Jaunumi Vidzemes pašvaldībās

30.novembrī Valmieras Kultūras centrā svinīgā pasākumā 105 Černobiļas atomelektrostacijas (AES) avārijas seku likvidēšanas dalībniekiem no Valmieras un apkārtējiem novadiem tika pasniegtas Černobiļas AES avārijas seku likvidēšanas dalībnieku piemiņas zīmes.

Svinīgo godināšanu ar uzrunu atklāja iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis, izsakot vislielāko cieņu piemiņas zīmju saņēmējiem un viņu tuviniekiem. Biedrības “Latvijas savienība “Černobiļa”” prezidents Arnolds Ārvaldis Vērzemnieks uzrunas laikā norādīja uz darbu, kas paveikts, lai sakārtotu Černobiļas AES avārijas seku likvidēšanas dalībnieku sociālo aizsardzību. Savukārt Valmieras pilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja vietnieks Ričards Gailums vēlēja dalībniekiem stipru veselību un līdzcilvēku atbalstu. Pasākumu bagātināja muzikāli priekšnesumi, ko izpildīja Valmieras Mūzikas skolas audzēkņi.

Piemiņas zīmes nolikums nosaka, ka Černobiļas AES avārijas seku likvidēšanas dalībnieku piemiņas zīmi piešķir personām, kuras piedalījās Černobiļas AES ekspluatācijas seku likvidēšanas darbos un kurām ir izsniegta VSIA “Paula Stradiņa Klīniskā universitātes slimnīca” Černobiļas AES avārijas seku likvidēšanas dalībnieka apliecība.

Piemiņas zīmi var piešķirt Latvijas pilsonim, nepilsonim, kā arī ārzemniekam, kuram ir pastāvīgās uzturēšanās atļauja Latvijā. Komisijai ir tiesības pieprasīt informāciju no Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes par piemiņas zīmes kandidāta valstspiederību. Ja persona ir mirusi, piemiņas zīmi pasniedz tā laulātajam vai lejupējiem radiniekiem, bet, ja lejupējo radinieku nav, tad tuvākās pakāpes augšupējiem radiniekiem vai brāļiem un māsām.

Ieteikumus par piemiņas zīmes piešķiršanu izvērtē iekšlietu ministra apstiprināta  komisija, kuras sastāvā ir pārstāvji no Iekšlietu ministrijas un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta, biedrības “Latvijas savienība “Černobiļa””, VSIA Paula Stradiņa Klīniskā universitātes slimnīcas Aroda un radiācijas medicīnas centra.

Plašāka informācija par iespēju saņemt Černobiļas AES avārijas seku likvidēšanas dalībnieka piemiņas zīmi pieejama Iekšlietu ministrijas mājaslapā www.iem.gov.lv.

Informāciju sagatavoja: Liene Zālīte, Valmieras pilsētas pašvaldības Sabiedrisko attiecību nodaļas sabiedrisko attiecību speciāliste, mob. tālr.:22464113.

 
 

 

 

 

 

30.11.2017

Notikumi

«Jūlijs 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031