Kultūras jaunumi

Šī gada maija mēnesī jau 52.gadu pēc kārtas visā Latvijā norisināsies Starptautiskais mākslas festivāls Mākslas dienas 2011! Kā jau katru gadu kultūras un mākslas iestādēs, galerijās, muzejos un mākslas darbnīcās tiks rīkotas jaunas izstādes, tematiski pasākumi un radošās darbnīcas, kas priecēs gan pašus māksliniekus, gan skatītājus.

 

KONCEPCIJA – ART VOYAGE

Sakarā ar tūrisma jēdziena 200.gadadienu 2011.gada Mākslas dienu tēma ir veltīta mākslas tūrismam. Vārds tūrisms pirmo reizi parādījās 1811.gadā Šveicē. Šodien tūrisms ir populāra globāla mēroga brīvā laika nodarbe un pasaules lielāka industrija. Mākslas dienu ietvaros piedāvājam Latvijas iedzīvotājiem un ārvalstu viesiem apmeklēt mākslas pasākumus visa mēneša garumā un baudīt kvalitatīvu kultūrtūrismu: mākslas tūrismu jeb ART VOYAGE.

Mākslas dienu 2011 tēma - ART VOYAGE - ietver sevī vairākus tās izpratnes aspektus.

ART VOYAGE tūrisma kontekstā uztverams kā mākslas ceļojums. Tas ir ceļojums uz jaunām, neiepazītām vietām, kuru svešais konteksts var ienest pavisam svaigas perspektīvas mūsu pasaules uztverē. Vai, gluži otrādi, ceļojums uz iemīļotām un pazīstamām vietām, kas izsauc virkni asociāciju un atmiņas.

ART VOYAGE mākslas kontekstā ir ceļojums mākslā, kas aizved uz mākslas pasaules dažādajām vietām un ne-vietām un to izpausmes formām, reizē kontaktējot ar jauniem cilvēkiem, nepieredzētām sajūtām un personiskiem izaicinājumiem.

ART VOYAGE ir mākslinieka ceļojums iztēles, ideju, iedvesmas pasaulē un realitātes pārradīšanā, kas vainagojas ar mākslas darba radīšanu – ceļojuma galamērķa sasniegšanu. Savukārt ART VOYAGE skatītājs dodas ceļojumā mākslas darbu pasaulē, aplūkojot un piedzīvojot dažnedažādu formu un veidu mākslu, mākslinieku talantu daudzveidību un jaunas emocijas.

ART VOYAGE sastāv no divām komponentēm – mākslas un tūrista, kas atrodoties mijiedarbē mākslas ceļojumu padara iespējamu. Tūrisms tā ir iespēja aplūkot un iepazīt jaunas vietas, cilvēkus un kultūras. Tūrismā tāpat kā mākslā ir iespējams veiksmīgi risināt starpkultūru dialogu, sekmējot kultūrvides, vērtību, tradīciju un tādu pasākumu pieredzēšanu, kas veicina citu tautu kultūru izpratni un toleranci.

Kā ikkatru gadu popularizēsim Mākslas dienu pasākumus gan ar mājas lapas (www.makslasdienas.lv), gan tradicionālo plakātu, gan ar dažādu reklāmas akciju starpniecību. Mākslas dienu kopīgais mērķis ir vienkopus apkopot dažādus mākslas notikumus un padarīt tos pieejamus un interesantus plašai publikai.

 

Aicinām:

*) Jūs informēt par saviem pasākumiem interesentus visā Latvijā, sūtot ziņas par Jūsu iecerētajām norisēm uz e-pastu info PIE makslasdienas PUNKTS lv. Nepieciešamā informācija aprakstīta zemāk (skatīt 3.lpp.) 

Pamatinformāciju gaidīsim līdz 6.martam! Vēlāk tajā būs iespējams veikt korekcijas, precizējumus.

*) Mākslas dienu laikā plānotās izstādes atklāšanas aicinām atklāt vienā dienā – 6.maijā. Tādejādi vēlamies pievērst plašāku mediju, Latvijas viesu un iedzīvotāju uzmanību mākslas projektu daudzveidībai arī šajā ekonomiski sarežģītajā laikā. 

*) Aicinām piedalīties mākslinieku un mākslas mīļotāju gājienā, kas noritēs Rīgā 20. maijā no Raiņa pieminekļa Esplanādes parkā (Latvijas sava veida mākslas sirds - laukums starp Latvijas Mākslas Akadēmiju un Latvijas Nacionālo mākslas muzeju). Lai pasākums būtu atraktīvs, dzīvs un interesants dalībniekiem un skatītājiem, tiks pieaicināti mūziķi, kas rūpēsies par muzikālo un skaņas noformējumu. Gājienu aicinām vizuāli paspilgtināt ar līdzi paņemto mākslu, interesantiem tērpiem, transparentiem, kas atspoguļos mākslas nozīmi Latvijā un pasaulē.

Informāciju sagatavoja:

Projekta vadītāja
Elīna Šleinere
Tel.: 67211040
e-pasts:            info PIE makslasdienas PUNKTS lv              

 

Organizē:

LMS
SIA ”Pareizā ķīmija”
SIA „Mākslas perons”

09.02.2011

Notikumi

«Jūlijs 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031