Arhīva kalendārs

« September 2020 »
MonTueWedThuFriSatSun
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 

Arvien kuplākā skaitā ģimenes atgriežas uz dzīvi Latvijā – visvairāk mūsu tautieši uz pastāvīgu dzīvi Vidzemē atgriezušies no tādām valstīm kā Lielbritānija (198 ģimenes jeb 579 cilvēki), Īrija (49 ģimenes jeb 105 cilvēki) un Norvēģija (34 ģimenes jeb 103 cilvēki), liecina Vidzemes plānošanas reģiona apkopotā pēdējo divu gadu statistika.

Šo valstu topā ierindojas arī Vācija (25 ģimenes jeb 57 cilvēki), Nīderlande (14 ģimenes jeb 26 cilvēki), Dānija (5 ģimenes jeb 18 cilvēki), ASV (6 ģimenes jeb 15 cilvēki), Beļģija (5 ģimenes jeb 13  cilvēki) un Zviedrija (7 ģimenes jeb 12 cilvēki).

Līdz šim 2020. gada laikā visvairāk ģimenes atgriezās tādās Vidzemes pilsētās kā Valmiera (25 ģimenes jeb 57 cilvēki), Cēsis (19 ģimenes jeb 51 cilvēks), Priekuļi (7 ģimenes jeb 32 cilvēki), Valka (8 ģimenes jeb 28 cilvēki), Gulbene (7 ģimenes jeb 22 cilvēki) un citas.

Ģimenēm, kuras vēl tikai apsver iespēju atgriezties uz dzīvi Latvijā, vislielākā interese ir par Valmieru (79 ģimenes jeb 228 cilvēki), Cēsīm (75 ģimenes jeb 183 cilvēki), Gulbeni (23 ģimenes jeb 66 cilvēki), Alūksni (24 ģimenes jeb 64 cilvēki) un Priekuļiem (13 ģimenes jeb 57 cilvēki).

Vairāk nekā 11 gadus ārvalstīs ir pavadījušas 63 vidzemnieku ģimenes, 6-10 gadus 77 ģimenes, savukārt 25 ģimenes pavadīja 1-5 gadus ārpus Latvijas.

Lai veicinātu ģimeņu atgriešanos uz dzīvi Latvijā, Vidzemes plānošanas reģiona remigrācijas koordinatore kopumā sagatavojusi personalizētus piedāvājumus 383 ģimenēm jeb 1039 cilvēkiem atbilstoši cilvēku vajadzībām un interesēm remigrācijas informatīvā atbalsta projekta sākuma.

Jau šobrīd ar reģionālā koordinatora palīdzību ir atgriezušās 119 ģimenes jeb 338 cilvēki Vidzemes reģionā. Bez tam tuvāko gadu laikā reālu vēlmi atgriezties uz dzīvi atpakaļ Latvijā izrādījušas vēl 46 ģimenes jeb 139 cilvēki.

Vidzemes plānošanas reģions norāda, ka tas nebūtu bijis iespējams bez komandas darba – sadarbībā ar Vidzemes reģiona pašvaldībām, pašvaldību speciālistiem un kontaktpersonām, lai risinātu remigrācijas jautājumus novados.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) un Vidzemes plānošanas reģions realizē funkciju Diasporas likuma normu īstenošana  (Atbalsta pasākums remigrācijas veicināšanai "Reģionālās remigrācijas koordinators")”. Vidzemes reģionā remigrācijas koordinatora pienākumus veic Ija Groza, kontaktinformācija: e:pasts: ija.groza PIE vidzeme PUNKTS lv, Mob.t.: 29287585 

Informāciju sagatavoja:
Kaiva Upleja
Communications & Strategies
tel. nr. 27894799
kaiva.upleja PIE strategies PUNKTS lv

 

 

 

Sestdien, 19. septembrī no pulksten 9.00 līdz 11.00 Kārķu pagasta “Rudzīšos” notiks lauku labumu tirdziņš, kurā būs iespēja iegādāties dārza, meža un  virtuves labumus, baudīt  īstu lauku tirgus noskaņu.

Tirdziņā savu produkciju pārdos vietējie mājražotāji un mazpulcēni. Pasākuma laikā notiks Lielā labības maisa izloze, ikviens varēs baudīt “Rudzīšu” saimnieku Annas un Artura sarūpēto rudzu putru un rudzupuķu tēju, iesaistīties interesantā izzinošā spēlē “Pazīsti mani!”. Pasākumu ar košām dziesmām un meldiņiem kuplinās mūziķis Raitis Lapacinskis.

Pasākuma laikā būs iespējams apskatīt mini zoodārzu, ieejas maksa ziedojumi naudā vai graudā (kāds dārzenis zvēru dārza pagrabam vai maizes kukulītis).

Tirgotājus lūdzam pieteikties līdz 18. septembrim (mob.tālr. 29718433 Anna Tropa; 26068289 Sandra Pilskalne).

Lai andele un tirgotāji priecīgāki, aicinām uz tirgu nākt, braukt vai soļot, apģērbam izvēloties dārzeņu krāsas.

“Rudzīši” atrodas 1,2 km no pagasta centra, lai ērtāk nokļūt līdz tirgum “Rudzīšos”, kursēs autobuss pulksten 8.50 tautas nams – “Rudzīši”, pulksten 11.00 “Rudzīši” – tautas nams.

Aicinām pavadīt jauku dienu Kārķos!

Informāciju sagatavoja:
Sandra Pilskalne.

 

 

Jau otro gadu LIAA Madonas biznesa inkubators sadarbībā ar Madonas novada pašvaldību organizē nedēļu garu uzņēmējdarbības tēmai veltītu pasākumu ciklu “Madonas biznesa nedēļa”. 2020. gadā “Madonas biznesa nedēļa” notiks no 7. līdz 12. septembrim. Tās laikā 6 dienu garumā LIAA Madonas biznesa inkubatorā, Blaumaņa ielā 3 notiks dažādu nozaru semināri, varēs dzirdēt pieredzes stāstus un piedalīties diskusijās. Katra diena veltīta citai uzņēmējdarbības nozarei, kas tradicionāli plaši pārstāvēta tieši Latvijas reģionos.

Pirmdiena 7.09. kā ierasts būs diena, kas veltīta tēmai “Investīcijas, atbalsta instrumenti”. Visas dienas laikā plkst. 10:00 līdz 16:00 interesenti aicināti nākt uz LIAA Madonas biznesa inkubatoru, kur varēs tikties ar organizācijām un institūcijām, kuras piedāvā finansējuma piesaistes iespējas uzņēmējdarbībai. Dienas noslēgumā ar prezentācijām uzstāsies LIAA Klientu apkalpošanas nodaļa un SIA “Modul3“ – “Crovd Funding” un investīciju piesaistes iespējas.

Otrdiena 8.09. Plkst. 13:00 – 16:30 runāsim par tēmu “Informācijas tehnoloģijas” diena laikā būs gan klātiene, gan “online” lekcijas, bet dienas noslēgumā uzzināsim par ikdienā izmantojamiem un praktiskiem IT rīkiem, kas var palīdzēt kā maziem tā lieliem uzņēmējiem.

Trešdiena 9.09. veltīta tēmai “Pārtikas ražošana”. No plkst. 13:00 līdz 17:00 uzstāsies trīs lektori, kas runās par inovācijām pārtikas nozarē.  Sākumā par pārtikas produktu inovācijām un sabiedrības patēriņa tendencēm, dienas gaitā par iepakojumu tendencēm un inovācijām, kā arī par to, kā mūsdienās visefektīvāk strādā pārtikas produktu reklāma un mārketings.

Ceturtdiena 10.09. Būs viena no jaudīgākajām nedēļas dienām, jo veltīta tēmai “Kokapstrāde un kokrūpniecība”. Šajā dienā varēs tikties ar lektoriem no Latvijas Kokrūpniecības Federācijas, A/s “Latvijas Valsts meži” un Meža un koksnes produktu pētniecības un attīstības institūta “MEKA”. Bet diena noslēgsies ar diskusiju, ko moderēs Linda Grīnberga SIA “Latvāņi”.

Piektdien 11.09. No plkst. 10:00 līdz 17:00 runāsim par tēmu “Tūrisms un viesmīlība”. Uzstāsies gan tūrisma organizāciju pārstāvji, tai skaitā LIAA Tūrisma departamenta vadītāja Inese Šīrava, gan Latvijā labi zināmi tūrisma objektu vadītāji –“Pazust Latgalē” mājas, interaktīvs muzejs – “Šmakovkas muzejs” un atpūtas parks “AB Parks”.

Savukārt sestdien 12.09. tiksimies tradicionālajā pasākumā “Uzņēmēju parāde”, kas ir lielākā uzņēmēju izstāde un uzņēmēju tīklošanās pasākums reģionā.

Informāciju sagatavojusi:
Anete Urka
Vecākā projektu vadītāja
Madonas biznesa inkubators
Biznesa inkubatoru departaments
Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra

Tuvojoties jaunajam 2020./ 2021. mācību gadam, Smiltenes novada pašvaldība projekta Nr. 1.15/293 “Remigrācijas sekmēšanas pakalpojumi pašvaldībās” ietvaros sarūpējusi jaunus mācību materiālus latviešu valodas apguvei visām pašvaldības vispārizglītojošajām izglītības iestādēm un Smiltenes novada bērnu un ģimeņu atbalsta centram.

Lai veicinātu remigrantu ģimeņu bērnu integrāciju sabiedrībā, mācību procesā un izglītības iestādēs Smiltenes novada pašvaldība iegādājusies mācību līdzekļus valodas apguvei. Sarūpētie mācību līdzekļi satur daudzveidīgas metodikas, kuras sekmē klausīšanās, runāšanas prasmju attīstīšanu un pilnveido visus runas darbības veidus.

Iegādātie mācību materiāli ir piemēroti dažādām bērnu un jauniešu valodas prasmju pilnveidošanas vajadzībām, lai bērniem, kam ir valodas apguves barjeras, bilingvāli runājošiem bērniem, apmaiņas programmu bērniem no ārzemēm un bērniem, kas ir tikai mācību ceļa sākumā, varētu tikt sniegts nepieciešamais atbalsts un dažādas metodes, kā pilnveidot mācīšanās procesu, kā arī ieinteresētu mācību procesā.

Projekta ietvaros sarūpēti trīs mācību līdzekļi: spēle “Atver pasauli!”, didaktiskais izdales materiāls “Kabata” un valodas apguves uzdevumi “Karuselis”.

Mācību līdzeklis “Kabata”, sekmē klausīšanās un runāšanas prasmes, kā arī pilnveido visus runas darbības veidus, ar spēles “Atver pasauli!” palīdzību bērniem būs iespēja apgūt darbības vārdus, īpašības vārdus, dažādus sadzīvē nepieciešamus vārdus, ko kopīgi ar pedagogu vai paši savā starpā varēs izspēlēt četrās valodas apguves spēlēs un salikt septiņās puzlēs. Mācību līdzekļa “Karuselis” mērķis ir radīt pamatu valodas sistemātiskai apguvei, materiālu saturs aptver visus gadalaikus un sastāv no 12 tematiem, kuru nosaukumi ir vērsti uz bērna personību kā dabas un sociālās vides būtiskāko elementu. Katrā tematā mācību materiāls ir sadalīts atbilstoši valodas apguves uzdevumiem un ietver divas līdz trīs spēles, kurās tiek nostiprināta latviešu valodas saziņas prasme un sekmēta pareiza gramatisko formu lietošana.

Šī gada 25.augustā Palsmanes pagasta kultūras namā tika rīkots seminārs, kurā piedalījās 42 Smiltenes novada izglītības pedagogi un Latviešu valodas aģentūras pārstāvji, kas pastāstīja par  šo metodisko materiālu lietošanas nozīmi un palīdzēja pedagogiem izprast mācību līdzekļu lietošanas pamatus, lai tie tiktu izmantoti jēgpilni un mērķim, kam tie ir radīti. Palsmanes pirmsskolas izglītības iestādes vadītāja Birute Mežale atklāj: “Tā ir  brīnišķīga dāvana no Smiltenes novada pašvaldības, semināra ietvaros pedagogiem radās pavisam cits priekšstats par šo mācību līdzekļu lietošanu mācību procesā. Latviešu valodas aģentūras pārstāvji mācēja iedvesmot un motivēt pedagogus, lai tie mēģinātu izmantot dažādas pieejas valodas mācīšanas procesos, domāju visas Smiltenes novada vispārizglītojošās izglītības iestādes ir ieguvējas.”

Lai visiem bērniem ir pieejams atbalsts latviešu valodas apguvei, lai pedagogiem ir motivācija un prieks pilnveidot mācību procesu, lai Smiltenes novads turpina augt kā latviskākais Latvijas novads!

Projekts realizēts ar Vidzemes plānošanas reģiona izsludinātajā konkursā “Remigrācijas sekmēšanas pakalpojumi pašvaldībās” iegūto finansējumu. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) un Vidzemes plānošanas reģions realizē funkciju “Diasporas likuma normu īstenošana  (Atbalsta pasākums remigrācijas veicināšanai "Reģionālās remigrācijas koordinators")”.  Vidzemes reģionā remigrācijas koordinatora pienākumus veic Ija Groza, kontaktinformācija: e:pasts: ija.groza PIE vidzeme PUNKTS lv, Mob.t.: 29287585.

Informāciju sagatavoja,
Linda Beitika
Sabiedrisko attiecību speciāliste
E-pasts: linda.beitika PIE smiltene PUNKTS lv;
Mob.tel. 29613117
www.smiltene.lv

Viņiem piemīt milzīgas darbaspējas, un ticībā tam, ka izdosies, viņi pārliecina. Un izdodas! Viņuprāt, augt ir ļoti svarīgi. Viņi tic, ka iedomāto var izdarīt, kaut arī citi tam vēl nav noticējuši. Viņu spēks ir zinātkāre – izzināt, izstāstīt, izprast, izjust – un par visu priecāties, it kā tas vēl nebūtu bijis. Arī mieru viņi prot, kad doma kļūst stipra un skaista. Viņi spēj saķert tavu domu un pārvērst par pārdomu. Viņiem piemīt sirds siltums. Viņi dod, un nekas no tā neiet mazumā.

Goda un Gada valmieriešu sveikšana Valmierā ir skaista tradīcija, kad godinām līdzcilvēkus par ieguldījumu sabiedrības labā, nesavtīgu darbu, pilsētas attīstības veicināšanu un Valmieras vārda nešanu pasaulē. “Goda valmierietis 2020” un “Gada valmierietis 2020” apbalvojumiem, kas tiks pasniegti 14.novembrī, kandidātus aicinām pieteikt līdz 4.oktobrim.

Pieteikumu iespējams aizpildīt Valmieras pilsētas pašvaldības Apmeklētāju pieņemšanas centrā Lāčplēša ielā 2 vai aizpildīt elektroniski Valmieras pilsētas pašvaldības mājaslapas www.valmiera.lv sadaļā “Piesaki Goda un Gada valmierieti 2020” šeit. Iesniegumā jānorāda kandidāta vārds, uzvārds, pamatojums kandidatūras izvirzīšanai, kā arī pieteicēja vārds, uzvārds un kontaktinformācija. Tāpat jābūt pievienotai norādei, kurā kategorijā kandidāts tiek izvirzīts.

Apbalvojumu “Goda valmierietis” piešķir par sevišķiem nopelniem Valmieras labā, kas var izpausties valsts, sabiedriskajā, kultūras, izglītības, zinātnes vai saimnieciskajā darbā. Par nopelniem uzskatāms gan atsevišķs izcils darbs, gan ilgstoša, priekšzīmīga un panākumiem bagāta darbība. Apbalvojuma saņemšanai var pretendēt gan Valmieras pilsētas iedzīvotāji, gan personas, kuras dzīvo un darbojas citviet Latvijā vai ārvalstīs.

Savukārt apbalvojumu “Gada valmierietis” piešķir par nozīmīgu ieguldījumu valsts, pašvaldības, sabiedriskajā vai saimnieciskajā darbā, vērtējot pagājušajā gadā sasniegto. Apbalvojuma saņemšanai var pretendēt tikai Valmieras pilsētas iedzīvotāji.

Atbilstoši Valmieras pilsētas pašvaldības nolikumam (skatāms mājaslapas www.valmiera.lv sadaļā “Pašvaldība” – “Dokumenti” – “Nolikumi” – “Apbalvojumi”) “Par Valmieras pilsētas pašvaldības apbalvojumiem” pieteikumus izvērtēs un apstiprinās Valmieras pilsētas pašvaldības domes deputāti. Apbalvojumi tiks pasniegti Latvijas Republikas proklamēšanas dienai veltītā svētku norisē 14.novembrī.

Pērn par iedvesmošanu, kordziedāšanas tradīcijas sekmēšanu un attīstīšanu Valmierā, pirms 30 gadiem Valmieras Mūzikas skolā dibinot kora klasi un šo gadu laikā ar patiesu sirds gaišumu un atbildīgu darbu atdodot visu sevi bērnu un jauniešu muzikālajai izglītošanai, apbalvojums “Goda valmierietis” tika piešķirts diriģentei un koru mākslinieciskajai vadītājai Irēnai Zelčai.

Apbalvojumu “Goda valmierietis” par ilggadēju un teicamu darbu, esot SIA “ZAAO” valdes priekšsēdētājam un izveidojot parauguzņēmumu atkritumu apsaimniekošanā, vides prasību ievērošanā un iedzīvotāju izglītošanā atkritumu apsaimniekošanas jomā, saņēma arī SIA “ZAAO” bijušais valdes priekšsēdētājs Aivars Sirmais.

Par ieguldījumu Valmieras starptautiskās sadarbības veicināšanā ar Zviedriju (Solnu), apliecinot ticību neatkarīgai Latvijai, par palīdzības sniegšanu cilvēkiem ar invaliditāti, rosinot viņus būt pilntiesīgiem sabiedrības locekļiem, apbalvojums “Goda valmierietis” tika piešķirts Jurim Tāram (Georg Thars).

Apbalvojumu “Goda valmierietis” par ilggadēju izcilu darbu, 25 gadus vadot Valmieras pilsētas Dzimtsarakstu nodaļu, attīstot gan Dzimtsarakstu nodaļas piedāvājumu un stiprinot tradīcijas, gan ieviešot arī jaunus risinājumus, lai godinātu laulību tradīciju un stipru ģimeņu veidošanos, pērn saņēma Dzimtsarakstu nodaļas bijusī vadītāja Rita Viļumsone.

Par nesavtīgu ieguldījumu un sirdsdarbu, veicot virsmāsas pienākumus Vidzemes slimnīcā, kā arī esot ilggadējam asinsdonoram, par ko saņemts arī apbalvojums “Goda donors 2016”, par ziedošanos citu veselībai un dzīvībai, tituls “Goda valmierietis 2019” tika piešķirts Vidzemes slimnīcas Traumatoloģijas nodaļas virsmāsai Pārslai Sippo.

Savukārt apbalvojums “Gada valmierietis 2019” par ieguldījumu starptautiskajiem standartiem atbilstošas BMX trases izveidē Valmierā un Eiropas čempionāta BMX riteņbraukšanā rīkošanā, par Valmieras, BMX riteņbraukšanas popularizēšanu Latvijā un ārvalstīs tika piešķirts Latvijas Riteņbraukšanas federācijas padomes loceklim Edgaram Dupatam.

Apbalvojumu “Gada valmierietis” saņēma arī Valmieras Pārgaujas Valsts ģimnāzijas direktore Agita Zariņa par ieguldījumu skolas mācību programmu un vides attīstībā, skolas stratēģiskā vadībā, pedagogu profesionālā pilnveidē, tādējādi 2019.gadā skolai saņemot valsts ģimnāzijas statusu, par teicamu mācību procesa organizēšanu skolas pārbūves laikā.

Par izcilu aktierdarbu Valmieras Drāmas teātrī, tādējādi arī godam nesot pilsētas vārdu, par meistarību uzrunāt ikvienu skatītāju, uzburt atmosfēru, aicinot domāt, līdzpārdzīvot, par saņemto nomināciju Spēlmaņu nakts 2018/2019 apbalvojumam “Gada aktieris”, novatoriski un rūpīgi izstrādājot Hamleta lomu izrādē “Hamlets” (2018), apbalvojums “Gada valmierietis” tika piešķirts Valmieras Drāmas teātra aktierim Mārtiņam Meieram. Lepojamies, ka Mārtiņš Meiers saņēma 2018./2019.gada sezonas Latvijas teātra gada balvu kategorijā "Gada aktieris" (par Hamleta lomu izrādē "Hamlets").

Apbalvojumu saņēmējiem tiek pasniegts Valmieras pilsētas pašvaldības atzinības raksts un īpaši izgatavota piemiņas nozīmīte – Valmieras izaugsmes medaļa, kurā iegravēts apbalvojuma saņēmēja vārds un uzvārds.

Valmieras pilsētas apbalvojumi “Goda valmierietis” un “Gada valmierietis” tiek piešķirti kopš 1999.gada.

Informāciju sagatavoja:
Zane Bulmeistare
Valmieras pilsētas pašvaldības
Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas
vadītājas vietniece
Mob. tālr.:26443410

 

EUCF iniciatīvas ietvaros pašvaldībām ir iespēja pieteikties grantam 60 000 EUR apmērā, lai saņemtu atbalstu dokumentācijas izstrādei, konsultācijām u.tml. investīciju projektiem enerģētikas un klimata jomā līdz šī gada 2.oktobrim.

Pieteikšanās notiek tiešsaistē, angļu valodā (https://eucityfacility.eu/apply-for-eucf-support/online-application.html), aizpildot vienkāršotu pieteikšanās formu:

  • pašvaldības atbilstības pārbaude (jā/nē atbildes uz 5 jautājumiem);
  • pieteikuma veidlapa (informācija par pieteicēju, investīciju pieteikuma izstrādi (t.i. dokumentācijas u.tml.) kopējo investīciju projektu, kā arī apliecinošie dokumenti (IERP vai IEKRP vai līdzvērtīgs dokuments angļu vai latviešu valodā, politiskā pārstāvja atbalsta vēstule, pašvaldības pašdeklarēšanās veidlapa).

Pieteikties uz granta atbalstu var arī pašvaldību grupa, t.i. vairākas pašvaldības apvienojoties grupā. Šajā gadījumā pieteikumu formu aizpilda viena vadošā pašvaldība, kura atbilst visiem pieteikšanās nosacījumiem. Plašāku informāciju, kā sagatavot pieteikumu skatiet prezentācijā ŠEIT.

Ja Jums ir kādi jautājumi vai nepieciešama tehniskā palīdzība saistībā ar pieteikuma sagatavošanu, lūdzu, sazinieties ar SIA “EKODOMA” pārstāvjiem, EUCF iniciatīvas atbalstītāji Latvijā. Tel.: +371 67323212, e-pasts: ekodoma PIE ekodoma PUNKTS lv

Plašāk par EUCF iniciatīvu lasiet mājas lapā: https://www.eucityfacility.eu/

Vidzemes sporta sirdī Valmierā septembris ir skriešanas mēnesis. Līdz šim tas tika atzīmēts ar tradicionālo, pirms 14 gadiem atjaunoto Valmieras maratonu. Šogad, pielāgojoties esošajai pasaules un valsts situācijai, turpināsim skriet, taču citādā formātā. 20.septembrī aktīva dzīvesveida piekritēji un skriešanas mīļotāji pulcēsies Valmieras skriešanas svētkos, lai atkal satiktos ar skriešanas domubiedriem, sacenstos, piedalītos labdarības skrējienā un meistarklasēs vai vienkārši kopā ar draugiem un ģimenēm brīvdienu pavadītu aktīvi.

Valmieras skriešanas svētkos būs aizraujoši gan sportistiem, gan aktīva dzīvesveida piekritējiem, gan ģimenēm un bērniem. Katram ir iespēja izvēlēties sev piemērotāko distanci: 15,55km skrējienu, 7,3km skrējienu vai 7,3km nūjošanu. Kartes skatāmas šeit.

Trase marķēta, apvienojot Gaujas abus krastus, ar startu un finišu pie Vidzemes Olimpiskā centra (VOC), vēlāk šķērsojot Dzelzs tiltu (Dzelzīti), veicot apli Pārgaujas mežos, atgriežoties uz Dzelzīša un finišējot pie VOC, pirms tam apskrienot arī goda apli ap Māra Štromberga BMX trasi “Valmiera”.

Trases segums: apmēram 70%–80% asfalts, 20%–30% grants ceļš. Pēc finiša dalībniekiem būs iespēja izmantot īpašus piedāvājumus Valmieras peldbaseina atpūtas zonā.

Mazākajiem dalībniekiem interesantas būs bērnu distances (400m, 600m, 900m, 1200m). Trases segums – 100% asfalts. Būs arī pēdējos gados iemīļotā disciplīna vismazākajiem – rāpošana mazuļiem, kuri jau rāpo, bet vēl nestaigā. Katram mazulim pēc iespējas ātrāk jānorāpo 10m distance. Kā mudināt mazo rāpotāju sasniegt finiša līniju, paliek vecāku un līdzjutēju ziņā. Šīs sacensības notiks starta/ finiša zonā vai VOC iekštelpās, vadoties pēc laikapstākļiem.

Skriešanas svētku laikā norisināsies arī Valmieras labdarības kilometrs, kurā tiks vākti ziedojumi Valmieras Gaujas krasta vidusskolas–attīstības centra pirmsskolas izglītības grupai, lai iegādātos specifiskas attīstošās rotaļlietas un īpašus materiālus veselības attīstībai bērniem. Dalība skrējienā iepriekš nav jāpiesaka. Dalībniekiem būs iespēja brīvprātīgi veikt ziedojumu, reģistrējoties skrējienam, vai veikt ziedojumu tam īpaši paredzētā dāvanu kastē pasākuma dienā.

SACENSĪBU PROGRAMMA

Iepriekšēja reģistrācija www.sportlat.lv sacensībām beidzas 16.septembrī plkst.23.59: https://www.sportlat.lv/sacensibas/1484/valmieras-skriesanas-svetki/registracija

  • Plkst.8.30–10.30 reģistrēšanās 20.septembrī Valmierā, Vidzemes Olimpiskajā centrā Čempiona ielā 3. Dalībnieku reģistrēšanās katrai distancei beidzas 30 min pirms starta
  • Plkst.11.00 starts 7,3km skriešanai, nūjošanai
  • Plkst.11.00 starts 15,3km
  • Plkst.12.00 starts mazuļu rāpošanai
  • Plkst.13.00 starts labdarības kilometram
  • Plkst.13.15 starts bērnu skrējienam 400m
  • Plkst.13. 25 starts bērnu skrējienam 600m
  • Plkst.13.35 starts bērnu skrējienam 900m
  • Plkst.13.45 starts bērnu skrējienam 1200m
  • Plkst.14.45 apbalvošana visās distancēs, pārsteiguma balvas

Nolikums, papildu informācija un reģistrēšanās: www.sportlat.lv

Informāciju sagatavoja:
Elīna Karlivāne

 

5.septembrī Valmieras 2.vidusskolas sporta laukumā jau trīspadsmito reizi norisināsies sporta spēles bērniem un jauniešiem ar speciālām vajadzībām “Mēs varam”.

Sporta spēļu mērķis ir popularizēt sportisku un aktīvu dzīvesveidu bērnu un jauniešu ar speciālām vajadzībām vidū, attīstīt sporta svētku tradīcijas un dot iespēju bērniem un jauniešiem ar speciālām vajadzībām satikties ārpus ierastās vides, pārbaudot sportiskās prasmes un fizisko sagatavotību.

Sporta sacensībās piedalīsies 19 komandas no Latvijas speciālajām internātskolām, aprūpes centriem, sporta biedrībām, sporta skolotāji, asistenti, organizatori un brīvprātīgie palīgi.

Sporta spēļu atklāšana notiks 5.septembrī plkst.10.00 Valmieras 2.vidusskolas sporta laukumā , apbalvošana paredzēta plkst.18.00.

Bērni un jaunieši sacentīsies tādās disciplīnās kā “Boccia” spēle, tāllēkšana, skriešana, smilšu maisiņu mešana mērķī, pildbumbas mešana, futbola sitieni pa vārtiem, basketbola metieni un stafete.

Sacensības organizē Valmieras pilsētas pašvaldība sadarbībā ar Valmieras Bērnu sporta skolu, Valmieras Kultūras centru un Kocēnu novada pašvaldību.

Pasākums tiek līdzfinansēts no projekta “Veselības veicināšanas un slimību profilakses pasākumi Valmierā” Vienošanās Nr. 9.2.4.2/16/I/040. Projekta kopējās izmaksas ir 431550  EUR, tajā skaitā ESF finansējums 366 817,50 EUR, valsts budžeta finansējums 64 732,50 EUR.

Ņemot vērā epidemioloģisko situāciju, sporta spēles “Mēs varam” norisināsies vienu, nevis divas dienas, kā tas bijis ierasts. Pasākums tiek organizēts, ņemot vērā epidemioloģiskos drošības noteikumus. Pasākuma laikā var tikt fotografēts un filmēts. Fotogrāfijas un videomateriāli var tikt izmantoti Valmieras pilsētas pašvaldības publicitātes vajadzībām.

Informāciju sagatavoja:
Liene Pinne
Valmieras pilsētas pašvaldības
Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas
sabiedrisko attiecību speciāliste
Mob. tālr.:22464113

11.septembrī Valmieras integrētajā bibliotēkā norisināsies lekcija, kā, rīkojot kultūras norises, atrast un piesaistīt iecerēto mērķauditoriju, bet pēc tam darbnīcā būs iespēja izaicināt savu radošumu un uzzināt vairāk par dažādām iespējām un risinājumiem, kā veiksmīgāk kultūras nozarē izmantot jaunākās tehnoloģijas.

Interesenti aicināti apmeklēt gan lekciju, gan radošo darbnīcu vai arī izvēlēties vienu norisi. Darbnīcai nepieciešams iepriekš pieteikties šeit.

Izglītojošā lekcijā “Interaktivitāte kā atslēga kultūras satura komunikācijā” Valmieras bibliotēkā no plkst.14.00 līdz 15.00 interesenti uzzinās, kā izcelties informācijas piesātinātā laikā, kā veidot attiecības ar savu mērķauditoriju, kā iesaistīt un padarīt neaizmirstamu kultūras pieredzi.

Lekciju vadīs radošās producentes Marta Kontiņa un Elizabete Palasiosa (Story Hub) ar vairāk nekā 10 gadu pieredzi darbā ar multimediju satura veidošanu.

Radošā darbnīca “Dzeja, kultūra un tehnoloģijas” Valmieras bibliotēkā no plkst.15.00 līdz 18.00 būs par tehnoloģiju izmantošanu kultūras nozarē. Laikā, kad digitālā pasaule kļūst arvien plašāka, kultūras joma gan Latvijā, gan visā pasaulē salīdzinoši lēni apgūst un izmanto jaunākās tehnoloģijas un inovatīvus risinājumus satura komunikācijā. Tehnoloģijām ir liels potenciāls padarīt kultūras saturu jaunajai paaudzei pieejamāku, saprotamāku un kopumā bagātāku, tāpat tehnoloģijas rosina domāt par jaunām biznesa iespējām un to pielietojumu visdažādākajos veidos.

Darbnīcu vadīs pieredzes dizainere Līga Efeja Lībiete un tehnoloģiju eksperte Līna Marta Sarma, ļaujot dalībniekiem idejas ieraudzīt caur pieredzes dizaina prizmu un attīstīt līdz reālam un funkcionālam risinājumam. Darbs notiks komandās, vietu skaits ir ierobežots, tāpēc nepieciešams dalību līdz 10.septembra plkst.12.00 pieteikt, elektroniski reģistrējoties šeit. Neierašanās gadījumā lūdzam informēt, rakstot uz e-pastu kultura PIE valmiera PUNKTS lv.

Programma
14.00–14.40 lekcija
14.40–14.50 jautājumi un atbildes
14.50–15.00 reģistrēšanās radošajai darbnīcai un kafijas pauze
15.00–16.30 radošā darbnīca (pirmā daļa)
16.30–16.45 kafijas pauze
16.45–18.00 radošā darbnīca (otrā daļa), ideju prezentācijas

Dzejas dienu Valmierā programma šeit: https://www.valmiera.lv/lv/kultura/dzejas_dienas_2020/

Pasākuma laikā var tikt fotografēts un filmēts. Fotogrāfijas un videomateriāli var tikt izmantoti Valmieras pilsētas pašvaldības publicitātes vajadzībām.

Informāciju sagatavoja:
Zane Bulmeistare
Valmieras pilsētas pašvaldības
Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas
vadītājas vietniece
Mob. tālr.:26443410

Ar moto “Ražas laiks – kāzu laiks” Kalncempju pagasta Viktora Ķirpa Ates muzejā Alūksnes novadā 12. septembrī no pulksten 11.00 svinēs tradicionālos Pļaujas svētkus.

Ates muzejs, kas šovasar svinēja 35. darbības gadadienu, nosaukts tā dibinātāja un ilggadējā vadītāja Viktora Ķirpa vārdā. Pēc viņa iniciatīvas astoņdesmito gadu sākumā sākās novadpētniecības darbs Kalncempju vēstures apzināšanai, zemnieku, novadnieku un sibīriešu piemiņas saglabāšanai. Kalncempju novadpētniecības muzeja atklāšana notika 1985. gadā un laika gaitā veco Ottes dzirnavu apkārtnē izveidojās tam raksturīgā kultūrvēsturiskā ainava.

Muzeja krājuma pamatā ir V. Ķirpa personīgā kolekcija, kas tapusi ar apkaimes iedzīvotāju palīdzību, un laika gaitā papildināta. Krājuma priekšmeti raksturo 19. gadsimta beigu periodu un 20. gadsimtu. Muzeja unikalitāte ir tā, ka šeit vienkopus atrodas Latvijas brīvvalsts laikā darbinātā lauku tehnika, zirgu inventārs, vairāki desmiti iekšdedzes motori, amatnieku un citi lauku cilvēka darba rīki. Priekšmeti stāsta par latviešu zemnieka dzīvi, darbu, sadzīvi, tradīcijām, politiskiem notikumiem, saimniecisko darbību, kultūru, izglītību un sportu, reliģisko dzīvi, pagastā un novadā dzimušo vai dzīvojušo mākslinieku dzīvi, radošo darbību. 1996. gadā par šo ieguldījumu V. Ķirps apbalvots ar Trīszvaigžņu ordeni.

Kad raža no tīruma un lauka novākta, tradicionālajā Pļaujas svētku pasākumā ikviens ir aicināts piedalīties Vidzemes lauku sētas rudens darbu darīšanā – pagriezt lielo rokas dzirnavu akmeni, lai tiktu pie saujas miltu, vai pacelt lielo kalēja āmuru, līdz šim ir izrādījies pagrūti ne vienam vien svētku apmeklētājam.

Jau par tradīciju kļuvis, ka Pļaujas svētkos piedalās tuvākas un tālākas apkaimes folkloras un tautas mūzikas kolektīvi, kuri ne tikai uztur možu garu muzicējot, bet arī piedalās lauku sētas darbu demonstrēšanā. Šogad svētkos piedalīsies Medņevas etnogrāfiskais ansamblis, Jaunlaicenes folkloras kopa “Putnis”, tautas muzikanti “Ziemeļmala”, Igauņu ģimene, kā arī Grundzāles vidējās paaudzes deju kolektīvs “Rieda” un Jaunannas Tautas nama senioru deju kolektīvs “Oga”.

Pēc svētku atklāšanas sāksies īstā strādāšana kopā ar darbu un amatu pratējiem no Vidzemes un Latgales - labības kulšana ar kuļmašīnām, veļas mazgāšana, kartupeļu rīvēšana, kāpostu skābēšana, medus sviešana, kalšanas darbi, karošu grebšana, klūdziņu pinumi, ādas apstrāde un zirglietu darināšana, celmu bungu gatavošana, linu auklu apavu gatavošana, sveču gatavošana, puļķu maizes cepšana, zupas vārīšana un degustācija, būs arī Tautas lietišķās mākslas studijas “Kalme” un “Sagša”, bet tieši pusdienlaikā tiks atvērts keramikas ceplis keramiķa Kristapa Brasļa vadībā.

Protams, neiztrūkstoši lauku sētas piekalnē būs arī umurkumurs, kas ar balvām kārdinās stipriniekus pārbaudīt savus spēkus. Notiks mājražotāju un amatnieku tirdziņš, zemnieku saimniecība “Purenes” piedāvās izjādes ar zirgiem.

Savukārt Pļaujas svētku noslēgumā pulksten 13.30 ikviens aicināts turpat piekalnē atrast tīkamāko vietu, lai Baltinavas dramatiskā kolektīva “Palādas” sniegumā vērotu komēdijas “Ontans i Anne” 2. daļu “Kuozu goda jubileja”. Lai izrādes vērošana būtu ērtāka, aicinām paņemt līdzi segu vai pledu!

Šogad gan jāņem vērā, ka pasākums notiks, ievērojot epidemioloģiskās drošības nosacījumus, tādēļ svētku rīkotāji aicina ikvienu pasākuma apmeklētāju izturēties atbildīgi!

Svētkus atbalsta: Alūksnes novada pašvaldība, SIA “J.A. Lejas”, SIA “Alta S”, Radio Tev, laikraksts “Alūksnes un Malienas Ziņas”

Ieejas maksa: pieaugušajam – 4,00 EUR, skolēniem – 2,00 EUR, ģimenes (1-2 vecāki un 2-4 bērniem vecumā līdz 18 gadiem) biļete – 15,00 EUR, autostāvvieta – 1,00 EUR

Sagatavoja: Evita APLOKA,
Alūksnes novada pašvaldības
sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālruņi: 64381502; 26646749
evita.aploka PIE aluksne PUNKTS lv
www.aluksne.lv

2016. gada 1. martā Alūksnes novada pašvaldība noslēdza sadarbības līgumu ar Vidzemes plānošanas reģionu par projekta “Vidzeme iekļauj” īstenošanu, kas paredz novadā izveidot jaunus sociālos pakalpojumus, tostarp grupu dzīvokļus cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem. Jaunizveidotā pakalpojuma mērķis ir sniegt iespēju cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem dzīvot pēc iespējas pietuvinātā ģimeniskā vidē, īstenojot savas pamattiesības uz neatkarīgu dzīvi un aktīvi līdzdarboties visos sabiedrībā notiekošajos procesos.


"Šis ir pierādījums tam, ka cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem beidzot ir iespēja uzsākt dzīvot patstāvīgāk, būt sabiedrības pilntiesīgam loceklim. Manā praksē nav gadījumu, kad fakts, ka personas ar garīga rakstura traucējumiem dzīvo kopā ar mums un starp mums, būtu traucējošs faktors viņiem pašiem vai apkārtējiem. Manuprāt, ir jābeidz personu ar invaliditāti izolēšana no sabiedrības. Katram no mums ir savas veselības problēmas. Citam tā ir garīga, citam - fiziska saslimšana. Un kāpēc gan ir no sabiedrības jānošķir tieši personas ar garīgām saslimšanām? Tad nošķiram arī tos, kam, piemēram, ir epilepsija, cukura diabēts, sirds saslimšanas. Tas, protams, ir mazliet ar ironiju, taču stereotipus mēs radām un kultivējam paši, bet, sniedzot atbilstošus pakalpojumus un atbalstu, mēs radām apstākļus, kuros varam funkcionēt līdzvērtīgi. Un, ja mēs runājam par grupu dzīvokļu galveno misiju un mērķi, kas ir prasmju un spēju attīstīšana un pilnveidošana, lai personas ar garīga rakstura traucējumiem varētu uzsākt patstāvīgu dzīvi sabiedrībā, tad neredzu iemeslus, kāpēc grupu dzīvokļi nevarētu atrasties daudzdzīvokļu mājā, blakus tai vai tuvumā jebkuram citam objektam, ēkai vai vienkārši pilsētas centram." - skaidro biedrības  “Latvijas Samariešu apvienība”  Sociālo pakalpojumu centra  “Vanags” vadītāja Inga Brente-Mieze. 

Alūksnes novada pašvaldība par grupu dzīvokļa pakalpojuma izveidei piemērotu vietu atzina pašvaldības īpašums Kārklu ielā 5, Alūksnē, par ko jau 2019. gada 27. jūnijā lēmusi dome. Vieta izvēlēta vairāku kritēriju atbilstības dēļ: atrašanās tuvu pilsētas centram un sociālo pakalpojumu centram Uzvaras ielā 1, kur tiek veidotas specializētās darbnīcas un dienas aprūpes centrs cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem, plašas iespējas pieslēgt visus nepieciešamos inženiertīklus, kā arī ļoti laba sabiedriskā transporta pieejamība.

Pakalpojuma nodrošināšanai paredzēts izvietot moduļu mājas, kurās dzīvos līdz 16 personām. Grupu dzīvokļa pakalpojums tiks sniegts, ievērojot vienlīdzīgu iespēju principu ievērošanu, proti, nediskriminējot personas ar invaliditāti un citām pazīmēm. Grupu dzīvokļa pakalpojums ietver arī sociālā darbinieka atbalstu ikdienas situāciju risināšanā un sadzīves prasmju apgūšanā. Grupu dzīvokļu iemītniekiem dienas laikā ir iespēja apmeklēt dienas aprūpes centru, specializētās darbnīcas vai strādāt.

Plānots, ka moduļu māju būvniecība sāksies 2021. gadā. Šobrīd pašvaldībā notiek iepirkuma vērtēšana par moduļu māju projektēšanu, būvdarbu veikšanu un autoruzraudzību piedāvājumu iesniegšanu un norisinās pretendentu iesniegto piedāvājumu vērtēšana.

Moduļu māju būvniecība tiks īstenota Eiropas Reģionālā attīstības fonda projekta “Infrastruktūras risinājumi deinstitucionalizācijas īstenošanai Alūksnes novadā” ietvaros.

 

Sagatavoja: Sanita SPUDIŅA,

Alūksnes novada pašvaldības

sabiedrisko attiecību speciāliste

Tālruņi: 64381502; 26456644

sanita.spudina PIE aluksne PUNKTS lv

www.aluksne.lv

Ikviens, kas vēlas pirkt un pārdot, 19.septembrī no pulksten 9.00 līdz 13.00 būs gaidīts mājražojumu un amatniecības gadatirgū “Ražojam paši”, kas norisināsies centrālajā skvērā Gulbenē.

Gadatirgū varēs iegādāties dažādus mājražotāju un zemnieku ražotos un audzētos gardumus, dārza un meža veltes, puķes un stādus, skaistos amatnieku, rokdarbnieču un keramiķu darinājumus. Tirgus pulcēs tuvākus un tālākus amata meistarus un mājražotājus. 

Gadatirgus atmosfēru papildinās arī muzikāli un deju priekšnesumi. Tirgus apmeklētāju priekam muzicēs Gregs un draugi un dejos Gulbenes kultūras centra jauniešu tautisko deju kolektīvs “Zelta Rūsiņš” un vidējās paaudzes tautisko deju kolektīvs “Apinītis”. Ikvienam būs arī iespēja iepazīt Gulbenes novada tūrisma pakalpojumu sniedzēju piedāvājumu.

Zemniekus, mājražotājus, rokdarbniekus, amatniekus un stādaudzētājus aicinām pieteikties gadatirgum līdz 16.septembrim, zvanot pa tālruni 20277265 vai rakstot uz e-pastu: turists PIE gulbene PUNKTS lv.

Uz tikšanos 19.septembrī!

Informāciju sagatavojusi: Evita Brokāne, Gulbenes novada pašvaldības aģentūra „Gulbenes novada tūrisma un kultūrvēsturiskā mantojuma centrs".

Atzīmējot Pasaules tūrisma dienu, svētdien, 27.septembrī, plkst.11.00 Valmieras Tūrisma informācijas centrs (TIC) aicinās atklāt leģendām apvīto Beverīnas un Priekuļu novadu dažādo dabas un kultūrvēsturisko vietu vilinājumu. Dosimies aktīvā velobraucienā pretim rudenim kopā ar pieredzes bagāto velobraucēju un aktīvā tūrisma gidi Santu Paegli. Maršruta kopējais garums būs aptuveni 35 km.

Brauciena laikā būs iespēja ne tikai baudīt rudens dzestrumu un lapu krāsošanos, bet arī uzzināt interesantus stāstus gan par zināmām, gan mazāk zināmām vietām un objektiem Beverīnas un Priekuļu novadā. Gides stāstos atklāsiet latviešu dzejnieka un tulkotāja Eduarda Veidenbauma mīlas pārdzīvojumus un uzzināsiet, kāds dzejolis ticis sacerēts pie Startu ezera. Velobrauciena laikā būs iespēja aplūkot Tribalsa ainavas, Startu muižu, kā arī tādus kultūrvēsturiskos centrus kā Mārsnēnmuiža un Mūrmuiža.

Pasākums ilgs aptuveni 5 stundas, un tas būs vidējas grūtības pakāpes. Brauciena laikā plānotas vairākas vietas atpūtai, kur ikviens varēs mieloties ar savām līdzi paņemtajām uzkodām un dzeramo ūdeni. Tāpat neizpaliks arī jautras un interesantas aktivitātes gida vadībā. Velobraukšana lielākoties notiks pa grants seguma ceļiem un celiņiem. Savai drošībai brauciena laikā iesakām lietot velobraucēju ķiveres un cimdus.

Lai nodrošinātu valstī noteikto drošības pasākumu ievērošanu, kā arī kvalitatīvu ekskursijas norisi, interesentiem nepieciešams pieteikties, jo vietu skaits pasākumā ir ierobežots. Informāciju par brauciena starta vietu dalībnieki saņems pēc reģistrēšanās braucienam.

Dalības maksa velobraucienā – 4 EUR/personai, apmaksu veicot līdz 26.septembrim Valmieras TIC (Rīgas ielā 10).

Pieteikšanās velobraucienam, zvanot pa tālruni 26332213, rakstot e-pastu tic PIE valmiera PUNKTS lv vai klātienē Valmieras TIC.

Nākamais aktīvās atpūtas pasākums plānots 28.novembrī, kad kopā ar aktīvā tūrisma entuziasti Santu Paegli dosimies nakts pārgājienā pa Valmieru. Vairāk informācijas par pasākumu tuvākajā laikā vortālā visit.valmiera.lv!

Informāciju sagatavoja:
Zane Krūmiņa
Valmieras Tūrisma informācijas centra
Tūrisma projektu vadītāja
Tālr.: 25437177

Alūksnes novada pašvaldība sākusi īstenot projektu “Uzņēmējdarbībai nozīmīgas infrastruktūras attīstība Alūksnes pilsētā”, lai attīstītu komercdarbību, radītu jaunas darba vietas, kā arī revitalizētu degradētu teritoriju, izveidojot tajā komercdarbībai piemērotu infrastrukūru.

Projektā paredzēts turpināt sakārtot vienu no lielākajām pilsētas rūpnieciskās apbūves zonām Rūpniecības ielā Alūksnē, blakus jau uzbūvētajai industriālajai ēkai. Šajā projektā izbūvēs industriālo laukumu un tam ierīkos nepieciešamās inženierkomunikācijas – ūdenssaimniecības infrastruktūras pieslēgumu, centralizētās siltumapgādes sistēmas atzaru un elektroenerģijas pieslēgumu, kā arī uzlabos ūdenssaimniecības infrastruktūru Rūpniecības ielas 2A industriālajai teritorijai. Tādā veidā viena no degradētajām ražošanas teritorijām Alūksnē kļūs pievilcīga uzņēmējdarbības attīstībai un atbilstoša uzņēmēju vajadzībām. Projekta rezultātā plānots atjaunot degradēto teritoriju 1,11424 ha platībā, izveidot ne mazāk kā 3 jaunas darba vietas un piesaistīt investīcijas 389 800 EUR apmērā.

Projekta īstenošanas sākotnējā fāzē veikta būvniecības objekta uzmērīšana un nospraušana, grants pārvietošana, demontēts betona bruģis un naftas produktu platformas, vietās, kur tas nepieciešams projekta īstenošanai, nozāģēti koki. Tālāk būvuzņēmējs sāks lietus ūdens kanalizācijas tīklu un elektrotīklu, kā arī ceļa daļas nesošo slāņu izbūvi.

Projekts “Uzņēmējdarbībai nozīmīgas infrastruktūras attīstība Alūksnes pilsētā” (Nr.5.6.2.0/20/I/008) tiek īstenots Darbības programmas “Izaugsme un nodarbinātība” 5.6.2 specifiskā atbalsta mērķa “Teritoriju revitalizācija, reģenerējot degradētās teritorijas atbilstoši pašvaldību integrētajām attīstības programmām” trešās kārtas ietvaros. Tā kopējās izmaksas ir 629 252,29 EUR, attiecināmās izmaksas ir 623 952,79 EUR, tajā skaitā Eiropas reģionālās attīstības fonda finansējums 75,73% – 472 533,08 EUR. Plānotais kopējais projekta īstenošanas ilgums – 18 mēneši.

Pēc SIA “BM projekts” un SIA “Ekolat” izstrādātā tehniskā projekta darbus veic SIA “8 CBR”. Autoruzraudzību nodrošina SIA “BM projekts” un SIA “Ekolat”, būvuzraudzību – SIA “Būvuzraugi LV”. Projektu vada Alūksnes novada pašvaldības projektu vadītāja Inese Zīmele-Jauniņa.

Sagatavoja: Evita APLOKA,
Alūksnes novada pašvaldības
sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālruņi: 64381502; 26646749
evita.aploka PIE aluksne PUNKTS lv
www.aluksne.lv

Pienākot krēslas stundai, 25.septembra vakarā Valmierā krietns pulciņš cilvēku iedegs lukturīšus, lai dotos orientēšanās piedzīvojumā. Ko tumsa paslēps, ko karte atklās, kur pieņemtie lēmumi aizvedīs – to uzzināsi, piedaloties Valmieras nakts rogainingā. Starts plkst.20.00 pie Valmieras Kultūras centra, dalība – bez maksas. Pieteikšanās līdz 21.septembrim. Pieņemsi izaicinājumu doties orientēšanās piedzīvojumā – Valmieras nakts rogainingā?

Dalībniekiem būs iespēja startēt trīs dažādās distancēs pilsētvidē un tuvējās apkārtnes mežos: Latvijas orientēšanās trīs stundu rogainings (starts plkst.20.00) saskaņā ar Latvijas Orientēšanās federācijas apstiprinātajiem rogaininga sacensību noteikumiem; “Val-mierīgā garā” (starts plkst.20.05); velo-orientēšanās distance “Velo-rogainis” (starts plkst.20.05). Distancēs “Val-mierīgā garā” un “Velo-rogainis” orientēšanās tiks apvienota ar erudīcijas uzdevumiem, aicinot Valmieras garu iepazīt neierastā gaismā.

Valmieras nakts rogainingā gaidītas komandas divu līdz piecu cilvēku sastāvā, kur vismaz viens dalībnieks ir pilngadīgs. Piedalīties aicinātas ģimenes, darba kolektīvi, draugu kompānijas un ikviens, kurš piektdienas vakaru vēlas pavadīt aktīvi un pozitīvā kompānijā. Pieteikšanās līdz 21.septembrim šeit: https://www.rogaining.lv/Valmiera/?registration=enter.

Katrai komandai tiks piešķirta viena karte, kas izgatavota no ūdensizturīga materiāla, un būs nepieciešams uzlādēts mobilais telefons ar iespēju lejupielādēt Qrenteerings mobilo lietotni, jo atzīmēšanās kontrolpunktos notiks, nolasot QR kodus. Lietotne pieejama Google Play (https://bit.ly/3jeQR3z) un Apple App Store (https://apple.co/3aUj254).

Starts pie Valmieras Kultūras centra būs plkst.20.00 (reģistrācija un karšu saņemšana – no plkst.18.30), finišs un apbalvošana – plkst.23.00.

Jāpiemin, ka Latvijas Orientēšanās nakts 25.septembrī Eiropas Sporta nedēļas laikā notiks 13 pilsētās: Rīgā, Liepājā, Daugavpilī, Siguldā, Talsos, Valmierā, Rēzeknē, Salaspilī, Vecumniekos, Cēsīs, Ikšķilē, Saulkrastos un Pļaviņās.

Ar Valmieras nakts rogaininga 2020 nolikumu iespējams iepazīties šeit.

Latvijas Orientēšanās nakti organizē Latvijas Orientēšanās federācija sadarbībā ar karšu izdevniecību “Jāņa sēta” un Latvijas Sporta federācijas padomi. Līdzfinansējums no Eiropas Savienības Erasmus+ projekta “Eiropas Sporta nedēļa” un valsts budžeta līdzekļiem.  

Pasākuma laikā var tikt fotografēts un filmēts. Fotogrāfijas un videomateriāli var tikt izmantoti Valmieras pilsētas pašvaldības publicitātes vajadzībām.

Informāciju sagatavoja:
Zane Bulmeistare
Valmieras pilsētas pašvaldības
Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas
vadītājas vietniece
Mob. tālr.:26443410


Smiltenes novada pašvaldība, projekta Nr. 1.15/293 “Remigrācijas sekmēšanas pakalpojumi pašvaldībās” ietvaros, sadarbībā ar novada uzņēmējiem un J. Ūdra individuālo uzņēmumu “Skaņa”, izstrādājusi informatīvus video stāstus - “Nāc dzīvot Smiltenes novadā!”.  

Lai popularizētu esošās iespējas Smiltenes novadā, kā arī dzīvi Latvijas reģionos, projekta ietvaros ir izstrādāti 4 video stāsti. Videomateriāli nāc dzīvot, mācīties, strādāt un atpūsties Smiltenes novadā veidoti latviešu valodā ar angļu valodas subtitriem, lai uzrunātu potenciālos remigrantus vai tos interesentus, kas vēlas pārcelties uz Vidzemes reģionu.

Projekta tapšanas gaitā uzņēmums “Skaņa” sadarbojās ar SIA “Filmu studiju Divi Deviņi”, lai atspoguļotu dažādās profesijas, novadā pieejamo infrastruktūru un izglītības iespējas videomateriāla galvenā varoņa lomā iejutās Artūrs Dzērve, kas video stāstos nolēmis pārcelties uz dzīvi Smiltenes novadā.

Šis pavasaris video materiālu veidošanā ienesa jaunus izaicinājumu, jo nācās paredzēt stingrākus drošības nosacījumus un filmēšanas ierobežojumus, kas ietekmēja laika plānošanu un izvēlētā scenārija veidošanu. Bet neraugoties uz to izdevās izveidot lielisku ieskatu Smiltenes novada ikdienā, par ko gandarīti ir uzņēmuma “Skaņa” pārstāvji Evita un Jānis Ūdri: “Ļoti liels paldies jāsaka  novada uzņēmējiem un iedzīvotājiem par atbalstu video tapšanā, jo atsaucās praktiski visi, kurus uzrunājām. Visi bija pretimnākoši un elastīgi mūsu vēlmēm saskaņot filmēšanas vietas un laikus, kas bija viens no lielākajiem izaicinājumiem šajā projektā. Bez atsaucības neizdotos tik vispusīgs ieskats par to kā mācās, strādā, atpūšas un dzīvo Smiltenes novadā”.

Smiltenes novads atrodas pašā Vidzemes reģiona centrā, tā ir aktīva un enerģijas pilna vieta, šeit dzīvo un strādā darbīgi, uzņēmīgi, enerģiski, sportiski un aizrautīgi cilvēki, kuri aktīvi iesaistās novada dzīvē, tagad ar informatīvajiem video stāstiem varam rādīt, ar ko lepojamies savā novadā. Smiltenes novads ir vieta, kur cilvēki sanāk, lai dzīvotu, strādātu, mācītos, atpūstos un darītu!

Projekts realizēts ar Vidzemes plānošanas reģiona izsludinātajā konkursā “Remigrācijas sekmēšanas pakalpojumi pašvaldībās” iegūto finansējumu. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) un Vidzemes plānošanas reģions realizē funkciju “Diasporas likuma normu īstenošana  (Atbalsta pasākums remigrācijas veicināšanai "Reģionālās remigrācijas koordinators")”.  Vidzemes reģionā remigrācijas koordinatora pienākumus veic Ija Groza, kontaktinformācija: e:pasts: ija.groza PIE vidzeme PUNKTS lv, Mob.t.: 29287585.

 

Nāc dzīvot Smiltenes novadā! #nācdzīvotsmiltenesnovadā

 

Informāciju sagatavoja:

Linda Beitika

Sabiedrisko attiecību speciāliste

E-pasts: linda.beitika PIE smiltene PUNKTS lv;

Mob.tel. 29613117

www.smiltene.lv

Sekojiet mums:

Valmieras muzeja Izstāžu namā 11.septembrī plkst.16.00 atklās Sabīnes Stāles fotogrāfiju izstādi “Akmens galaktika” un Kylli Sparres fotogrāfiju izstādi “Stāstu pasaule”.Sabīne Stāle makrofotogrāfiju izstādē “Akmens galaktika” attēlo Latvijā, jūras krastā salasītu olīšu iekšējo pasauli, krāsu, rakstu un reljefu saspēli tuvplānā. Tie atklāj neizmērojamu plašumu un kaut ko netveramu, pat dievišķu. Māksliniece rāda, ka arī Latvijā ir iespējams atrast dažādu nokrāsu kvarcus, granātus, epidotus, ahātus, retāk kalcedonus, olivīnus vai nelielus turmalīna ieslēgumus laukakmeņos.

Tas, ko varam ieraudzīt šajos akmentiņos, ir pārsteidzoši līdzīgs attēliem, kuri iegūti, veroties teleskopā. Tas liek aizdomāties par Visuma uzbūvi un nebeidzamu matricu vai fraktāļu eksistenci tajā. No haosa dzimst zvaigznes un galaktikas. Sava veida haoss ir arī mazajos olīšos. “Akmens galaktika” ir aizraujošs ceļojums  gan akmens  kristāliskajā dvēselē, gan ikvienam savā iekšējā pasaulē. Mēs uztveram to, ko labi pazīstam, tādēļ fotogrāfijās varam ieraudzīt sejas un cilvēkus, dzīvniekus, dabas ainavas, dīvainas kartes vai arī ko citu – iztēle izvēlas ieraudzīt sev tuvo un saprotamo, tikai savai zemapziņai raksturīgo, tā aicina māksliniece.

Māksliniece Kylli Sparre (Igaunija) fotogrāfiju izstādē “Stāstu pasaule” aicina ieskatīties zem virsmas, izdzirdēt nepateiktos vārdus un izpētīt attiecības starp cilvēkiem un mijiedarbību ar apkārtni. Viņas darbos jūtama deja: lielu lomu spēlē kustības un rūpīgi novērotie ķermeņi. Māksliniece dalās ar stāstu, kurā subjekts un apkārtne var kļūt par vienu veselu, tādējādi tie gandrīz pārvēršas dejā. Kaut gan viņas darbs var būt teatralizēts, tas rada pilnīgu miera sajūtu. Neatkarīgi no tā, vai attēli ir sirreāli, simboliski vai sapnim līdzīgi, tie nāk no mākslinieces domām, novērojumiem un pieredzes.

Kylli Sparre dzīvo un strādā Igaunijā, Tallinā. Jau no mazotnes neatlaidīgi meklējusi iespējas izpaust radošumu, daudzus gadus trenējusies, lai kļūtu par profesionālu baletdejotāju. Atklājot sev tēlotājas mākslas fotogrāfiju, visi spēki un domas veltīti šai nozarei.

Izstādes būs skatāmas līdz 17.oktobrim.

 

Pasākuma laikā var tikt fotografēts un filmēts. Fotogrāfijas un videomateriāli var tikt izmantoti Valmieras pilsētas pašvaldības publicitātes vajadzībām.

 

Informāciju sagatavoja:

Zane Bulmeistare

Valmieras pilsētas pašvaldības

Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas

vadītājas vietniece

                                                     Mob. tālr.:26443410

Ir taču šogad tāda smilgu sajūta, vai ne? Un ilgu. Visa pasaule ziedam kā smilgas - spurainas, maigas, zeltainas, īsas un garas, bet visas liecamies vienā pasaules vējā. Viļņojamies kā vēju pluinīta jūra, kur devītais vilnis šogad ir katrs trešais. Pieplok pie zemes mūsu ziedošā pļava. Lai celtos! Lai ziedētu rūsganā rudens saulē. Nobirst zeltaini putekšņi rudenī uzartā zemē, dzirdi? Tur pavasarī dīgs jaunas pļavas. Mēs arī esam uzarta zeme. Mēs ziedēsim. Un ilgosimies arī mazliet.

Tāda sm(ilgu) sajūta, vai ne?! 

Aicinām satikties Spāres muižas Rakstnieku parkā 13. septembrī plkst.12.00, lai svinētu dzejas dienas. Satikšanās ar dzejniekiem, dzeju, mūziku, rudeni un pašiem ar sevi.

Dienu sāksim satiekoties ar dzejniekiem J. Tomašu, A. Dragunu, K. Vērdiņu un A. Ulmi, kuri dalīsies savos vārdos, rindās un sajūtās. Vēlāk visi dalībnieki kopā ar ģimenēm aicināti piedalīties rudens dzejas meistarklasē kopā ar Arlitu Laini. Turpinājumā būvinženieris Rolands Fedotovs šoreiz torņus nebūvēs pats, bet palīdzēs to darīt jaunajiem būvniekiem, būvējot pilis, torņus un debesskrāpjus no grāmatām. Bet dienas izskaņā ģitāras, balss, rudens un citām stīgām līdzi skanēt aicinās Dina, Arlita, Juris un Tomass no tuvējiem pakalniem. 

Visas dienas garumā darbosies grāmatu apmaiņas punkts, tāpēc ceļā uz svētkiem azotē līdzi ņem kādu grāmatu, lai to iemainītu pret vēl nelasītu. Tāpat par siltu sajūtu rūpēsies Asnate Paula Grēna, kura papildinās jau tā rudens izgreznoto Rakstnieku parku, ievīdama to vēl siltākos toņos. Svētdienai taču tik ļoti piestāv miers, siltums un azotes sajūta!

Amatas novada Spāres muižas Rakstnieku parka ideja radusies 1930. gada 4. maijā, kad toreizējo Spāres Valsts sešklasīgo skolu un patversmi pēc Kārļa un Alvīnes Skalbergu aicinājuma Aleksandra Čaka vadībā apmeklēja Trauksminieku grupas literāti – Arvīds Borincs, Arvīds Grigulis, Jānis Grots, Valdis Lukss, Jānis Plaudis, Emils Skujenieks, Austra Skujiņa, Adolfs Talcis, Jānis Trimda, Pāvels Vīlups un Elvīra Bramberga. Tika radīta arī himna un stādīto koku plāns, kas saglabājies vēl šodien.

Pēc 30 gadiem tradīciju turpināja Arvīds Grigulis, iestādot vēl vienu kociņu, viņa piemēram sekoja Valdis Lukss, Laimonis Vāczemnieks un Jānis Plotnieks.Bet 2016. stādījumus papildināja tādi Latvijā pazīstami kulturas darbinieki kā Austra Skujiņa, Edvīns Raups,, Valdis Rūmnieks, Jānis Rokpelnis, Inga Ābele, Valdis Atāls, Egils Šņore u.c.

 

Informāciju sagatavoja:
Arlita Laine Fedotova
Pasākuma “(sm)ilgās rakstīti dzejoļi” koordinatore

Rudens elpu un smaržu jau var just gaisā un rudens ir īstākais laiks, lai dotos mežā!

19.septembrī, sestdienā, kopā ar mikoloģi, sēņu eksperti, Diānu Meieri dosimies pastaigā pa mežu, lai iepazītos un ielūkotos daudzveidīgajā un krāsainajā sēņu pasaulē. Meklēsim sēnes, noskaidrosim vai tās ir ēdamas vai indīgas, izzināsim kādi ir priekšnoteikumi drošai sēņošanai mežā un kam jāpievērš uzmanība sēņu precīzākai noteikšanai.

 Pulcēšanās laiks plkst. 11:00, precīzu pulcēšanās vietu nosūtīsim katram dalībniekam individuāli. Iešana nebūs pa meža taciņām, lai piefiksētu lielāku sēņu daudzveidību, iesim mežā! Jāteic, izvēlētais mežs ir viegli sasniedzams un ejams, pārgājiens ir vieglas grūtības pakāpes. Aptuvenais pasākuma ilgums 3-4 stundas. Uz pārgājienu aicināts ikviens zinātkārais, kas vēlas pavadīt daļu dienas iegūstot jaunas zināšanas un izzinot sēņu daudzveidību. Pārgājiens lieliski piemērots ģimenēm ar bērniem.  Līdzi ņemam pusdienu maizītes, tēju un/vai kādu citu našķi, pārgājiena laikā paredzēta piknika pauze.

Dalība pasākumā bez maksas.

Tā kā pārgājiens paredzēts pastaigai pa mežu, vēlams atbilstošs apģērbs. Kā arī, protams, ieteicams sekot līdzi un ģērbties atbilstoši laikapstākļiem.

Pārgājiena laikā uzmanību pievērsīsim sēņu daudzveidībai, gan ēdamajām, gan neēdamajām sēņu sugām.

Šobrīd nevaram teikt cik liela būs sēņu daudzveidība izvēlētajā mežā, tomēr esot lielākam bariņam, iespēja ieraudzīt un pamanīt dažādas sēnes ir daudz lielāka. Ja kādam ir  sēņu noteikšanas grāmata, to noteikti var ņemt līdzi un izmantot sugu noteikšanā.

 

Pieteikšanās un papildus informācija par tālr. 29234956 vai uz e-pastu: lubanamitrajs PIE gmail PUNKTS com

Pasākumu organizē: Lubāna mitrāja informācijas centrs

 

Ja Igaunijā pieaugs saslimstība ar Covid-19, Valkas un Valgas pašvaldību iedzīvotājiem nebūs jāievēro 14 dienu pašizolācija. Šādu lēmumu šodien, 8. septembrī, valdība pieņēma, lai ikdienā šo pilsētu iedzīvotāji varētu brīvi šķērsot valsts robežotu un netiktu ietekmētas pakalpojumu saņemšana iespējas, ģimenes un darba apstākļi.

Latvijas un Igaunijas pierobežas pilsētas Valka un Valga atšķirībā no pārējās Latvijas teritorijas ir viena funkcionālā teritorija, ko nav iespējams pilnībā nodalīt, jo atsevišķi pakalpojumi un infrastruktūra, kas ir paredzēti gan Valkas, gan Valgas iedzīvotājiem, atrodas tikai vienā robežas pusē.

Lai netiktu ievērojami traucēta Valkas un Valgas iedzīvotāju ikdienas dzīve, saņemot ikdienas pakalpojumus, kā arī netiktu ierobežota uzņēmējdarbība šo pilsētu teritorijā, valdība lēma, ka Valkas un Valgas pašvaldību iedzīvotāji varēs neievērot 14 dienu pašizolāciju, ja tie ikdienā šķērsos Latvijas Republikas sauszemes robežu ar Igaunijas Republiku. Tāpat šiem cilvēkiem ir jābūt deklarētiem šajā teritorijā. Savukārt, ja personas Valkā ieradīsies no cita Igaunijas reģiona, piemēram Tallinas, 14 dienu pašizolācija būs jāievēro.

Savukārt attiecībā uz pārējo Latvijas pierobežu, valdība pieņēma lēmumu pagājušajā nedēļā, piemērojot īpašu regulējumu pierobežā, lai cilvēki, kuri, piemēram, ikdienā strādā vai mācās Lietuvā vai Igaunijā, varētu to turpināt darīt, ja kaimiņvalstīs saslimstība pieaugtu.

Ja kaimiņvalstīs pieaugs saslimstība, valdības lēmums paredz, ka personas, kuras dzīvo Latvijas pierobežā  (izņemot Valku) un ikdienā dodas uz darbu vai izglītības iestādi Lietuvā vai Igaunijā, varēs turpināt to darīt. Vienlaikus šīm personām esot Latvijā, piemēram, atgriežoties pēc darba būtu jāievēro pašizolācijas principi. Tas nozīmē, ka ikdienā šīs personas varēs brīvi doties uz Igauniju un Lietuvu, kā arī atpakaļ uz Latviju šādos gadījumos:

-          lai pildītu darba pienākumus Lietuvā vai Igaunijā (ja var uzrādīt nodarbinātības faktu apliecinošu dokumentu);

-          lai saņemtu bērnu uzraudzības pakalpojumus vai apmeklētu pirmskolas izglītības iestādi (ja var uzrādīt pakalpojuma sniedzēja vai izglītības iestādes izsniegtu izziņu);

-          lai apmeklētu izglītības iestādes, kā arī interešu izglītības pulciņus (ja var uzrādīt izglītības iestādes izsniegtu izziņu);

-          lai pavadītu personas ar speciālām vajadzībām uz izglītības iestādi, piemēram, skolām un bērnudārziem, kā arī interešu izglītību (ja var uzrādīt iestādes izsniegtu izziņu personai);

-          lai saņemtu ārsta nozīmētus veselības aprūpes pakalpojumu, kas nav pieejami Latvijas teritorijā.

Personas varēs šķērsot arī valsts robežu, ja nepieciešams organizēt vai apmeklēt bēres. Tāpat nebūs jāievēro pašizolācija personām, kuras Latviju šķērsos tranzītā. Tas nozīmē, ka tranzītā ceļojošām personām Latvijas teritorija būs jāšķērso ilgākais 12 stundu laikā, neparedzot nakšņošanu Latvijas teritorijā.

Savukārt atgriežoties Latvijā, piemēram, vakarā pēc darba pienākumu veikšanas Lietuvā vai Igaunijā, šīm personām būtu jāievēro sekojoši papildu drošības principi:

-          jāizvairās pakļaut citas personas inficēšanās riskam, kas nozīmē neuzņemt viesus, neorganizēt un neapmeklēt privātas tikšanās, neapmeklēt sabiedriskas un publiskas vietas un telpas, kur uzturas daudz cilvēku. Izņēmums ir, piemēram, darba vieta vai situācijas, kas saistītas iepriekš minētajiem gadījumiem robežas šķērsošanai;

-          veicot darba pienākumus vai sniedzot pakalpojumu, ir jāievēro noteiktos piesardzības pasākumus;

-          uzturoties sabiedriskās vietās jālieto mutes un deguna aizsegs;

-          parādoties kādām elpceļu infekcijas slimības pazīmēm, uzreiz jānodrošina pašizolāciju un jāsazinās ar ārstu.

Jāuzsver, ka šīs prasības vēl nav jāpiemēro, bet šāda būs kārtība gadījumā, ja saslimšana kaimiņvalstīs pieaugs.

*Grozījumi Ministru kabineta 2020. gada 9. jūnija noteikumos Nr. 360 "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai”

 

Anna Strapcāne

VM Komunikācijas speciāliste

tālrunis: 60005509; 28346707

e-pasts: anna.strapcane PIE vm.gov PUNKTS lv 

Aicinām uz izrādēm Lubānā “No Ceikstes līdz Aiviekstei” 19., 20., un 27. septembrī plkst. 18.00. Obligāta iepriekšēja pieteikšanās. Ielūgumus uz izrādi iespējams rezervēt pa t. 26374962.

Lubānas amatierteātris  “Priekšspēle” šovasar  iegūst jaunu pieredzi, iestudējot kopienas teātra izrādi par Lubānu, tās dabu un metroloģiskiem pētījumiem, ko daudzu gadu garumā veikusi lubāniete Marija Diliavka. Viņu lubānieši var atpazīt izlasot stāstu grāmatā “Simts stāstu par Lubānu”  73 lpp.  stāstā “Mazliet neparasts darbs”. 

Šīs izrādes aktieru lomās iejutīsies gan Lubānas amatierteātra aktieri, gan biedrības “Aborieši” dalībnieki. Izrādes forma būs pastaiga, kuras laikā izrādes skatītāji satiks izrādes varoņus un dabas iedvesmotus tēlus.  Izrādi veido: dramaturgs un režisors Jānis Balodis, režisora asistente Ilze Kraukle, izrādes muzikālo noformējumu veidos Andrejs Grimms un Paula Ābele, kostīmu konsultante Anna Aizsilniece, kustību konsultante Alise Putniņa. Izrādes tapšanā informatīvu atbalstu sniedz Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Šo projektu palīdzēs realizēt un konsultēs fonds INITIUM, kas ir kopienas teātra metožu ieviesējs Latvijā un kopš 2018. gada projekta ‘’Latvijas stāsti. Šekspīrs satiek Blaumani’’ ietvaros realizējis meistarklases dažādu valstu profesionāļu vadībā, kurās piedalījušies vairāk kā 100 Latvijas profesionālā teātra mākslinieki, amatierteātru režisori, pedagogi, folkloristi, antropologi un sociālie darbinieki. Šīs meistarklases apmeklēja arī Lubānas amatierteātra režisore Ilze Kraukle. 2019. gadā skatītājus sastapa 10 kopienas iestudējumi, kas visi bija INITIUM producēti, un šobrīd fonda darbība kopā ar Lietuvas un Igaunijas organizācijām turpinās Baltijas kopienas teātra skolā (Baltic Applied Theatre School).

Par projekta finansiālu atbalstu pateicamies Lubānas novada pašvaldībai un Latvijas valsts mežu un Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstītajai 2020. gada Vidzemes kultūras programmai.

Informāciju sagatavojusi: Ilze Kraukle, Lubānas novada pašvaldības kultūras darba speciāliste.

 

Alfrēda Kalniņa Cēsu Mūzikas vidusskola sadarbībā ar skolas atbalsta biedrību, Vidzemes plānošanas reģionu, Valsts kultūrkapitāla fondu un Cēsu novada pašvaldību 30.augustā Koncertzāles “Cēsis” Lielajā zālē organizēja Vidzemes reģiona mūzikas skolu talantīgāko audzēkņu un konkursu laureātu koncertu “Vidzemes talanti”.

Koncertā piedalījās Vidzemes mūzikas skolu audzēkņi – konkursu laureāti – no Alojas, Alūksnes, Cēsīm, Dzērbenes, Jaunpiebalgas, Limbažiem, Madlienas, Madonas, Rūjienas, Staiceles, Strenčiem, Valmieras, un Vidzemes kamerorķestris Andra Veismaņa vadībā.

Koncerta skatītāji varēja dzirdēt akordeona, čella, fagota, flautas, klavieru, marimbas, trompetes, saksofona, vijoles spēli, kā arī solo dziedāšanu.

Liels paldies koncerta atbalstītājiem: Vidzemes plānošanas reģionam, Valsts kultūrkapitāla fondam, Cēsu novada pašvaldībai, Cēsu Kultūras un Tūrisma centram, SIA “Beātus” un Alfrēda Kalniņa Cēsu Mūzikas vidusskolas atbalsta biedrībai.

Paldies koncerta dalībniekiem, pedagogiem un vecākiem!

Informāciju sagatavojusi:
Alfrēda Kalniņa Cēsu Mūzikas vidusskolas
Projektu vadītāja
Elīna Eglīte

12. un 13.septembrī Valmierā norisināsies 57.Latvijas Sporta veterānu – senioru savienības sporta spēles, pulcējot dalībniekus no visas Latvijas, kuri startēs finālsacensībās peldēšanā, volejbolā, svara stieņa spiešanā guļus un basketbolā.

 

12.septembrī Valmieras Pārgaujas sākumskolā no plkst.10.00 (reģistrēšanās no plkst.9.00) norisināsies sacensības volejbolā. Valmieras 5.vidusskolā no plkst.11.30 (svēršanās no plkst.10.00) notiks svaru stieņa spiešana guļus. Valmieras peldbaseinā no plkst.13.00 (iesildīšanās no plkst.12.05) notiks sacensības peldēšanā.

Savukārt 13.septembrī Valmieras 5.vidusskolā no plkst.10.00 (reģistrēšanās no plkst.9.00) notiks spēles basketbolā, bet Valmieras Pārgaujas sākumskolā no plkst.10.00 (reģistrēšanās no plkst.9.30) – spēles volejbolā.

57.Latvijas Sporta veterānu – senioru savienības sporta spēles apvieno 22 sporta veidus, sacensībās piedaloties sportistiem vecumā no 25 līdz 93 gadiem. Sacensību mērķis ir uzturēt sporta veterānu saikni ar iemīļoto sporta veidu, izmantojot to kā vienu no virzītājspēkiem tautas sporta tālākai izaugsmei un attīstībai Latvijā, kā arī veicināt veterānu – senioru sporta attīstību Latvijā, popularizējot sportu kā veselīga dzīvesveida sastāvdaļu, kas sekmē cilvēka vispusīgu attīstību.

Jāpiemin, ka pērn Latvijas pilsētu konkurencē Valmiera absolūtajā vērtējumā ieguva ceturto vietu.

Sporta spēļu norisi atbalsta arī Valmieras pilsētas pašvaldība.

 

Pasākuma laikā var tikt fotografēts un filmēts. Fotogrāfijas un videomateriāli var tikt izmantoti Valmieras pilsētas pašvaldības publicitātes vajadzībām.

 

 

Informāciju sagatavoja:

Zane Bulmeistare

Valmieras pilsētas pašvaldības

Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas

vadītājas vietniece

Mob. tālr.:26443410

24. septembrī plkst. 18:30 Valmieras Tūrisma informācijas centrs atsāks Ceļotāju stāstu vakaru rudens sezonu, aicinot uz pirmo jaunās sezonas stāstu vakaru “Ceļojums kā izaicinājums!”

 

Apceļot 30 valstis līdz 30 gadu vecumam un uzkrāt bagātu pieredzi bijis kārtīgs izaicinājums piedzīvojumu meklētājam Mārcim Bogdanovam. Šajā dzīves ceļojumā piedzīvots ne mazums izaicinājumu un interesantu situāciju. Piemēram, kā rīkoties, kad svešā valstī un pilnīgi nomaļā vietā attopies ar divām caurām auto riepām, vienu tukšu rezerves riepu un bez pumpja? Ko darīt, ja Madeiras salās esi apmaldījies kalnu takās neilgi pirms saulrieta? Stāstu vakarā uzzināsiet, kāpēc Mārča lidojums uz kora koncertu Polijā izvērtās pavisam smieklīgs un kāpēc viņam Jordānijas galvaspilsētā Ammānā nācās nodarboties ar teju vai kontrabandu. Savukārt dažus izaicinājumus izdevies izplānot pavisam neticamus, piemēram, kā par 79 EUR izplānot un apceļot Barselonu! Par šiem un daudziem citiem lielākiem un mazākiem piedzīvojumiem būs iespējams uzzināt Ceļotāju stāstu vakarā Valmierā.

Dalība Ceļotāju stāstu vakarā ir bezmaksas. Lai ievērotu drošību un sociālās distancēšanās noteikumus, nepieciešama iepriekšēja pieteikšanās, jo apmeklētāju skaits ir ierobežots. Pieteikties dalībai Ceļotāju stāstu vakarā iespējams, rakstot uz tic PIE valmiera PUNKTS lv vai zvanot pa tālruni 26332213.

Nākamais stāstu vakars notiks 2020.gada 29.oktobrī. Par to plašāku informāciju jau drīzumā atradīsiet www.visit.valmiera.lv.

 

Informāciju sagatavoja:

Baiba Misiņa

Valmieras Tūrisma informācijas centra

Tūrisma informācijas konsultante

Mob. tālr.: 25770028

Gulbenes novada pašvaldība 2020.gada 16. un 17.septembrī atjaunotajā Stāmerienas pilī organizē bezmaksas seminārus parku un dārzu speciālistiem un citiem interesentiem. Zinošu un iedvesmojošu lektoru vadībā tiks piedāvāta iespēja gan papildināt zināšanas ar teritoriju kopšanu un veidošanu saistītos jautājumos, gan smelties iedvesmas devu ierosmei jauniem attīstības projektiem.

Pieteikšanās semināriem līdz 14. septembrim, aizpildot anketu ŠEIT.

Semināri tiek organizēti starptautiskā projekta “Parki bez robežām” ietvaros, kurā ir apvienojušies septiņi partneri gan no Latvijas, gan Krievijas. Projekta rezultātā  tiks pilnveidoti un attīstīti 7 dabas objekti-parki, uzlabojot teritorijas pievilcību, pieejamību un ilgtspēju, trīskāršojot parku apmeklētāju skaitu.    Gulbenes novadā tika labiekārtota Spārītes parka daļa, izveidojot celiņus un atpūtas vietas.

Tāpat projekta laikā starp partneriem tiks stiprināta sadarbība, organizēta pieredzes apmaiņa starp parku un dārzu speciālistiem, paaugstināta izpratne un zināšanas par vidi, izmantojot zaļās klases, dabas takas un pasākumus, kas tiks rīkoti projekta ietvaros;

Šī publikācija ir sagatavota ar Latvijas-Krievijas pārrobežu sadarbības programmas 2014.-2020.gadam finansiālu atbalstu. Par tās saturu pilnībā atbild Gulbenes novada pašvaldība un tā var neatspoguļot Programmas, Programmas dalībvalstu Latvijas un Krievijas, kā arī Eiropas Savienības viedokli. Projekts "Parks without borders" Nr. LV-RU-023.

Šovasar nedēļas nogalēs laukumā pie Hanzas sienas astoņos Hanzas namiņos varēja satikt amatu meistarus un mājražotājus un iegādāties dažādas saimniecībā noderīgas lietas. Iestājoties rudenim, jau no sendienām veidojusies tradīcija, ka šajā gadalaikā notiek aktīvākais tirgošanās laiks, kad visapkārt notika lielāka un mazāka tirgošanās, lai ļaudis varētu iepirkt nepieciešamās preces ziemai.

Valmierā,  atbalstot vietējos mājražotājus, zemniekus, amatniekus, kā arī citus vietējo produktu un preču ražotājus, lemts, ka turpmāk  Valmieras Hanzas tirgus tematiskie tirdziņi notiks divas reizes mēnesī – sestdienās no plkst.10.00 līdz 17.00, pulcējot brangāku skaitu tirgotāju – ap 50 dažādu amatu meistarus un mājražotājus.

 

No 18. līdz 19.septembrim Valmieras centrā, laukumā pie Hanzas sienas, tajā skaitā arī Hanzas namiņos, notiks Vidzemes Uzņēmēju dienas. Savukārt pirmais tematiskais tirgus notiks 26.septembrī – “Nobaudi rudeni Valmierā”. Savukārt 10. un 24.oktobrī aicinās tradicionālais “Simjūda gadatirgus”, kas vēsturiski vairāku dienu garumā pilsētā noticis jau viduslaikos. 7. novembrī notiks “Mārtiņdienas gadatirgus”, bet 21. novembrī, 5. un 19.decembrī, atzīmējot Ziemassvētku gaidīšanas laiku, notiks “Ziemassvētku tirdziņš”.

Tirgošanās dienām septembrī un oktobrī pieteikšanās notiek līdz 11.septembrim vai līdz brīdim, kad visas tirdzniecības vietas būs aizpildītas. Aktuālā informācija par pieejamo vietu skaitu mājaslapā valmierasmuzejs.lv. Tirgotāji tirdzniecības vietas Hanzas laukumā un Hanzas namiņos septembrī un oktobrī varēs izmantot bez maksas.

28.septembrī Valmieras muzeja mājaslapā tiks izsludināta pieteikšanās uz šī gada novembra un decembra tematiskajiem tirdziņiem. Aicinām sekot līdzi informācijai mājaslapā valmierasmuzejs.lv, sadaļā “Aktualitātes”!

Lai nodrošinātu sortimenta daudzveidību, izvērtējot pieteikumus, tiks nodrošināta iespēja tirgoties dažādiem mājražotājiem. Ja tiksiet apstiprināts tirdzniecībai laukumā pie Hanzas sienas vai Hanzas namiņā, organizatoru pārstāvis sazināsies ar pieteikuma formā norādīto kontaktpersonu trīs darba dienu laikā no iesnieguma saņemšanas dienas.

Plašāka informācija un nolikums valmierasmuzejs.lv.

Jautājumu gadījumā lūgums rakstīt e-pastu muzejs PIE valmiera PUNKTS lv vai zvanīt 26514633.

Ar Vidzemes kultūras programmas atbalstu Smiltenes novada dome īstenojusi projektu “Gudra izaugsme: Smiltenes novada muzeja ekspozīcijas dizaina stratēģija”, kura mērķis - izstrādāt Smiltenes novada muzeja ekspozīcijas dizaina stratēģiju, balstoties uz muzeja vispārējās situācijas, nākotnes perspektīvu un ekspozīcijas konceptuālā satura analīzi. Ekspozīcijas dizaina stratēģijas ietvaros tika veikta vispārējās situācijas analīze par ekspozīcijas pielietojumu un problēmām, par tās konceptuālo saturu, nākotnes perspektīvām un attīstības virzieniem, kā arī tika definēta ekspozīcijas auditorija un dizaina mērķi.

Muzeja ekspozīcijas dizaina stratēģijas izstrāde veicinās muzeja misijas sekmīgu īstenošanu, muzeja attīstības vīzijas pilnveidošanu, Mēru muižas kompleksa kā tūrisma objekta attīstību, kā arī kalpos par priekšnosacījumu ekspozīcijas koncepcijas izstrādei un ekspozīcijas realizācijai. Šo pasākumu kopums ilgtermiņā veicinās muižas kompleksa vienota koptēla izveidi, sekmēs Smiltenes novada kultūras mantojuma saglabāšanu un popularizēšanu, vienlaikus dodot iespēju muzejā realizēt aktuālās tendences muzeju jomā.

Mēru muiža. Foto: Jānis Ūdris.

Projekta kopējās izmaksas ir 4840,00 EUR, no kurām 2000,00 EUR ir Vidzemes kultūras programmas līdzfinansējums un 2840,00 EUR Smiltenes novada domes finansējums.

Informāciju sagatavoja: Ieva Miķe, Smiltenes novada muzeja vadītāja.

Šī gada 18. un 19. septembrī, atbalstot iniciatīvu “Pasaules talka”, Valmierā notiks Lielgabarīta atkritumu nodošanas akcija. Tās laikā Valmieras pilsētas administratīvajā teritorijā dzīvesvietu deklarējušie iedzīvotāji varēs bez maksas nodot lielgabarīta atkritumus.

 

Akcijas noteikumi:

  • no vienas mājsaimniecības tiks pieņemti ne vairāk kā 2 m3 lielgabarīta atkritumu. Par akcijas laikā nodotajiem lielgabarīta atkritumu apjomiem, kas pārsniegs 2 m3 tilpumu, jānorēķinās saskaņā ar SIA “ZAAO” pakalpojumu cenrādi;
  • lielgabarīta atkritumi ir mēbeles, matrači, paklāji, metāllūžņi un citi lielāki sadzīves priekšmeti, ko izmēru dēļ nevar ievietot sadzīves atkritumu konteinerā. Mēbeles un citi lieli priekšmeti, kurus iespējams izjaukt, tiks pieņemti tikai izjauktā veidā;
  • akcijas ietvaros netiks pieņemti tādi atkritumi kā nešķiroti sadzīves atkritumi, būvgruži, šīferis, trauki, maza gabarīta sadzīves priekšmeti, teritorijas tīrīšanas atkritumi, saslaukas un automašīnu riepas;
  • visi akcijas dalībnieki tiks reģistrēti – būs nepieciešams uzrādīt personas identitāti apliecinošu dokumentu;
  • EKO laukumu adreses: Beātes iela 47 un Dzelzceļa iela 5 Valmiera. 18.un 19.septembrī EKO laukumu darbalaiks: plkst. 9.00 līdz 20.00.

Iniciatīvā “Pasaules talka” Latvija iesaistās gan ar sakopšanas darbiem, gan ar koku stādīšanas aicinājumu “Laimes koki”. Valmieras pilsētas pašvaldības finansētā Lielgabarīta atkritumu nodošanas akcija tiek organizēta ar mērķi atbalstīt Valmieras iedzīvotājus rudens sakopšanas darbos un novērst nelegālu atkritumu nokļūšanu vidē.

 Lai nepieļautu akcijas ļaunprātīgu izmantošanu, kad pie EKO laukumu vārtiem ārpus to darba laika tiek atstāti dažāda veida atkritumi un nevajadzīgi lielgabarīta priekšmeti, EKO laukumi būs aprīkoti ar videonovērošanas kamerām. Par nelikumīgu atkritumu novietošanu ārpus EKO laukumu teritorijas paredzēta administratīva atbildība, paredzot naudas sodu.

 

Informāciju sagatavoja:

Līga Bieziņa

Valmieras pilsētas pašvaldības

Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas

sabiedrisko attiecību speciāliste vides komunikācijā

Tālr.: 64210682; 26495997

Ceturtdien, 10.septembrī, Valmieras pilsētas pašvaldības domes sēdē deputāti lēma par atbalstu nodibinājuma “Bertānu Valmieras basketbola skola” dibināšanai. Klātesot NBA un Latvijas izlases basketbolistam Dāvim Bertānam, basketbola kluba VALMIERA GLASS VIA ģenerālmenedžerim Mikam Balodim un Valmieras pilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājam Jānim Baikam, mediju pārstāvji preses konferencē tika informēti par mērķiem brāļu Bertānu iesaistei Valmieras jaunatnes basketbola sistēmā.

Latvijas basketbola zvaigznes Dāvis Bertāns un Dairis Bertāns, kuri iekarojuši NBA un Eirolīgas basketbola virsotnes, neaizmirst par dzimto pusi, kur likts spēcīgs pamats profesionālajai karjerai. Viņi pierādījuši, ka, ieguldot pamatīgu darbu, ir iespējams piepildīt sportiskos mērķus un sacensties ar pasaules labākajiem groza bumbas meistariem.

Basketbolists Dāvis Bertāns: “Ideja par basketbola skolas veidošanu kādu laiku mums jau bija. Tā kā radās šāda iespēja skolu veidot kopā ar Valmieras pilsētas pašvaldību un basketbola klubu vietā, kur jau pašlaik jaunatnes basketbola sistēma ir augstā līmenī, turklāt ņemot vērā mūsu ģimenes vēsturi gan Valmieras, gan Rūjienas basketbolā, šī ir lieliska iespēja to sākt jau tagad. Ceru, ka šis notikums būs ar pozitīvu zīmi vēstures grāmatās rakstīts. Tiešām liels prieks par atbalstu!”

Jau šajā sezonā Valmieru Latvijas Jaunatnes čempionātā pārstāvēs Bertānu Valmieras basketbola skola, kuras paspārnē pāries Valmieras Bērnu sporta skolas basketbola nodaļas esošie audzēkņi. Valmieras jaunatnes basketbola treneru kolektīvam pievienosies vēl citi jomas profesionāļi, nodrošinot plašākas iespējas jauno talantu attīstībai. Tāpat organizācijas izveide ļaus strādāt pie papildu finansējuma piesaistes Valmieras jaunatnes basketbola materiāltehniskā nodrošinājuma celšanai. Brāļu Bertānu pieredze un klātesamība būs nozīmīgs pienesums jau tā spēcīgajai Valmieras basketbola sistēmai.

Stāsta basketbola kluba VALMIERA GLASS VIA ģenerālmenedžeris Miks Balodis: “Basketbola kluba VALMIERA GLASS VIA vārdā esam ļoti gandarīti, ka brāļi Bertāni ir izlēmuši iesaistīties Valmieras jaunatnes basketbola sistēmas attīstībā. Valmieras basketbola jaunatnes sistēma vēsturiski ir bijusi viena no labākajām valstī un regulāri spējusi sagādāt spēlētājus gan jaunatnes, gan pieaugušo izlasēm. Konkurētspējīga jaunatnes sistēma ir pamats arī profesionāla kluba darbībai, un šī vienmēr ir bijusi viena no VALMIERA GLASS VIA prioritātēm. Kopā ar Valmieras pilsētas pašvaldību un brāļiem Bertāniem dibinot Bertānu Valmieras basketbola skolu, varēsim turpināt jaunatnes basketbola sistēmas attīstību, kas līdz šim veiksmīgi darbojusies Valmieras Bērnu sporta skolas paspārnē. Tāpat šis solis noteikti ļaus realizēt virkni plānoto aktivitāšu daudz ātrāk, sākot jau 2020./2021.gada sezonā. Bertānu Valmieras basketbola skolai jākļūst par vienu no labākajām basketbola skolām Latvijā un jāturpina nodrošināt Latvijas valsts izlases ar labi sagatavotiem spēlētājiem. Ceram, ka nākotnē skolas atbalstītāju loku papildinās arī citi basketbolisti, kuri par profesionāliem spēlētājiem būs kļuvuši, talantu attīstot Bertānu Valmieras basketbola skolā, un, līdzīgi kā brāļi Bertāni šobrīd, būs gatavi atbalstīt basketbola skolas darbību. Basketbola kluba VALMIERA GLASS VIA vārdā sakām lielu paldies Bertānu ģimenei par drosmi un uzņēmību, iesaistoties basketbola skolas dibināšanā. Paldies jāsaka arī Valmieras pilsētas pašvaldībai un Jānim Baikam personīgi par atbalstu Valmieras basketbolam.“

Jāpiemin, ka Valmierai ir teicama sadarbība ar brāļiem Bertāniem, jau divus gadus organizējot meistarklases basketbolā jauniešiem. Tāpat ar Bertānu ģimenes atbalstu šobrīd top basketbola laukums Jāņa Daliņa stadionā, ko plānots atklāt jau šajā rudenī.

Valmieras pilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs Jānis Baiks: “Valmierā ir spēcīgas basketbola tradīcijas, par ko turpināšanu pateicamies Valmieras Bērnu sporta skolai un basketbola klubam VALMIERA GLASS VIA. Brāļu Bertānu iesaistīšanās Valmieras jaunatnes basketbola sistēmā apliecina, ka Valmierā basketbolu mīl un te rūpējas par jauno sportistu izaugsmi. Protams, pateicamies mūsu līdzjutējiem, kas ļauj ne tikai sasniegt augstas virsotnes, bet ir atbalsts grūtajā treniņu procesā. Brāļi Bertāni jaunajiem sportistiem ir paraugs un iedvesma tam, ko var sasniegt, mērķtiecīgi un rūpīgi strādājot, lai īstenotu sapni. Dāvja Bertāna un Daiņa Bertāna, basketbola kluba VALMIERA GLASS VIA un Valmieras pilsētas pašvaldības kopprojekts veicinās jauno talantu attīstību un iespēju sportistiem pierādīt sevi ne tikai Latvijas mērogā, bet arī veidot karjeru augsta līmeņa profesionālos basketbola klubos visā pasaulē. Lai Valmiera ir vieta izaugsmei!”

Nodibinājuma “Bertānu Valmieras basketbola skola” dibinātāji ir Dāvis Bertāns, Dairis Bertāns, biedrība “Basketbola klubs “Vidzeme”” un Valmieras pilsētas pašvaldība.

Nodibinājums “Bertānu Valmieras basketbola skola” īstenos profesionālās ievirzes izglītības programmu basketbolā ar mērķi izaudzināt Valmierā jaunas un konkurētspējīgas sportistu paaudzes basketbolā, veicinot Valmieras kā Vidzemes reģiona basketbola centra attīstību.

 

Informāciju sagatavoja:

Zane Bulmeistare

Valmieras pilsētas pašvaldības

Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas

vadītājas vietniece

Mob. tālr.:26443410

10. septembrī visā pasaulē tiek atzīmēta Pasaules pašnāvību novēršanas diena, kuras mērķis ir pievērst uzmanību šai sabiedrības veselības problēmai. Lai arī kopumā Latvijā samazinās to cilvēku skaits, kuri paši sev atņem dzīvību, valstī joprojām ir otrs augstākais izdarīto pašnāvību skaits Eiropas Savienībā uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju.

Pašnāvības ir novēršamas, taču ir svarīgs gan individuāls, gan sabiedrības, gan valsts nodrošināto pakalpojumu atbalsts.


Veselības ministrija apkopojusi psihiskās veselības speciālistu – psihiatres un slimnīcas “Ģintermuiža” uzņemšanas nodaļas vadītājas Kristas Brūnas, krīžu konsultācijas centra “Skalbes” speciālistes un kognitīvi biheiviorālās terapeites Ineses Lapsiņas, Rīgas Stradiņa universitātes prodekāna Toma Pulmaņa, Garīgās veselības aprūpes māsu apvienības vadītājas Jekaterinas Jeremejevas un psiholoģes, psihoterapeites Ineses Rukas-Jansones – sarunu festivāla “Lampa” diskusijā izskanējušos praktiskos ieteikumus, kā ikdienā ikviens no mums var rīkoties, lai samazinātu līdzcilvēka pašnāvības risku un pašnāvību skaitu Latvijā.

“Rūpīgi sekojam līdzi Slimību profilakses un kontroles centra un operatīvajiem Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta izsaukumu datiem par pašnāvību skaitu. Labā ziņa – gadu no gada šie skaitļi samazinās. Šobrīd arī Covid-19 pandēmija situāciju nav pasliktinājusi. Īpaši sekojam līdzi tendencēm jauniešu auditorijā – arī tur pašnāvību skaits rūk. Mēs turpinām strādāt pie psihiskās veselības pakalpojumu pieejamības uzlabošanas, kas ir nozīmīgs pašnāvību riska mazināšanas instruments. Tikpat nozīmīga ir mūsu katra individuālā iespēja pamanīt, ka tuviniekam, draugam, kolēģim vai svešiniekam ir nepieciešams atbalsts, un zināt, kā šādā situācijā veidot sarunu, kādus vārdus izmantot, kā rīkoties. Arī psihiskās veselības speciālisti atzīst, ka visefektīvākie vārdi ir ļoti vienkārši un tieši. Tātad – ir pa spēkam mums katram,” stāsta veselības ministre Ilze Viņķele.

Tieši tuvinieki visbiežāk var pamanīt izmaiņas un sniegt atbalstu, lai palīdzētu novērst pašnāvību, un bieži saruna var būt galvenais instruments, kā cilvēku atturēt no pašnāvības izdarīšanas. Lai mazinātu bezvērtības un bezcerības izjūtu, ir svarīgi apliecināt līdzcilvēkam, ka viņš ir svarīgs un vajadzīgs: “Es redzu/dzirdu, ka ar tevi notiek kādas izmaiņas. Es redzu/dzirdu, ka tu jūties ilgstoši nomākts. Mani uztrauc, kas ar tevi notiek. Es saprotu, ka tu negribi tagad runāt, bet es esmu pieejams – kad tu gribi, nāc un runā!”. Šīs frāzes liks otram justies pamanītam un sadzirdētam, un mudinās iesaistīties sarunā, kas var mainīt lēmumu izdarīt pašnāvību. 

Ar speciālistu ieteikumiem par to, kā atpazīt pašnāvnieciskas domas un ko darīt, lai novērstu pašnāvību, var iepazīties Veselības ministrijas portālā ESparveselibu.lv: https://esparveselibu.lv/ka-atpazit-pasnavnieciskas-domas-un-ko-darit-lai-noverstu-pasnavibu

 

Undīne Šulca

VM preses sekretāre 

tālrunis: 67876106; 20388356

e-pasts: undine.sulca@vm.gov.lv 

 

Katru gadu septembrī notiek Eiropas Kultūras mantojuma dienas, lai tuvinātu cilvēkus kultūras mantojumam, vairotu izpratni par pieminekļu aizsardzību, vērtību apzināšanu un saglabāšanu. Šogad ikvienu aicinām 26.septembrī izzināt, izgaršot un izbaudīt Druvienas muižas stāstus.

Šogad tapušie Druvienas muižas stāsti, kas ļauj ieskatīties Druvienas vēsturē, raisījuši lielu interesi gan vietējos cilvēkos, gan Druvienas ciemiņos. Eiropas Kultūras mantojuma dienu pasākuma dalībniekiem tiks prezentēts jaunais vēstures materiāls "Druvienas muižas stāsti", ikvienam būs ļauts arī izzināt šodienas rosību un aktivitātes Druvienas muižā.

Druvienas muižas stāsts aizsācies 1596.gadā, bet tās apbūve un gleznainās ozolu alejas sāka veidoties līdz ar muižas nonākšanu barona Volfa īpašumā 1836.gadā. Visas alejas ved uz kungu māju, kas savulaik bijusi viena no skaistākajām neoromānikas stilā būvētajām pilīm šajā apkaimē. Sarkano dakstiņu jumts un tornis, jumta izbūves, greznojumi pils fasādē un, protams, rozes un daudz citu krāšņumaugu visā apkārtnē. Pati muižas apbūve arī bijusi ļoti vērsta uz saimniecisko darbību: staļļi un lopu kūtis, divi augļu dārzi, jau tolaik apkurināmās siltumnīcas, spirta brūzis, kaļķu ceplis, ķieģeļu ceplis, smēde, ādu ģērētava.

Eiropas Kultūras mantojuma dienu pasākums, kas šogad vienlaikus būs arī Pasaules tūrisma dienai veltīts pasākums, pie Druvienas muižas norisināsies no pulksten 13:00 līdz 18:00. Pasākuma laikā būs iespēja ne vien iepazīt Druvienas muižas stāstus radošā stāstījumā, bet arī klausīties Druvienas folkloras kopas “Pērlis” un Jaungulbenes folkgrupas “Dadzes” muzikālos priekšnesumus, piedalīties saulīšu pīšanas, stikla vitrāžu darināšanas, metāla rotu kalšanas un magnētiņu-koklīšu gatavošanas darbnīcās, kā arī palutināt sevi dažādu garšu darbnīcās. Interesentiem būs iespēja apgūt arī loka šaušanas prasmes. Pasākuma noslēgumā apmeklētāji varēs baudīt skaistu koncertu. Ar akustisku programmu uzstāsies Varis Vētra.

Ieejas maksa uz pasākumu – 3,00 EUR, pasākuma dienā – 4,00 EUR. Bērniem līdz 6 gadu vecumam ieeja – brīva. Biļetes iepriekšpārdošanā var iegādāties Gulbenes novada pašvaldības aģentūrā “Gulbenes tūrisma un kultūrvēsturiskā mantojuma centrs” (Ābeļu ielā 2, Gulbenē, 101.kabinetā), kā arī Druvienas kultūras namā.

Pasākumu organizē Gulbenes novada pašvaldības aģentūra “Gulbenes tūrisma un kultūrvēsturiskā mantojuma centrs” sadarbībā ar Gulbenes novada pašvaldības Kultūras pārvaldi, Druvienas pagasta pārvaldi un kultūras namu, Druvienas Latviskās dzīvesziņas centru, kultūras kompleksu “Silmači” un Druvienas Veco skolu-muzeju.

Pasākums notiks, ievērojot valstī tobrīd noteiktos drošības un distancēšanās noteikumus. Tas tiks fotografēts/ filmēts, iegūtie dati tiks izmantoti publicitātes vajadzībām.

Evita Brokāne,
sabiedrisko attiecību un mārketinga speciāliste

Gulbenes novada pašvaldības aģentūra

 

 

Septembra sākumā Kocēnu novada, Zilākalna ciemā noslēdzies LEADER projekts “Minies pa sliedēm”, kad Zilākalna ciemā ieradušies četri sliežu velosipēdi. Turpmāk velosipēdi būs pieejami ikvienam interesentam un papildinās Zilākalna industriālā mantojuma piedāvājumu.

Kocēnu novada dome 2019. gada pavasarī iesniedzot pieteikumu vietējās rīcības grupas biedrības "Vidzemes lauku partnerība "Brasla" " izsludinātajā LEADER projektu konkursa VII kārtā saņēma finansiālu atbalstu projektam “Minies pa sliedēm”, kas paredzēja sliežu velosipēdu izgatavošanu un uzstādīšanu Zilākalna ciemā – uz bijušajā šaursliežu dzelzceļa līnijas (Ainaži – Valmiera) atzara uz Zilākalna ciemu.

Projekta apstiprināšanas brīdī tika meklēts labākais risinājums velosipēda funkcionalitātei un izskatam, jo rūpnieciski šādus velosipēdus pasaulē vel neviens neizgatavo. Katrā jaunā vietā velosipēdi tiek veidoti individuāli gan funkciju, gan izskata ziņā. Iepriekš dodoties dažādos pieredzes apmaiņas braucienos, piemēram, uz Vāciju, kur tiek attīstīts zaļais dzelzceļš “Vennbahn”, bija redzēts sliežu velosipēda piemērs uz platsliežu dzelzceļa līnijas. Tāpat arī Latvijā platsliežu velosipēdi pieejami Valkā, ar kuriem arī pirms projekta īstenošanas tika izbraukts un saprasts kā tie darbojas. Izaicinājums bija sliežu velosipēdus izgatavot tā lai ar tiem varētu pārvietoties pa šaursliežu dzelzceļu. Šobrīd līdz šim pirmais šaursliežu velosipēds atrodas Gulbenes depo, pēc kura parauga vēlējāmies veidot arī Zilākalna sliežu velosipēdus, taču slēdzot līgumu ar biedrību “Bānīša Draugu klubs” nonācām pie sava individuāla velosipēda izskata un dizaina.

Sliežu velosipēds veidots tā lai vienlaicīgi uz tā varētu atrasties četri cilvēki – divi min pedāļus, divi bauda ainavu. Kopā vienlaicīgi sliežu velosipēdus var lietot 16 cilvēki, jo projektā tika izgatavoti četri velosipēdi. Velosipēdu iespējams aprīkot ar uzliekamies bērnu sēdeklīšiem – uz katra velosipēda iespējams uzstādīt divus bērnu sēdeklīšus, lai arī mazākajiem braukt gribētājiem ir drošs brauciens. Katrs no velosipēdiem aprīkots ar skaņas signālu un dažādiem drošības elementiem, lai brauciens pa šaursliežu sliedēm būtu baudāms un drošs, piemēram, velosipēda pakaļējie riteņi ir kustīgi, gadījumā, ja sliedes kādā vietā nav līdzenas, tad velosipēds pats izlīdzsvaro sevi, nevis noskrien no sliedēm.

Jau oktobrī notiks Zilākalna industriālā mantojuma diena, kad plānots stāstu vakars par Zilākalna šaursliežu dzelzceļa atzara attīstību kur ikvienam interesentam būs iespēja izbraukt ar sliežu velosipēdu. Šajā rudenī sliežu velosipēdi darbosies pavisam nelielā posmā, bet sākot jau no 2021. gada pavasara sezonas ar sliežu velosipēdiem būs iespēja sasniegt kūdras purvu, kas atrodas aptuveni 2km no ciemata. Kopā veicamais ceļa posms - turp un atpakaļ būs 4km.

Projekta kopējās izmaksas ir 19 989,20 EUR no kuriem publiskais finansējums ir 18 000,00 EUR, bet Kocēnu novada domes finansējums ir 1989,20 EUR.

Apes pierobežas rudens gadatirgu jau daudzu gadu garumā iecienījuši ne vien Apes novada iedzīvotāji, bet arī ciemiņi no apkārtējiem novadiem.

Šogad, 27.septembrī, no plkst. 09.00 līdz 15.00 mazpilsētu piepildīs vairāk nekā 200 tirgotāji, gan ar mājražojumiem, gan košumkrūmiem, stādiem, rudens veltēm, pārtiku, rūpnieciski ražotām precēm, radot īpašo tirgus gaisotni.

Uz tikšanos rudens andelē Apē!

Vairāk informācijas www.apesnovads.lv

Ilze Ērmane,

Apes novada domes personāla speciāliste, sabiedrisko attiecību speciāliste

Sestdien, 26. septembrī, esi aicināts piedalīties putnu vērošanas pasākumā “Esi ar putniem” pie Burtnieka ezera. Nāc, vēro un iepazīsti ezera apkārtnē sastopamos putnus viens pats, kopā ar ģimeni vai draugiem, atklājot lielisku brīvā laika pavadīšanas veidu! Pasākumu vadīs Dmitrijs Boiko, Nacionālā Dabas muzeja ornitologs.

Tikšanās vieta: Burtnieku muižas parks

Pasākuma norises ilgums: 9.00-12.00

Nepieciešams: pastaigai dabā un laika apstākļiem piemērots apģērbs un binoklis.

Pasākuma noslēgumā cienāsim dalībniekus ar vietējo zivju zupu.

Dalība bez maksas, bet vēlama iepriekšēja pieteikšanās pa tālr. 29320067 līdz 23.09. Iepriekš rezervējot, var saņemt binokļus, lietošanai pasākuma laikā, bez maksas!

Šī gada 6. oktobrī Gulbenē notiks pirmais “Smart Living” darbseminārs, dodot startu sabiedrības informēšanas kampaņai par pārdomātu enerģijas patēriņu. Vairāki nozares eksperti kopā ar Vidzemes plānošanas reģionu vērsīs uzmanību uz efektīvu elektroenerģijas patēriņu mājsaimniecībās. Aicinām seminārā piedalīties privātmāju un daudzdzīvokļu ēku iedzīvotājus gan no Gulbenes novada, gan citiem novadiem. Lūdzam līdz 2. oktobrim pieteikt savu dalību, iepriekš reģistrējoties: https://ej.uz/GulbeneSmartLiving vai zvanot +371 26 382 820 Semināra norises vieta būs Gulbenes Kultūras centrā, O. Kalpaka ielā 60, laikā no plkst. 17:30 līdz 20:15.

 

Iestājoties tumšajam laikam un iedzīvotājiem vairāk uzturoties iekštelpās, elektroenerģijas patēriņš var būtiski pieaugt mājsaimniecībās. Kopā ar Gulbenes novada pašvaldību, Zaļo un Viedo Tehnoloģiju Klasteri, Patērētāju tiesību aizsardzības centru un SIA Enefit ekspertiem Vidzemes plānošanas reģions veicinās diskusiju par enerģijas patēriņa paradumiem un to ietekmi uz elektroenerģijas izmaksām, apgaismojuma veidiem un energoefektivitātes marķējuma nozīmi, iegādājoties elektroierīces. Savukārt Gulbenes novada pašvaldība atklās savu pieredzi, uzstādot saules paneļus elektroenerģijas ražošanai, un darbsemināra noslēgumā iedzīvotāji tiks aicināti piedalīties energoefektivitātes viktorīnā, sveicot zinošākos dalībniekus.

Nākamo trīs gadu laikā gan Latvijā, gan Igaunijā notiks plaša sabiedrības informēšanas kampaņa, kuras galvenais uzdevums būs veicināt sabiedrības izpratni par videi draudzīgu dzīvesveidu un pārdomātu enerģijas patēriņu, uzsverot arī atjaunojamo energoresursu izmantošanu. Līdzīgi darbsemināri par elektroenerģiju, siltumapgādi, ventilāciju, ēku siltināšanu, pāreju uz atjaunojamiem energoresursiem un citiem tematiem notiks arī Valmierā, Valkā, Madonā, Alūksnē, Cēsīs, Jūrmalā, Liepājā, Ventspilī, Kuldīgā un Saldū. Šo gadu laikā tiks izstrādāts interaktīvs rīks – virtuālā māja, kas ļaus atraktīvā veidā izvērtēt ēkā notiekošos enerģijas procesus. Pasākumos piedalīties aicināti arī citu pilsētu un novadu mājsaimniecības un nekustamo īpašumu apsaimniekotāji. Par plānotajiem pasākumiem Vidzemē aicinām sekot līdzi Vidzemes plānošanas reģiona mājas lapā: http://www.vidzeme.lv/

Sabiedrības informēšanas kampaņa tiek organizēta Interreg Igaunijas – Latvijas pārrobežu sadarbības programmas projekta “Praktiski risinājumi gudrai energoresursu izmantošanai” (Smart Living) ietvaros. Projekta mērķis ir veicināt sabiedrības izpratni par videi draudzīgu dzīvesveidu un pārdomātu enerģijas resursu izmantošanu Latvijā un Igaunijā, apvienojot abu valstu zināšanas un partneru organizāciju kompetenci. Latvijā projektu īsteno Zaļo un Viedo Tehnoloģiju Klasteris un Vidzemes plānošanas reģions, Igaunijā – Tartu reģionālā enerģētikas aģentūra.

Papildu informācijai par plānotajām aktivitātēm Vidzemē: Ineta Tauriņa, "Smart Living" projekta vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, e-pasts: ineta.taurina PIE vidzeme PUNKTS lv, mob.t. +371 26382820

Informāciju sagatavoja: Baiba Šelkovska, sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, e-pasts: baiba.selkovska PIE vidzeme PUNKTS lv, mob.t. +371 28752793

Augstāk minētā informācija šajā publikācijā atspoguļo autora viedokli un Igaunijas-Latvijas programmas vadošā iestāde neatbild par tajā ietvertās informācijas iespējamo izmantošanu.

11. oktobrī Kocēnu novada Zilākalnā notiks sliežu velosipēdu atklāšanas pasākums, kurā ar svinīgām uzrunām, aktīvu pedāļu mīšanu un vēstures stāstiem jaunatklās Zilākalna iekāpšanas peronu un sliežu ceļu, pa kuru turpmāk notiks sliežu velosipēdu braucieni. 

 

Industriālā mantojuma diena sāksies ar sliežu velosipēdu atklāšanu plkst. 10.00 uz senā Zilākalna iekāpšanas perona, Kultūras ielas noslēgumā. Ikviens aicināts sagaidīt sliežu velosipēdu svinīgo atbraukšanu, kas turpināsies ar svinīgām uzrunām un paldies vārdiem no Kocēnu novada domes. Protams, turpinājumā ikvienam būs iespēja sliežu velosipēdus izmēģināt un izbraukt pa Zilākalna šaursliežu atzaru. Lai viss notiktu droši, šajā dienā darbosies brīvprātīgie palīgi, kuri instruēs par drošību brauciena laikā un palīdzēs velosipēdus apgriezt braucienam noslēdzoties. Savukārt, lai atklāšana notiktu laikā un uz jautras nots, to vadīs Uģis Melders. 

Braucieni turpināsies līdz plkst. 14.00, kad ikviens interesents varēs velosipēdus izmēģināt un uzdot interesējošus jautājumus izgatavotājiem – biedrībai "Bānīša Draugu klubs". Jārēķinās, ka velosipēdus vienlaicīgi varēs izmantot 16 cilvēki, tāpēc, lai gaidīšana būtu interesantāka, uz svētkiem būs atbraucis picu bārs uz riteņiem “GAZ 53”. Bez picām varēs iegādāties arī siltus dzērienus. 

Svētki turpināsies ar stāstu pēcpusdienu ZTornī plkst. 15.00. Ar atmiņu stāstiem dalīsies vietējais Zilākalna ciema iedzīvotājs Jānis Plānis, kurš 40 gadus strādājis par Zilākalna kūdras fabrikas pievedceļa priekšnieku. Stāstu pēcpusdienu moderēs vēsturniece Ineta Amoliņa. Interesenti uz stāstu vakaru lūgti iepriekš pietiekties – turisms PIE kocenunovads PUNKTS lv, +371 28644530, jo vietu skaits ir ierobežots. 

Jau informējām, ka Kocēnu novada dome 2019. gada pavasarī, iesniedzot pieteikumu vietējās rīcības grupas biedrības "Vidzemes lauku partnerība "Brasla" " izsludinātajā LEADER projektu konkursa VII kārtā, saņēma finansiālu atbalstu projektam “Minies pa sliedēm”, kas paredzēja sliežu velosipēdu izgatavošanu un uzstādīšanu Zilākalna ciemā – uz bijušā šaursliežu dzelzceļa līnijas (Ainaži – Valmiera) atzara uz Zilākalna ciemu. Projekta kopējās izmaksas ir 19 989,20 eiro,  no kuriem publiskais finansējums ir 18 000,00 eiro, bet Kocēnu novada domes līdzfinansējums ir 1989,20 eiro.

 

Informāciju sagatavojis:

Toms Treimanis

Kocēnu novada domes

Attīstības nodaļas

Zilākalna kultūrvēstures un apmeklētāju centra vadītājs

Mob.tel.: 28644530

E-pasts: turisms PIE kocenunovads PUNKTS lv

24. septembrī Valmieras domes deputāti, lai pieteiktos valsts mērķdotācijai kopīga jaunveidojamā novada pašvaldības administratīvās struktūras projekta izstrādei, lēma par apņemšanos par projekta izstrādi līdz 2021. gada 1. jūnijam. 

Lai pieteiktos valsts mērķdotācijai, pašvaldībai, kurā ir visvairāk iedzīvotāju – jaunveidojamajā Valmieras novadā – Valmierai, līdz 30. septembrim Valsts reģionālās attīstības aģentūrai atbilstoši 15.09.2020. Ministru kabineta noteikumiem nr.577 “Kārtība, kādā administratīvi teritoriālās reformas ietvaros pašvaldībām piešķir valsts mērķdotāciju kopīga jaunveidojamā novada pašvaldības administratīvās struktūras projekta izstrādei” ir jāiesniedz pieteikums un domes lēmums par apņemšanos sagatavot projektu. 

Kā lemts apvienojamo pašvaldību Finanšu komisijā, jaunveidojamā novada pašvaldības administratīvās struktūras projektu izstrādās Vidzemes Augstskolas Sociālo, ekonomisko un humanitāro pētījumu institūta (HESPI) pētnieki kopā ar visu apvienojamo pašvaldību izpilddirektoru darba grupu un iesaistot nozaru speciālistus. 

Pētījumā būs jāiekļauj: apvienojamo pašvaldību iestāžu un struktūrvienību, kapitālsabiedrību, biedrību un nodibinājumu, kā arī citu pašvaldības institūciju darbības raksturojums; jaunveidojamā novada pašvaldības iestāžu un struktūrvienību, kapitālsabiedrību, biedrību un nodibinājumu, kā arī citu pašvaldības institūciju turpmākās darbības modelis jaunizveidotajā novadā un, ja nepieciešams, arī informācija par kapitālsabiedrību, biedrību, nodibinājumu un citu pašvaldības institūciju reorganizāciju; jaunizveidotā novada domes administrācijas pārvaldes modelis; jaunizveidotā novada pašvaldības nolikuma projekts. 

Paredzētais valsts budžeta finansējums ir līdz 18 750 eiro vienam projektam. Pēc pieteikuma apstiprināšanas, projekts būs jāizstrādā sešu mēnešu laikā.

Informāciju sagatavojusi:

Kristīne Melece
Valmieras pilsētas pašvaldības
Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja
 Mob. tālr.: 26553317

Vai esi jau pamanījis, cik skaisti krāšņā rudens ota glezno Latvijas dabu? Šis ir īstais laiks, kad aut kājas un doties ieraudzīt pašu acīm dabas krāšņumu topošajā Valmieras novadā! Valmieras Tūrisma informācijas centrs sadarbībā ar Beverīnas, Burtnieku, Kocēnu, Mazsalacas, Naukšēnu, Rūjienas un Strenču novadu aicina piedalīties tūrisma akcijā “Iepazīsti savējos”, kas norisināsies līdz 31.oktobrim!

 Dalībniekiem, vadoties pēc foto fragmentiem un raksturojošiem pavedieniem objektu aprakstos, jāatrod konkrētās vietas dabā. Netālu no foto fragmenta vietām atradīsies koka ripa ar iegravētu jautājumu. Atbildes uz jautājumiem aicinām ierakstīt akcijas bukletā. Ja tomēr nevedas nojaust vietu pēc foto fragmenta vai norādēm, iespējams izmantot arī bukletā norādītās GPS koordinātas, kas akcijas dalībniekus aizvedīs uz konkrētajiem objektiem. Apceļojot Valmieras pusi, būs iespējams iepazīt senas muižas un dabas vietas un vērot, kā zeltaino lapu plīvurs tās ietinis rudenīgā seģenē. Izstaigājot takas un apmeklējot dažādus dabas objektus, varēs sajust krāsu, smaržu, ūdens čalošanas un putnu dziesmu daudzveidību, kā arī atklāt Gaujas un Salacas ieleju rudens krāšņumu.

Kopskaitā tūrisma akcijā iekļautas 20 dažādas vietas gan Valmieras pilsētā, gan apkārtējos novados. Lai pretendētu uz galveno balvu – tūristu klases velosipēdu – vai citām veicināšanas balvām, nepieciešams apmeklēt vismaz desmit objektus.

Aizpildītos akcijas bukletus līdz 2020.gada 2. novembrim gaidīsim Valmieras TIC (Rīgas ielā 10 Valmierā, LV-4201) vai Valmieras pilsētas pārstāvniecībā Rīgā (11.novembra krastmalā 29 Rīgā, LV-1050), ienesot tos klātienē vai arī atsūtot pa pastu (2.novembris – pasta zīmoga datums).

Akcijas noslēguma pasākums plānots 2020.gada 7.novembrī Valmierā, kad spēles veiksmīgākie dalībnieki pēc nejaušības principa saņems veicināšanas balvas no Valmieras pilsētas, kā arī Beverīnas, Burtnieku, Kocēnu, Mazsalacas, Naukšēnu, Rūjienas un Strenču novada tūrisma uzņēmumiem. Galveno balvu – tūristu klases velosipēdu – nodrošina Valmieras pilsētas pašvaldība sadarbībā ar SIA “Aktīvā tūrisma centrs EŽI”. Laipni gaidīti Valmieras pusē! Lai piedzīvojums sākas!

Informāciju sagatavojusi:

Baiba Misiņa

Valmieras Tūrisma informācijas centra

Tūrisma informācijas konsultante

Mob. tālr.: 25770028