finansējums ir 103,4 miljoni latu, no tiem gandrīz 53 miljoni latu paredzēti kultūras funkciju nodrošināšanai, bet 40,9 miljoni latu Latvijas Nacionālās bibliotēkas projektam. Nākamā gada budžetā ir paredzēti 80 tūkstoši latu, lai kvalitatīvi uzsāktu organizatorisko gatavošanos XXV Vispārējiem latviešu Dziesmu un XV Deju svētkiem, 282 tūkstoši latu piešķirti Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas pasākumu rīkošanai, ir palielināts finansējums UNESCO Latvijas Nacionālajai komisijai. Savukārt 1 miljonu latu kultūras nozare nākamgad saņems no valsts kapitālsabiedrību peļņas. No koncerna „Latvijas Dzelzceļš” peļņas 200 tūkstoši latu tiks novirzīti Dziesmu un deju svētku procesam.

Savukārt par 2012.gada nozīmīgām prioritātēm kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende uzskata darbu pie tā, lai panāktu mērķdotāciju atjaunošanu amatiermākslas kolektīvu vadītāju darba samaksai un meklētu iespējas palielināt atalgojumu kultūras izglītības iestāžu pedagogiem. Turpināsies darbs pie Latvijas Nacionālās bibliotēkas satura koncepcijas, plānojot tās darbu jaunajā ēkā, kā arī jau nākamgad būs jāuzsāk bibliotēkas krājuma sagatavošana pārvietošanai uz jaunajām telpām.”

Saskaņā ar Deleģējuma un Sadarbības līgumiem starp KM un VPR arī 2012.gadā VPR turpinās iesākto darbību sekojošos jautājumos:

  1. kultūrpolitikas īstenošanā Vidzemes plānošanas reģionā;
  2. kultūras jautājumu iekļaušanā Plānošanas reģiona plān­­­­­­­­­­­ošanas dokumentos;
  3. Vidzemes plānošanas reģiona līmeņa kultūras projektu izstrādes un īstenošanas nodrošināšanā;
  4. starpnozaru sadarbības veicināšanā Vidzemes plānošanas reģionā;
  5. nodrošināt regulāru datu ievadi Latvijas digitālajā kultūras kartē;
  6. apzināt un sagatavot informāciju par kultūras tūrisma produktu klāstu Vidzemes plānošanas reģionā;
  7. sadarbībā ar kultūras nozares pārraugošām institūcijām nodrošināt metodisko un konsultatīvo palīdzību kultūras speciālistiem Vidzemes plānošanas reģiona pašvaldībās.

 

Paldies par veiksmīgu sadarbību, atbalstu un draudzību 2011.gadā!

Lai radošs un veiksmīgs nākamais gads!

 

Uz tikšanos jaunos semināros, kursos un projektos.

 

Olita Landsmane

Kultūras eksperte

Vidzemes plānošanas reģions


03.01.2012

Notikumi

«Jūlijs 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031