Gulbenes mākslas skolas animācijas filma „Esmu dzimis Vidzemnieks”

 

    Kā bērnam novada kultūras vēstures apguvi padarīt saistošu un interesantu? Tradicionālās metodes - skatīties, vērot, iedziļināties - lietojam joprojām, tomēr ir pienācis laiks meklēt jaunus intereses rosināšanas paņēmienus. Meklējot atbildi uz šo, katram mākslas un kultūras vēstures skolotājam būtisku jautājumu, palēnām izkristalizējās mūsu projekta ideja. It bieži ir tā, ka mūsu bērni labi orientējas Senās Ēģiptes un Grieķijas mākslas sasniegumos, bet maz zina par tepat mūsu novadā dzimušajiem un augušajiem latviešu māksliniekiem. Bērniem un arī daudziem pedagogiem ir virspusējs priekšstats un visai maz informācijas par tādiem izciliem Gulbenes novadniekiem kā gleznotājiem Oto Bērtiņu, Ludolfu Libertu, savādnieku Voldemāru Irbi jeb Irbīti, klusās dabas meistaru Leo Svempu, kā arī lietišķās mākslas un dizaina aizsācējiem Jūliju Straumi un Jūliju Madernieku.

      Projekta pamatā ir mūsu novada mākslinieku dzīves un radošās darbības izpēte, apkopotā materiāla sagatavošana lietošanai digitālā vidē un animācijas filmas ar video elementiem veidošana, turklāt filmas veidotāji ir paši mākslas skolas audzēkņi - ar savu attieksmi, personisko pieredzi un praktiskā darba prasmēm.

Kopumā animācijas filmas veidošana ir komplicēts audzinošs, izglītojošs un praktisks uzdevums, kura veikšanai nepieciešamas idejas attīstīšana, morāles un ētikas vērtību izvērtēšana (sižets un varoņu attiecības), praktiskā darba prasmes (tēlu veidošana), zīmēšana, gleznošana un kompozīcija (filmas scenogrāfija), darbs ar modernajām tehnoloģijām (fotografēšana, filmēšana, datorapstrāde, skaņu režija). Šajā projektā ir paredzēts animācijas veidošanu papildināt ar dokumentāliem tēliem, faktiem, pašu filmētiem sižetiem. Kā liecina mūsu līdzšinējā pieredze, bērnus iepriecina un aizrauj gan darba process, gan rezultāts - krāsaina, neparasta, pašu ierunāta filma. Turklāt mākslas skolās parasti katrs audzēknis strādā individuāli, bet animācija ir kolektīvs darbs, kur katra bērna devums ir nozīmīgs, tā tiek veicināta sadarbības un komunikācijas prasmju izkopšana.

     Lai varētu iegūt projektā iecerēto galarezultātu - animācijas filmu ar video elementiem „Esmu dzimis vidzemnieks", nepieciešams veikt sarežģītu un darbietilpīgu sagatavošanās darbu - materiālu vākšanu, apkopošanu, dokumentēšanu, fotografēšanu, filmēšanu un katrs no šiem darba posmiem arī ietver noteiktus sasniedzamus rezultātus. Saskaņā ar darbības plānu , šobrīd bērni kopā ar skolotājiem veic pētniecisko darbu, radošo uzdevumu integrēšanu mācību programmās, radošo darbu studēšanu un kopēšanu, materiālu sistematizēšanu lietošanai digitālā formā.

Esam iepazinušies ar Gulbenes novada mākslinieku biogrāfijām, un radošajiem sasniegumiem, bijuši ekskursijā uz Gulbenes novada mākslinieku mājām vai māju vietām. Drīzumā plānota mācību ekskursija uz Dekoratīvi lietišķās mākslas muzeju un Valsts Mākslas muzeju, iepazīšanās ar muzeju fondiem. Janvārī uzsāksim animācijas zīmēšanu, rīkosim radošās darbnīcas.

Filmas pirmizrāde paredzēta nākamā gada aprīlī Gulbenes Vēstures un mākslas muzejā.

 

Notikumi

«Augusts 2024»
POTCPSSv
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031