Arhīva kalendārs

« December 2023 »
MonTueWedThuFriSatSun
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Sestdien, 2. decembrī, Limbažos pulcējās daudzdzīvokļu ēku iedzīvotāji, to apsaimniekotāji un citi interesenti, lai kopā rastu atbildi uz jautājumu – kā rūpēties par savu daudzdzīvokļu ēku un samazināt enerģijas izmaksas? Atbildes palīdzēja saredzēt Vidzemes plānošanas reģiona komanda, aicinot seminārā piedalīties arī pārstāvjus no Limbažu novada pašvaldības, Elektrum Energoefektivitātes centra, Attīstības finanšu institūcijas Altum. Turklāt patiesā stāstā par savu ceļu uz daudzdzīvokļu ēkas atjaunošanu dalījās Cēsu pilsētas iedzīvotāja un mājas vecākā Dzintra Griezne.

Semināru iesāka Klimata un enerģētikas ministrs Kaspars Melnis, kurš savā video sveicienā uzsvēra renovācijas devumu ilgtermiņa ietaupījumā: “Šī ir mūsu iespēja ieguldīt zaļā nākotnē!”. Īpaša uzmanība tika vērsta uz to, kā katrs daudzdzīvokļu mājas iedzīvotājs var pats rūpēties par savu privātīpašumu, ieviešot paradumus un risinājumus enerģijas patēriņa un izmaksu samazināšanai.

Kopā ar Edgaru Augustiņu, energopārvaldības ekspertu Vidzemes plānošanas reģionā, aplūkojām vairākus iemeslus, kāpēc dzīvokļu īpašniekiem nepieļaut mājas nonākšanu līdz avārijas stāvoklim un kāpēc ir svarīgi atjaunot ēku, pieskaroties arī izaicinājumiem un iemesliem, kas iedzīvotāju pirmo soli varētu kavēt.

 


Novērots, ka kaimiņu vidū bieži valda savstarpēja neuzticība, taču katras ēkas sakārtošana ir kopīgs lēmums, kas nodrošina ēkai otru dzīvi. Ne vienmēr ieguvumi, kas rodas atjaunojot ēku, novērtējami naudas izteiksmē – ir svarīgi savās mājās justies droši, silti un patīkami,” tā E. Augustiņš. Tāpat darbības uzsākšanai traucē neziņa, kur vērsties, apgrūtinoša lēmumu pieņemšana, ņemot vērā iesaistīto pušu daudzumu, kā arī bailes no finanšu saistībām. Tomēr dati liecina, ka ēkas atjaunošana ilgtermiņā nodrošina mazākus izdevumus siltumenerģijai, ārkārtas remontdarbiem, samazina nekustamā īpašuma nodokļa izmaksas, mazina pelējuma rašanās risku, palielina komfortu, kā arī veicina citus ieguvumus.

Par pieejamo atbalstu, lai uzsāktu pāreju uz ēkas atjaunošanu, stāstīja pārstāve no Attīstības finanšu institūcijas Altum, Vidzemes reģiona vadītāja Olita Untāla, un Limbažu novada pašvaldības Attīstības un projektu koordinatore Iveta Umule. Semināra laikā arī no iedzīvotāju puses izskanēja dažādi vērtīgi pieredzes stāsti, kā arī ierosinājumi atbalsta saņemšanas atvieglošanai, piemēram, atbalsta pieprasījuma iesnieguma termiņa maiņa, informācijas noformulēšana skaidrākam vēstījumam, sadarbības iespējas u.c.

Ar ko sākt, lai savu ikdienu padarītu energoefektīvāku, pastāstīja Elektrum Energoefektivitātes centra projektu vadītājs Toms Lācis. Uzmanība tika vērsta uz elektrības patēriņa analīzi mēneša, dienu un pat stundu griezumā un elektroierīču apkopi. Lai atvieglotu paradumu pielāgošanu, eksperts rosināja sākt ar mazām lietām un tikai vēlāk ķerties pie lielākām, tai skaitā ieguldījumiem spuldžu un ierīču maiņā. Elektrum mājaslapā pieejams arī darbu saraksts elektroierīču talkas veikšanai, lai ievērojami atvieglotu apkopes plānošanas laiku.

Pasākuma noslēgumā dzirdējām arī pieredzes stāstu par daudzdzīvokļu mājas atjaunošanu, ar ko dalījās mājas vecākā no Cēsu pilsētas. “Man tas prasīja desmit gadu. Sākotnēji nebija iespējams dabūt pat 51% balsu, lai sāktu renovēšanas procesu,” stāstīja Dzintra Griezne, norādot, ka ceļš uz panākumiem bija šķēršļu pilns. Tieši Dzintra bija tā, kura panāca veiksmīgu iznākumu, un 2022. gadā renovācijas process tika veiksmīgi pabeigts.

Detalizēta informācija par ēku atjaunošanas atbalstu Limbažu novadā meklējama www.limbazunovads.lv sadaļā Projekti.

Pasākuma prezentācijas atrodamas šeit:

  1. Aktuālās energoefektivitātes aktivitātes Vidzemē
  2. Vai daudzdzīvokļu ēku atjaunošana atmaksājas?
  3. Eiropas Savienības un valsts atbalsts energoefektivitātes pasākumiem; 
  4. Limbažu novada pašvaldības piedāvātās atbalsta iespējas energoefektivitātes paaugstināšanai 
  5. Kā padarīt savu ikdienu energoefektīvāku? 
  6. Pieredzes stāsts par daudzdzīvokļu mājas atjaunošanu

Semināru organizēja EUROPE DIRECT VIDZEME centrs kopā ar Vidzemes plānošanas reģiona īstenoto Eiropas Savienības “Life” programmas projektu “Centrālās un Austrumeiropas ilgtspējīgas enerģētikas savienības reģionālo pārvalžu iniciatīvu izstrāde un ieviešana taisnīgas pārkārtošanās nodrošināšanai enerģētikas nozarē” (CEESEU-DIGIT).  Visu atbildību par semināra saturu uzņemas tā autori. Tas nekādā veidā neatspoguļo Eiropas Savienības oficiālo viedokli. Ne Eiropas Komisija, ne EASME neatbild par ievietotās informācijas izmantošanu.

Jautājumiem: Maija Rieksta, projektu vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, e-pasts: maija.rieksta @vidzeme.lv, mob.nr. 26099521

Apjomīgā deinstitucionalizācijas projekta “Vidzeme iekļauj” noslēguma pasākums pulcēja Vidzemes pašvaldību, ministriju pārstāvjus, kā arī sociālo pakalpojumu sniedzējus, lai pārspriestu turpmākos soļus nepieciešamo pakalpojumu nodrošināšanā cilvēkiem ar invaliditāti. Pašvaldību pārstāvji vienprātīgi atzina – pakalpojumi ir nepieciešami, taču risināmi ir finansējuma un cilvēkresursu jautājumi.

Noslēguma konferences “Nē, nu jā!” laikā klātesošie iepazinās ar projekta laikā sniegtā atbalsta apmēru pieaugušajiem un bērniem ar invaliditāti kopš “Vidzeme iekļauj” uzsākšanas 2016. gadā, kā arī rosinātajiem dzīves kvalitātes uzlabojumiem, pārejot no institucionālās aprūpes uz dzīvi sabiedrībā.

Projekta ietvaros šajā laika posmā 140 pieaugušie ar garīga rakstura traucējumiem saņēmuši grupu dzīvokļa pakalpojumus, 289 – dienas aprūpes centra vai specializēto darbnīcu pakalpojumus, 107 cilvēki saņēmuši atbalsta grupas pakalpojumus, 287 saņēmuši individuālo konsultāciju pakalpojumus, divi – atelpas brīža pakalpojumu, savukārt 72 cilvēki saņēmuši gan grupu dzīvokļu, dienas aprūpes centra vai specializēto darbnīcu pakalpojumus, individuālās konsultācijas un atbalsta grupu pakalpojumus.

Savukārt 11 bērni ar funkcionāliem traucējumiem saņēmuši Atelpas brīža pakalpojumu, 32 – dienas aprūpes centra pakalpojumu, sociālās aprūpes pakalpojumu saņēma 148 bērni, kuriem noteikta īpašās kopšanas nepieciešamība, savukārt sociālās rehabilitācijas pakalpojumus saņēmuši 529 bērni.

Iezīmējot nepieciešamību turpināt sociālo pakalpojumu sniegšanu bērniem arī pēc projekta beigām, “Vidzeme iekļauj” sociālo pakalpojumu eksperte Laine Zālīte skaidroja, ka bērniem ar funkcionāliem traucējumiem saņemot individuālajām vajadzībām atbilstošus pakalpojumus, notiek būtiskas pozitīvas izmaiņas viņu garīgajā un fiziskajā attīstībā. Savukārt atbalsts šo bērnu vecākiem ir būtisks, jo tieši vecāki ir galvenais resurss atbalsta sniegšanā saviem bērniem. “Daļai vecāku ir nepieciešams psihologa, psihoterapeita pakalpojums, lai mazinātu paššaustīšanu, izdegšanu, bērna diagnozes atzīšanu un pieņemšanu,  kā arī nozīmīgs ir atbalsta grupu pakalpojums,” uzsver L. Zālīte.

Savukārt pieaugušo ar garīga rakstura traucējumiem dzīve ir kļuvusi interesantāka, dienas ir kļuvušas piepildītākas ar jēgpilnu saturu, ir paplašinājies draugu un paziņu loks. Vecākiem, kuriem ir pieauguši bērni, kurus nevar atstāt bez uzraudzības, ir iespējas strādāt un dzīvot savu dzīvi, nevis ikdienu pakārtot jau pieaugušā bērna vajadzību nodrošināšanai. Pateicoties pakalpojumu pieejamībai, daļai pieaugušo ar psihiskajām saslimšanām ir mazinājusies nepieciešamība ārstēties psihoneiroloģiskajās slimnīcās.

Konferences laikā notikušajā paneļdiskusijā arī pašvaldību pārstāvji vērtēja deinstitucionalizācijas procesā paveikto. Klātesošie vienprātīgi pauda, ka projekts ir sakārtojis daudz procesu un šobrīd netiek apšaubīta nepieciešamība šādu pakalpojumu nodrošināšanai pašvaldību iedzīvotājiem. Diskusiju joprojām rada pakalpojumu nodrošināšanas pēctecība, kas atšķiras pašvaldību starpā.

Taujāti par to, vai pašvaldībās valda vienprātība lēmējvaras un izpilvaras starpā par sociālo pakalpojumu nodrošināšanu, Smiltenes novada pašvaldības priekšsēdētājs Edgars Avotiņš pārliecinoši uzsvēra, ka neskatoties uz sākotnēju aizķeršanos Smiltenes daudzfunkcionālā sociālo pakalpojumu centra izveidē, pašvaldība ir gatava pakalpojumu nodrošināšanai.

Deputāti ir devuši zaļo gaismu, līdz ar līguma parakstīšanu saprotam, ka parakstām saistības un šis pakalpojums tiks nodrošināts. Protams, izaicinājumi būs gana lieli, jo arī mēs līdz galam neapjautām, cik šis pakalpojums kopumā izmaksās no pašvaldības budžeta, kad Eiropas atbalsta periods beigsies, bet esam teikuši, ka šāda veida pakalpojumu mūsu novada iedzīvotājiem nodrošināsim. Iespējams, arī kādam no ārpuses.  Virzāmies šajā virzienā skaidri,” uzsvēra E. Avotiņš.

Viņš pauda pārliecību, ka, nodrošinot sociālos pakalpojumus cilvēkiem ar invaliditāti vai viņu tuviniekiem, piemēram, bērnu ar invaliditāti vecākiem, ilgtermiņā pašvaldība atslogo arī valsts budžetu, ja cilvēki spēs labāk parūpēties par sevi – būt darba tirgū un integrēties sabiedrībā kopumā.

Paneļdiskusijas ierakstu iespējams noskatīties: https://ej.uz/nenuja

Kā ziņots, šobrīd pašvaldībās tiek izstrādāti saistošie noteikumi, kas turpmāk noteiks saņemamo pakalpojumu klāstu, to saņemšanas un apmaksas kārtību no 2024. gada.

Pasākums notika deinstitucionalizācijas projekta “Vidzeme iekļauj” ietvaros. Tā mērķis ir Vidzemes plānošanas reģionā palielināt ģimeniskai videi pietuvinātu un sabiedrībā balstītu sociālo pakalpojumu pieejamību cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem un bērniem ar funkcionāliem traucējumiem. Vairāk: http://www.vidzeme.lv/lv/projekti/vidzeme_ieklauj/info/ 

 

Informāciju sagatavoja: Ieva Upeniece, Vidzemes plānošanas reģions

Valmieras novadā deinstitucionalizācijas procesā paveikts daudz – radīti grupu dzīvokļi, dienas aprūpes centri Mazsalacā un Rūjienā, kā arī specializētās darbnīcas Naukšēnos.

Pavisam drīz durvis vērs jaunais daudzfunkcionālais sociālo pakalpojumu centrs "Solis" Rīgas ielā 53A, kurā varēs saņemt gan dienas aprūpes centra, gan specializēto darbnīcu pakalpojumus pieaugušajiem ar garīga rakstura traucējumiem, tāpat radoši darboties bērni ar funkcionāliem traucējumiem.


Režisors Kārlis Anitens kopā ar Valmieras grupu dzīvokļa iedzīvotājiem, Valmieras novada pašvaldības domes priekšsēdētāja Jāņa Baika pavadīti, devās aplūkot jaunā centra telpas jau savlaicīgi, un iztēloties, kā tur viss izskatīsies tad, kad apkārt rosīsies cilvēki.

Centrs "Solis" durvis vērs jau 2. janvārī! Laipni aicināti no plkst. 11:00 uz centra atklāšanas svētkiem!

Plašāk par sociālajiem pakalpojumiem Valmieras novadā:

Plašā lokā aizvadīti Vidzemes plānošanas reģiona organizētie projekta “Vidzeme iekļauj” noslēguma pasākumi pašvaldībās bērniem un pieaugušajiem ar invaliditāti.

Vairāk nekā 700 dalībnieki atminējās projekta aktivitātes un kopīgus mirkļus. Pasākumos Priekuļos, Madonā, Gulbenē, Smiltenē, Kocēnos pulcējās ģimenes, kurās aug bērni ar funkcionāliem traucējumiem, kā arī pieaugušie ar invaliditāti, lai atzīmētu projekta noslēgumu. Tas ir bijis nozīmīgs, jo kopīgi ar pašvaldībām nodrošinājis cilvēkiem dažādus un ļoti nepieciešamus sociālos pakalpojumus teju septiņus gadus.

Kopīgi ar mūziķiem Reini Reķi, Jāni un Leldi Rolmaņiem un citiem māksliniekiem dalībnieki iemēģināja prasmes perkusiju spēlē, sadziedājās, vakara gaitā baudīja dejas un kopīgus foto ar draugiem.

Paldies visiem par kopā būšanu!

    

 

Informāciju sagatavoja: Ieva Upeniece, Vidzemes plānošanas reģions

Kaspars ir jauns vīrietis, kurš dzīvo Cēsīs un jau vairāk nekā sešus mēnešus strādā algotu darbu, kopīgi ar kolēģiem pavada brīvo laiku un iegūst jaunus paziņas. Varētu pieņemt, ka minētās ir vienkāršas un pašsaprotamas lietas, tomēr ne visiem. Arī Kaspars tā nav dzīvojis vienmēr.

Kaspars bērnību pavadījis lauku mājās Cēsu novadā. Viņam ir divi brāļi, vecāki, suns Arguss un kaķi – Tarzāns un Minkijs, kā arī neliela saimniecība ar vistām, pāris govīm un teļu.

Kasparam ir II grupas invaliditāte un kā viņš atzīst – ceļš līdz pastāvīgai un stabilai darba vietai ir bijis izaicinošs. Izaicinošs tādēļ, ka gluži vienkārši atrast darbu ļoti ilgā laika posmā nav izdevies. “Man bijušas daudz darba intervijas, kur iespējamais darba devējs saka, ka piezvanīs, bet to neizdara. Lai atrastu darbu, esmu izsūtījis pat vairāk nekā 20 pieteikumus, galvenokārt mērķējot uz kokapstrādes uzņēmumiem, bet bez rezultāta,” stāsta Kaspars.

Savulaik daļēji attālināti viņš Sociālās integrācijas valsts aģentūras profesionālajā vidusskolā apguva galdnieka palīga arodu, kā arī mācību procesā guva pirmo darba pieredzi, darbojoties praksē kokapstrādes uzņēmumā.

Biedrības “Cerību spārni” Sociālo pakalpojumu vadītāja Cēsīs un Spārē Vineta Zariņa ar Kasparu iepazinās, strādājot kā sociālā darbiniece atbalsta centrā “Pērle”. Viņa atminas: “Ierodoties darboties centrā “Pērle”, Kaspars bija ļoti motivēts strādāt, atrast darbu, vēlējās patstāvīgu dzīvi, iespēju sevi nodrošināt. Tajā pašā laikā viņš bija nedaudz iepriekš neveiksmīgo darba meklējumu sagrauts.”

Kaspars agrāk darbojās “Pērles” specializētajās darbnīcās. Lai diena būtu interesantāka, tā sastāvēja no dažādām nodarbībām. Kaspars darbojās šūšanas, keramikas nodarbībās, zīmēja. Viņš gan uzsver, ka nejūt sevī mākslinieku, tomēr svarīga loma ir darbnīcu vadītājiem, kas spēj ieinteresēt un motivēt  pamēģināt kaut ko līdz šim nedarītu.

Šobrīd Kaspars patstāvīgi dzīvo grupu dzīvoklī Cēsīs un savs miteklis ir viena no viņa vēlmēm jau ilgi. Dzīvojot grupu dzīvoklī, Kaspars gan piedalās grupu dzīvokļa darbinieku un dalībnieku dažādos organizētos pasākumos un ekskursijās, gan mīl laiku pavadīt arī vienatnē – pats gatavojot ēst, atpūšoties pēc darba dienas.

Kā uzsver V. Zariņa, nozīmīgs brīdis Kaspara dzīvē bijusi tikšanās ar uzņēmējiem Cēsīs, ko palīdzēja organizēt projekta “Vidzeme iekļauj” pārstāvji. Tā ietvaros vairākiem atbalsta centra “Pērle” dalībniekiem piemeklēta tikšanās uzņēmumā SIA “Ewart Woods”, kura pamatdarbība saistīta ar dažādu interjera priekšmetu izgatavošanu no koka un metāla. Sarunā piedalījās arī Kaspars un tieši viņam šī tikšanās rezultējās reālā darba piedāvājumā.

Stāstot par savu darba ikdienu šobrīd, Kaspars ir mierīgs un gandarīts. Ap gadu miju Kaspars jau dodas pirmajā pelnītajā darba atvaļinājumā. Viņš strādā nepilnu darba laiku piecas dienas nedēļā un tā ir viņa izvēle. Kaspars ar lepnumu stāsta, ka viņš ir viens no ķēdes posmiem ceļā uz gatavu produktu. Ikdienā viņa pienākumi ir saistīti ar dažādu detaļu apstrādi koka un metāla izstrādājumiem, ko gatavo uzņēmumā. Reizēm darba uzdevumi pamainās un tas Kasparu iepriecina, lai arī viņš jūtas labi, darot vienkāršus un zināmus darbus. Kaspars priecājas par to, ka aug profesionāli, sevišķi, kad uztic sarežģītākas lietas.

Tāpat Kasparu ļoti iepriecina darba kolektīvs, kopīgas aktivitātes un svētkus svinēšana. Aizvadīti pirmie pasākumi, kopīgi spēlējot disku golfu, un gaidāmi dažādi citi svētku pasākumi.

Uzņēmuma “SIA Ewart Woods” dizaineris Pēteris Ločmelis, kurš ir arī Kaspara tiešais darbu vadītājs,  ir pārliecināts – ikvienam ir iespējams atrast piemērotu darbu, būtiskākais ir dot iespēju: “Katram cilvēkam ir savs darbs. Jā, iespējams, ne visi var darboties ar kokapstrādi un instrumentiem. Ticu, ka ikvienā uzņēmumā var piemeklēt atbilstošu darbu.

Viena no būtiskākajām lietām, ko vērtē uzņēmumā, pieņemot jaunus darbiniekus – spēja komunicēt un ievērot darba drošību, lai neapdraudētu sevi un apkārtējos. “Iespējams, sākotnēji zināms iecietības līmenis ir mazliet jāpaceļ, jo sākumā jebkurš cilvēks var būt nobijies, arī dēļ iepriekšējas negatīvas pieredzes. Skaidrs arī tas, ka ne visi stāsti ir tik sekmīgi, algojot jaunus darbiniekus, arī cilvēkus ar invaliditāti. Ieteikums nebaidīties, iespējams, skan muļķīgi, bet tā arī domāju – nevajag dzīvot savos aizspriedumos, kamēr tie nav pierādījušies. Nepieciešams dot iespēju un saprast, vai tavs pieņēmums ir pamatots,” iesaka P. Ločmelis.

Projekta “Vidzeme iekļauj” komanda izsaka pateicību uzņēmuma SIA “Ewart Woods” vadībai un darbiniekiem par atsaucību un iespējas rašanu Kasparam strādāt.

Publikācija tapusi deinstitucionalizācijas projekta “Vidzeme iekļauj” ietvaros. Tā mērķis ir Vidzemes plānošanas reģionā palielināt ģimeniskai videi pietuvinātu un sabiedrībā balstītu sociālo pakalpojumu pieejamību cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem un bērniem ar funkcionāliem traucējumiem. Vairāk: http://www.vidzeme.lv/lv/projekti/vidzeme_ieklauj/info/ 

Informāciju sagatavoja: Ieva Upeniece, Vidzemes plānošanas reģions

Jaunā gada sākumā, 2. janvārī ikviens aicināts uz Valmierā deinstitucionalizācijas procesa ietvaros jaunizveidotā atbalsta centra “Solis” svinīgo atklāšanu. Centrs nodrošinās sociālos pakalpojumus gan pieaugušajiem, gan bērniem ar invaliditāti.

Atbalsta centrā “Solis” Rīgas ielā 53A darbosies dienas aprūpes centrs un specializētās darbnīcas pieaugušajiem ar garīga rakstura traucējumiem, kā arī dienas aprūpes centrs un sociālās rehabilitācijas pakalpojumu centrs bērniem ar funkcionāliem traucējumiem.

Šobrīd centra  plašās telpas labiekārtotas un ierīkots dienas aprūpes centrs pieaugušajiem ar garīga rakstura traucējumiem. Tajā varēs apgūt dažādas ikdienā noderīgas prasmes, atbilstoši cilvēku individuālajām vajadzībām. Paredzēts, ka specializētajās darbnīcās pieaugušie varēs apgūt šūšanas, izšūšanas, aušanas un kokapstrādes prasmes.

Savukārt dienas aprūpes centrs bērniem nodrošinās bērnu aprūpi, pieskatīšanu, brīvā laika saturīgu pavadīšanu, dažādu prasmju apguvi, fiziskas un mākslinieciskas aktivitātes katru darba dienu no plkst. 13:00-17:00. Nepieciešamības gadījumā, piemēram, skolēnu brīvlaikos, pakalpojums tiks nodrošināts visas dienas garumā.

Sociālās rehabilitācijas pasākumu īstenošanā centrs sadarbosies ar dažādiem speciālistiem – ABA terapeitu, mākslas terapeitu, smilšu terapeitu, psihologu un citiem speciālistiem.

Pakalpojumus varēs saņemt ar Valmieras novada Sociālo lietu pārvaldes izsniegtu nosūtījumu.

Atklāšanas pasākumā, kas notiks 2. janvārī no plkst. 11:00, būs iespēja iepazīties ar centra telpām, kā arī aprunāties ar tā pārstāvjiem. Saziņai: centra vadītāja Ina Miķelsone, ina.mikelsone PIE samariesi PUNKTS lv, 29289487.

Pakalpojumus centrā nodrošinās biedrība "Latvijas Samariešu apvienība" sadarbībā ar Valmieras  novada pašvaldību.

Vairāk par centru projekta “Vidzeme iekļauj” ietvaros izveidotajā video: https://www.youtube.com/watch?v=D7oSYg8vjMY&t=1s

Publikācija tapusi deinstitucionalizācijas projekta “Vidzeme iekļauj” ietvaros. Tā mērķis ir Vidzemes plānošanas reģionā palielināt ģimeniskai videi pietuvinātu un sabiedrībā balstītu sociālo pakalpojumu pieejamību cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem un bērniem ar funkcionāliem traucējumiem. Vairāk: http://www.vidzeme.lv/lv/projekti/vidzeme_ieklauj/info/

Informāciju sagatavoja: Ieva Upeniece, Vidzemes plānošanas reģions

Projektā “Vidzeme iekļauj” septiņos gados paveikts daudz. Vairāk nekā 1000 vidzemnieku dzīve ir mainījusies. Deinstitucionalizācija ir ilgstošs process un nemitīgi mainīgs, lielā mērā procesā vadoties pēc cilvēku vajadzībām.

Noslēguma pasākumā decembra sākumā projekta “Vidzeme iekļauj” vadītāja Ina Miķelsone atklāja, ka šobrīd Vidzemē visi pakalpojumi ir atbilstoši tai vietai un cilvēkiem, kam tie ir veidoti, bet tie atšķiras no tiem, kādi tika saskatīti vairākus gadus atpakaļ, uzsākot projektu. Tas gan nenozīmē, ka tie ir sliktāki. “Laikā, kad sapņojām par to, kā visam ir jānotiek, mūsu galvās bija lieli sapņi, diezgan maz sapratām realitāti. Galvenā atšķirība izsapņotajam no tā, kas ir realitātē, ir tā, ka šie pakalpojumi ir izveidoti tieši tādi, kas der katrai konkrētajai vietai, cilvēkiem. Pakalpojumi, kuros atbalstu sniedz tieši tie speciālisti, kuri ir tajā vietā ar savām zināšanām un izpratni, ar vēlmi darīt labāk un palīdzēt. Protams, šie pakalpojumi ir arī atkarīgi no kopīga sabiedrības izpratnes viedokļa raugoties, arī lēmēju.”

Par radītās atbalsta sistēmas nozīmīgumu runā paši iesaistītie cilvēki. Sociālo pakalpojumu eksperte Laine Zālīte uzsvēra – ja arī reizēm cilvēks nemāk vārdos paust, kas ir mainījies, par to liecina izmaiņas viņa dzīvē. “Runājot ar cilvēkiem, kuri saņem atbalstu – viņi ir bezgala pateicīgi. Pasakot, mana dzīve ir interesanta, man ir jauni draugi, es mācos gatavot puķu podu, tas ir daudz, un parāda – ikdiena ir mainījusies. Cilvēki ir ļoti pateicīgi, ka ir jaunas mājas, ka ir iespēja iet uz dienas aprūpes centru un darbnīcām, radīt ko jaunu, doties ekskursijās.

Vairāk par noslēguma pasākumā pārrunāto: VIDEO 

Projekta “Vidzeme iekļauj” komanda pateicas ikvienam sadarbības partnerim, kā arī pakalpojumu dalībniekiem par kopīgi radīto un pavadīto laiku!

Ja kaut kas noslēdzas, tas ir sākums kaut kam  jaunam! Tādēļ – uz satikšanos!

Projekta komanda: Ina, Laine, Laura, Dace, Signe, Ieva