Arhīva kalendārs

« October 2023 »
MonTueWedThuFriSatSun
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 

Vidzemes plānošanas reģions spēris pirmo soli investīciju piesaistes kampaņas sagatavošanā. Izstrādāta Vietējo un ārvalstu investīciju piesaistes stratēģija Vidzemes plānošanas reģiona prioritārajām viedās specializācijas jomām 2022.-2027. gadam. Tās uzdevums ir veidot pamatu, lai ārvalstu investorus uzrunātu efektīvi un mērķtiecīgi. Ar stratēģiju iepazīties iespējams ŠEIT.

Viedās specializācijas jomas ir noteiktas Vidzemes plānošanas reģiona Viedās specializācijas stratēģijā 2022. – 2030. gadam, kurā par prioritārajām izvirzītas: kokapstrāde, iekļaujot mēbeļu ražošanu; pārtikas un dzērienu ražošana; mežsaimniecība; lauksaimniecība, iekļaujot lopkopību; zilā bioekonomika, iekļaujot zivsaimniecību – visas tehnoloģiju un eksporta ietilpīgas, ilgtspējīgas.

Savukārt, analizējot potenciālo investoru izcelsmi, kā ārējās tiešo investīciju piesaistes mērķa valstis definētas: Igaunija, Vācija, Somija, Ķīna, Zviedrija, Dānija, Norvēģija, ASV, Nīderlande, Austrija, Lielbritānija, Lietuva, Dienvidkoreja, katrā no viedās specializācijas jomām nosakot atšķirīgas valstis ar augstu prioritāti.

Kopumā investīciju piesaistes stratēģijā paredzēts popularizēt 14 investīciju piesaistes teritorijas, katru no tām attiecinot uz kādu no prioritārajām viedās specializācijas jomām un ievērojot vienlīdzības principu starp visiem Vidzemes plānošanas reģionā ietilpstošajiem novadiem. Šī stratēģija kalpos kā pamats mārketinga kampaņai, kā ietvaros tiks izstrādāta Vidzemes uzņēmējdarbības vides atpazīstamības zīme, investīciju piesaistes video un digitāls informatīvs materiāls. Ar dažādiem komunikācijas rīkiem Vidzeme tiks reklamēta kā investoriem pievilcīgs reģions.

Stratēģija izstrādāta Vidzemes plānošanas reģiona Vidzemes uzņēmējdarbības centra projekta “Uzņēmējdarbības atbalsta pasākumi Vidzemes plānošanas reģionā” ietvaros, ko līdzfinansē Islande, Lihtenšteina un Norvēģija, izmantojot EEZ grantus.

Strādājam kopā konkurētspējīgai Eiropai!

Vairāk informācijas: Lienīte Priedāja-Klepere, uzņēmējdarbības eksperte Vidzemes plānošanas reģionā, lienite.priedaja PIE vidzeme PUNKTS lv 


Kopš pavasara Vidzemes plānošanas reģions īstenojis vairāku pasākumu kopumu – “Vīru brokastis”, tajos pulcējot sociālā darba speciālistus – vīriešus, kuri ikdienā strādā ar cilvēkiem ar invaliditāti. Aktivitātes kalpojušas par platformu vērtīgai pieredzes apmaiņai par šobrīd sociālajā darbā aktuālo un jaunu kontaktu dibināšanai, kas lietderīgi turpmākajā darbā.

Katrs no trim pasākumiem tematiski veltīts dažādām tēmām, kur vienā no tiem tika runāts par komandas nozīmi sociālo pakalpojumu sniegšanā, citā – par kvalitatīvu produktu radīšanu kopīgi ar cilvēkiem ar invaliditāti. Savukārt noslēdzošajā pasākumā “Vīru brokastis” runāts par sociālo uzņēmējdarbību kā vienu no veidiem, kā specializētajās darbnīcās ražotos produktus realizēt.

Dienas aprūpes centrā un specializētajās darbnīcās Gulbenes novadā notikušajā pasākumā ar savu stāstu par sociālā uzņēmuma dibināšanu dalījās uzņēmuma SIA "4 vēji" vadītājs Arnis Vējš. Uzņēmumā kopā ar Daudzfunkcionālā sociālo pakalpojumu centra “Laipa” dalībniekiem piedāvā sagatavot dažādus produktus – ziepes, to komplektus dāvanām, keramikas krūzes, bļodas un citus rokdarbus. Produkti ir roku darbs, ko specializētajā darbnīcā un sociālā uzņēmuma ražotnē izgatavo cilvēki ar invaliditāti.

 A. Vējš dalījās pārdomās par sociālā uzņēmuma vadīšanu. Viņš uzsvēra, ka, iesaistot nodarbinātībā cilvēkus ar garīga rakstura traucējumiem, iespējams sasniegt labus rezultātus, bet būtiska ir elastība – sapratne un spēja ievērot, kā arī ņemt vērā katra individuālās spējas un prasmes, darba tempu un citus faktorus.

Ikvienā no pasākumiem “Vīru brokastis” dalībnieki darbojās praktiski un arī noslēdzošais pasākums nebija izņēmums. Tā laikā rekordātri tapa pamatīgas koka šūpoles, ko turpmāk izmantos sociālo pakalpojumu Gulbenē iedzīvotāji. Gulbenes specializēto darbnīcu koka darbnīcu nodarbību vadītājs Elmārs Liniņš, kurš ikdienā strādā ar cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem un māca viņiem amata prasmes, piedalījies visos pasākumos un saka, ka ļoti vērtīgi bijis uzzināt par līdzīgu pakalpojumu darbību. “Iespēja aprunāties un uzzināt dažādos skatījumus no citiem vīriem, kuri strādā šādās darbnīcās, bija visvērtīgākais. Ikdienā darbojamies šeit un reizēm pat nezinām to mērogu, kādi un cik daudz dažādu šādu vajadzīgu pakalpojumu ir apkārt. Uzzinājām, kā citur darbs tiek organizēts, kāda ir ikdiena. Interesanti bija uzzināt, kādus produktus gatavo citās darbnīcās. Man šobrīd nav tik saistoša sociālās uzņēmējdarbības tēma, jo es pats neredzu iespēju to attīstīt bez kādas jau esošas un peļņu nesošas pamatdarbības formas, savukārt patika idejas par labu produktu ražošanu. Pirmajā nodarbībā kopīgi veidojām pārvietojamas augu kastes, saredzu, ka mēs varētu tādas līdzīgas izveidot.

Pasākumos piedalījās dažādi speciālisti – gan pašvaldību sociālo dienestu pārstāvji, sociālo pakalpojumu vadītāji, gan specializēto darbnīcu nodarbību vadītāji. Papildus ikvienā pasākumā aicināti līdzdarboties bija sociālo pakalpojumu izmantotāji – cilvēki ar invaliditāti.

Jau ziņots, “Vīru brokastis” organizētas, lai stiprinātu vīriešu lomu sociālā darba jomā, kā arī veicinātu vērtīgu gūtās pieredzes apmaiņu sociālo pakalpojumu sniegšanā cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem. Sociālā darba joma ir viena no tām, kur vīriešu speciālistu īpatsvars ir nesalīdzināmi mazāks, salīdzinot ar sieviešu skaitu. Tomēr gan Vidzemē, gan citviet Latvijā ir sociālā darba speciālisti, kuri daļu savas ikdienas, papildus pamatdarbam, vai visu laiku un profesionālo darbību velta darbam ar cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem, tajā skaitā, strādājot sabiedrībā  balstītos sociālajos pakalpojumos. 

Pasākumi notika deinstitucionalizācijas projekta “Vidzeme iekļauj” ietvaros. Tā mērķis ir Vidzemes plānošanas reģionā palielināt ģimeniskai videi pietuvinātu un sabiedrībā balstītu sociālo pakalpojumu pieejamību cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem un bērniem ar funkcionāliem traucējumiem. Vairāk: http://www.vidzeme.lv/lv/projekti/vidzeme_ieklauj/info/

Informāciju sagatavoja: Ieva Upeniece, Vidzemes plānošanas reģions

Otro gadu Vidzemē notikušajos pasākumos Iekļaujošās nedēļas ietvaros ikvienam bija iespēja ielūkoties sabiedrībā balstītu sociālo pakalpojumu ikdienā, kurus izmanto cilvēki ar invaliditāti. Lai arī projekta “Vidzeme iekļauj” ietvaros pasākumi notika noslēdzošo reizi, jo noslēdzas arī vērienīgais projekts, vairāki sociālo pakalpojumu pārstāvji saredz iespēju un arī motivāciju turpināt šo Vidzemes plānošanas reģiona aizsākto iniciatīvu arī turpmāk.

Šogad nedēļas laikā aizvadīti pavisam 16 pasākumi dažādos sabiedrībā balstītos sociālajos pakalpojumos Vidzemē – specializētajās darbnīcās, dienas aprūpes centros un grupu dzīvokļos.

Radošajā dienā Rūjienas dienas aprūpes centrā un grupu dzīvokļa pakalpojumā viesi darbojās koka un dekupēšanas nodarbībās, savukārt par muzikālo  pārsteigumu parūpējās Arturs Gruzdiņš. Sadraudzības dienā Atbalsta centrā “Pērle” Cēsīs notika gan dažādas darbnīcas, gan kopīgs koncerts ar Cēsu Kultūras centra jaukto kori “Vidzeme”. Arī paši Centra dalībnieki bija sagatavojuši siltus muzikālus priekšnesumus.

Alūksnes novada dienas aprūpes centrs un specializētās darbnīcas kopīgi ar biedrību “Brīnummāja” aicināja iepazīt centru un tā dalībniekus, pie reizes baudīt zinātnes šovu kopā ar "Labaratorium", piedalīties aušanas nodarbībā ar Alūksnes Kultūras centra Tautas lietišķās mākslas studijas “Kalme” meistariem. Savukārt Valmieras pusē Fonds "Iespēju tilts" aicināja uz Miķeļdienas tirdziņu, piedāvājot iegādāties dažādus gardumus.

Grupu mājā Tirzā un Valkā, un dienas aprūpes centrā Mazsalacā dienas laikā notika dažādi radošuma paraugdemonstrējumi – košu ziepju izgatavošana, dāvanu maisiņu apgleznošana, gardas zupas vārīšana uz ugunskura. Pasākumā Valkā par muzikālo piesātinājumu rūpējās dziedātājs Ainars Bumbieris.

Pasākumā Madonas sociālajos pakalpojumos Madonas Bērnu un jauniešu centra jaunieši priekšnesumā demonstrēja, cik sarežģīta ir improvizācijas māksla. Savukārt specializētajās darbnīcās “Mazaldari” Naukšēnos notika bareljefa nodarbības, kur ikvienam bija iespēja izveidot sev suvenīru uz ģipša flīzēm ar dabīgo augu nospiedumiem un baudīt ārā gatavotu ēdienu. Dienas aprūpes centrs un specializētās darbnīcas Gulbenē piedāvāja radošu darbošanos dažādās darbnīcās.

Grupu dzīvokļos Valmierā notika sveču liešana, picu baudīšana, kā arī īpašo uzņēmuma “Labas saknes” saldu un sāļu našķu degustēšana, kā arī rokas iemēģināšana veselīgu saldumu gatavošanā pašiem. Īpašais viesis – perkusiju meistars un bundzinieks Reinis Reķis novadīja dinamisku mūzikas nodarbību.

Grupu mājas Cēsīs iedzīvotājiem un viesiem notika dažādas lielformāta āra spēles, triki, kā arī muzikāli priekšnesumi mūziķa Kaspara Gulbja izpildījumā. Savukārt dienas aprūpes centru “Veseta” Kalsnavas pagastā bija pārņēmuši sulīgi smiekli un burvju triki, kā arī akustiskais solo dziedātāja Didža Meldera izpildījumā.

Specializētās darbnīcas “Kārkli” pārstāvji bija padomājuši par izaicinošu nodarbi ikvienam, kas paslēpusies zem nosaukuma "Sasien pats", kā arī par gardu pusdienu zupu – bumbiņzupu. Par mūziku rūpējās dīdžejs – DJ SAIRAM. Dienas aprūpes centrā “Eglāji” Indrānu pagastā notika radošas nodarbes ziepju un sveču liešanas darbnīcās. Smaidu apmeklētāju sejās radīja Latvijas Nacionālā teātra aktrises Indras Burkovskas teatrāli radošā improvizācija.

Savukārt pakalpojumos Spāres muižā bija iespēja uzzināt vairāk par mākslas terapiju, Canis terapiju un piedalīties tajās, kā arī nu jau par tradīciju kļuvušais dažādu izstrādājumu tirdziņš.

Kā uzsvēra biedrības “Cerību spārni” vadītāja Eva Viļķina: “Aprunājoties ar citiem pakalpojumu sniedzējiem no Smiltenes, Alūksnes, Gulbenes, Valkas novadiem, vienojāmies šādu tradīciju turpināt un arī 2024. gadā, kopīgi organizēt satikšanos un tirdziņu. Iespējams, mazliet mainīsim norises laiku, jo par tradīciju ir kļuvis arī lietus mūsu pasākuma laikā.

Iekļaujošā nedēļa ir pasākumu kopums, kas nedēļas laikā vienlaicīgi notiek vairākās vietās Vidzemē, kad ikviens var ielūkoties un mazliet vairāk izprast sabiedrībā balstītu sociālo pakalpojumu ikdienu. Šo aktivitāšu mērķis ir vērst plašākas sabiedrības uzmanību uz līdz šim paveikto dažādu nepieciešamu pakalpojumu izveidē pieaugušajiem ar garīga rakstura traucējumiem un bērniem ar funkcionāliem traucējumiem, kas noris valstī īstenotā deinstitucionalizācijas procesa ietvaros.

Vidzemes iekļaujošo nedēļu kā pasākumu kopumu organizēja Vidzemes plānošanas reģions projekta “Vidzeme iekļauj” ietvaros sadarbībā ar pašvaldībām un nevalstiskajām organizācijām. Projekta mērķis ir Vidzemes plānošanas reģionā palielināt ģimeniskai videi pietuvinātu un sabiedrībā balstītu sociālo pakalpojumu pieejamību pieaugušajiem ar garīga rakstura traucējumiem un bērniem ar funkcionāliem traucējumiem. Vairāk Vidzemes plānošanas reģiona mājas lapā.

Informāciju sagatavoja: Ieva Upeniece, Vidzemes plānošanas reģions

Šobrīd Smiltenē top nozīmīgi sabiedrībā balstīti sociālie pakalpojumi. Plānots, ka jau šī gada nogalē Smiltenē, Dakteru ielā 14A atklās vērienīgu daudzfunkcionālo sociālo pakalpojumu centru.

Tajā plānots izveidot dienas aprūpes centru un specializētas darbnīcas pieaugušajiem ar garīga rakstura traucējumiem, dienas aprūpes centru bērniem un sociālās rehabilitācijas centru, kur bērni ar funkcionāliem traucējumiem saņems sociālās rehabilitācijas pakalpojumus.

Lai gan pakalpojums vēl tikai top, jau šobrīd cilvēki saņem sociālās rehabilitācijas pakalpojumus - citās pašvaldībās, citās rehabilitācijas pakalpojumu vietās.

Smiltenietis Uldis Lauris ir aktīvs pilsētas iedzīvotājs, kurš labprāt zīmē, fotografē un nodarbojas ar riteņbraukšanu. Viņš ir viens no tiem, kurš ļoti gaida jaunā centra atvēršanu, lai dažādus nepieciešamos pakalpojumus saņemtu plašākā klāstā un arī šeit pat – savā dzimtajā pilsētā.

Kamēr sociālo pakalpojumu centrs un grupu dzīvokļi Smiltenē vēl tikai top, Uldis ik pa laikam ikdienā dodas uz “Kārkliem” Drustu pagastā, lai darbotos specializētajās darbnīcās. “Kārklos” darbojas gan koka apstrādes, gan māla apstrādes darbnīcas, tāpat pieejami grupu dzīvokļi. Līdz brīdim, kamēr Smiltenes pakalpojumi sāks pilnvērtīgi darboties, Uldis apsver iespēju arī apmesties uz dzīvi grupu dzīvoklī “Kārklos”.  

Aicinām doties nelielā ceļojumā kopīgi ar Uldi un režisoru Kārli Anitenu, lai iepazītos ar jau paveikto Smiltenē un uzzinātu vairāk par Ulda šī brīža gaitām.

Laika posmā no 2023. gada 3. novembra līdz 2024. gada 19. janvārim norisināsies vebināru cikls “Pašvaldību darbinieku efektīva komunikācija publisko pakalpojumu sniegšanā pēc administratīvi teritoriālās reformas", kurā savas komunikācijas prasmes stiprinās teju 300 Vidzemes pašvaldību speciālisti. Vebināru cikls tiek organizēts ar mērķi atbalstīt pašvaldību speciālistus, stiprinot viņu zināšanas un prasmes, lai pašvaldībās sniegtie pakalpojumi būtu kvalitatīvi, kamēr paši speciālisti apzinātos savu lomu un nozīmi pašvaldības ikdienas darba nodrošināšanā.

Tiešsaistes nodarbībās tiks aplūkotas tēmas, kas skars komunikācijas jautājumus apvienojumā ar  misijas un mērķu izpratni ikdienas darbā, individuālo un kolektīvo atbildību pašvaldības mērķu sasniegšanā, lojalitāti, atbildību un motivāciju. Liela uzmanība tiks pievērsta efektīvai e-pastu komunikācijas praksei.

Pašvaldību speciālisti tiksies sešas reizes; mācību nodarbības tiešsaistē vadīs uzņēmuma “WIN partners” treneru komanda.

Sākotnēji mācības bija paredzētas pašvaldību darbiniekiem, kuru ikdienas darba pienākumi saistīti ar uzņēmējdarbības atbalstu, attīstību un veicināšanu, tomēr papildus uz mācībām pašvaldības deleģējušas speciālistus, kuri ikdienā strādā ar ceļu infrastruktūras, izglītības, sociālās jomas un drošības un kārtības jautājumiem pašvaldībā. Jomas, kurās jāstiprina speciālistu zināšanu kapacitāte, noteiktas pašvaldību kopējā balsojumā. Mācības tiks organizētas arī pašvaldību izpilddirektoriem un viņu vietniekiem, pilnveidojot pārmaiņu vadības prasmes un atbalstot vadītājus dažādu risinājumu meklējumos.

Kā atzinuši pašvaldību pārstāvji – administratīvi teritoriālā reforma līdzi nesusi virkni izaicinājumu, t.sk. gan ārējā, gan iekšējā komunikācijā, ietekmēta sadarbības kvalitāte, t.sk. arī darbinieku motivācija. Secināts, ka nereti pašvaldību darbiniekiem ir atšķirīga izpratne par pašvaldības misiju un darbības mērķiem, trūkst piederības sajūta jaunajam novadam, ir šķietami pazaudēta identitātes sajūta, kas pastarpināti ietekmē arī pašvaldību publisko pakalpojumu sniegšanas kvalitāti un efektivitāti.

Vebināri tiek organizēti Eiropas Savienības Latvijas Atveseļošanas un noturības mehānisma plāna investīcijas 3.1.1.2.i. “Pašvaldību kapacitātes stiprināšana to darbības efektivitātes un kvalitātes uzlabošanai” ietvaros. Projekta mērķis ir celt pašvaldību kapacitāti to darbības efektivitātes un kvalitātes uzlabošanai administratīvi teritoriālās reformas kontekstā, lai pašvaldības spētu nodrošināt tām likumos noteikto autonomo funkciju izpildi salīdzināmā kvalitātē un pieejamībā, kā arī spētu sniegt iedzīvotājiem kvalitatīvus pakalpojumus par samērīgām izmaksām atbilstoši aktuālajām demogrāfiskajām tendencēm. Projekta ietvaros Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija kā finansējuma saņēmējs veiks publisko pakalpojumu novērtējumu, lai noskaidrotu, ar kādiem izaicinājumiem pašvaldības sastopas ikdienā un kādos jautājumos tām būtu nepieciešams stiprināt savu kapacitāti. Savukārt plānošanas reģioni, balstoties uz identificētajiem problēmjautājumiem, līdz pat 2026. gada vidum organizēs kapacitāti stiprinošus pasākumus – mācības, seminārus, pieredzes apmaiņas vizītes u.c. aktivitātes. 

Vairāk par projektu var uzzināt >> ŠEIT

Jautājumiem: Ieva Dzalbe, projekta koordinatore Vidzemes plānošanas reģionā, ieva.dzalbe PIE vidzeme PUNKTS lv, t. 25491165.

Informāciju sagatavojusi: Anita Āboliņa, galvenā komunikācijas speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, anita.abolina PIE vidzeme PUNKTS lv, t. +371 29454752.